Návrh rozpočtu MČ Brno-Kohoutovice na rok 2014 Rozpočet MČ Brno-Kohoutovice je navrhován jako vyrovnaný s financováním rozpočtové třídy 8 v objemu příjmů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
Advertisements

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
Fondy. Nekrytí fondů Fondy nemusí být vždy kryty penězi (241) s výjimkou FKSP Fondy mohou být kryty zásobami, pohledávkami apod. 2.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Rozpočtové právo Základy finančního práva Olga Sovová.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 24. – 25. září 2015 Harrachov Ing.
Obsah prezentace 1. Zhodnocení roku 2015: - příjmy, - výdaje, - celkem. 2. Srovnání s minulými lety: - celkem 2008 – ukazatele, rozpočtový výsledek,
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Návrh rozpočtu MČ Brno-Kohoutovice na rok Struktura příjmů MČ Brno-Kohoutovice 1. Příjmy z veřejných rozpočtů o příjmy ze státního rozpočtu - postoupené.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2015 Ing. Michaela Stříbrná.
Kultura a památková péče v Pardubickém kraji v letech
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
______________________________________ CHVALSKÝ ZÁMEK
Tisková konference dne Ekonomické záležitosti Pk Ing. Roman Línek náměstek zodpovědný za finance a majetek Ing. Oldřich Felgr vedoucí odboru.
Setkání členů Rady Libereckého kraje s primátory, se starostkami a starosty obcí Rozpočet 2015 Marek Pieter Liberec,
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
1 R ozpočet města Police nad Metují na rok Rozpočet 2013 Rozpočet je navrhován jako schodkový s celkovými příjmy a výdaji ve výši tis.Kč.
1 R ozpočet města Police nad Metují na rok Rozpočet 2014 Rozpočet je navrhován jako schodkový s celkovými příjmy a výdaji ve výši tis.Kč.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Hospodaření nepodnikateských organizací 1 Vlastní zdroje - fondy.
Implementace Fondu mikroprojektů v období Ostrava,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
ÚSPORY MINISTERSTVA VNITRA, POLICIE ČR A HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR V ROCE 2011 Ministr vnitra Radek JOHN.
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
Odkud se berou peníze v rozpočtu
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Stavební bytové družstvo Plzeň - jih se sídlem v Přešticích
Místní rozpočtové jednotky
„Váš kraj, Váš rozpočet“
12. Zasedání Zastupitelstva obce Nezvěstice
Rozpočet města Police nad Metují na rok 2017
Jednoduché účetnictví
Rozpočet přímých NIV na rok 2010
Rozpočet přímých NIV na rok 2017
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Výchozí vnější situace:
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Financování přímých NIV
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Aktualizace organizační struktury ÚMČ
Pozemkové úpravy.
Obnova obecního a krajského majetku po živelních pohromách v roce 2017
Podpora rozvoje venkova v ČR
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Zvláštní odborná způsobilost
FINANČNÍ GRAMOTNOST Daně a veřejné rozpočty
Financování členských a pobočných spolků FAČR pro rok 2018
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Financování členských a pobočných spolků FAČR pro rok 2018
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 12. prosince 2018 Ing. Michaela.
Rozpočet a plány na rok 2019 Město Vimperk.
Financování dopravní infrastruktury v letech 2018 – 2021
Modul „Ekonomika“ Modul „Formuláře“
ROZPOČET PŘÍMÝCH NEINVESTIČNÍCH VÝDAJŮ NA ROK 2019
Programy na podporu bydlení
Příspěvek na konferenci Příspěvková organizace slabá místa - ekonomický pohled Lektor : Ing. Jiří Lorenc.
Transkript prezentace:

Návrh rozpočtu MČ Brno-Kohoutovice na rok 2014 Rozpočet MČ Brno-Kohoutovice je navrhován jako vyrovnaný s financováním rozpočtové třídy 8 v objemu příjmů a výdajů ve výši tis. Kč. Zadluženost MČ Brno-Kohoutovice pro rok 2014 je ve výši tis. Kč a tento dluh bude do v celém objemu uhrazen.

Struktura návrhu příjmů MČ Brno-Kohoutovice - vlastní příjmy (místní poplatky, správní poplatky, pronájmy, atd.) tis. Kč - dotace SR na výkon státní správy tis. Kč - dotace města Brna tis. Kč - převod z vedlejší hospodářské činnosti tis. Kč - převod nevyčerpaných prostředků z r tis. Kč - tř. 8 –úhrada úroků z úvěru 427 tis. Kč Komentář Příjmy městské části jsou závislé na postoupených příjmech rozpočtu města Brna. Dotace ze státního rozpočtu jsou nižší, než skutečné náklady na výkon státní správy, kterou úřad má za povinnost zajišťovat. Vlastní příjmy jsou vzhledem k malým možnostem MČ klesající. Převod z VHČ tvoří zejména investiční činnost bytových domů a v tomto roce poslední splátka úvěrů regenerace sídliště. Převod nevyčerpaných prostředků je vázán na plánované opravy chodníků Pavlovská a hřiště Bellova, které se nestihly v roce 2013 a nedočerpanou část výdajů na rekonstrukci výtahů v bytových domech. Z třídy 8 je zapojena do příjmů částka 427 tis. na úhradu úroků z úvěru, které jsou během roku hrazeny z přijaté dotace SFRB a následné se do třídy 8 vrací.

Struktura postoupených příjmů z rozpočtu města Brna (v tis. Kč) Komentář Výše postoupených příjmů z rozpočtu města Brna do rozpočtů městských částí je na základě stanovených kritérií Zastupitelstvem města Brna. Jedná se o kritéria přerozdělování postoupených příjmů mezi městské části, nikoliv účelové dotace na jednotlivé oblasti.

Příjmy očištěné od investic v bytové správě, převody z roku 2013 a zapojení tř. 8 Komentář Pro lepší orientaci je v návrhu příjmů v grafu vypuštěna investiční činnost v bytové správě a převody prostředků z roku Investice v bytové správě musí probíhat v hlavním rozpočtu, přestože se jedná o bytový fond. Převod z roku 2013 je na akce, které jsou zároveň přesunuty i ve výdajích. Tento přehled je tedy více vypovídající v přehledu struktury příjmů na rok 2014

Porovnání hlavních zdrojů příjmů mezi rokem 2013 a 2014 Komentář Z grafu je zřejmé, že peníze ze státního rozpočtu, zejména na výkon státní správy jsou nižší. Lze říci, že stát platní obcím za provádění státní správy stále méně a rozpočty obcí musí tento deficit hradit ze svých příjmů. Proto jsou postoupené příjmy městské části z rozpočtu města Brna dlouhodobě stoupající (obdobná situace je i v předchozích letech). Snižování vlastních příjmů je mj. důsledkem i v dnešní době zanedbatelných příjmů z výherních hracích automatů.

Návrh výdajů rozpočtu v roce 2014 Pro lepší orientaci je struktura výdajů rozdělena do pěti oblastí: -provoz městské části: výdaje nutné, u kterých jakékoliv omezení vyvolá negativní omezení potřebných výdajů s následkem snížení kvality veřejné služby (lze označit jako mandatorní) -výdaje na opravy a údržbu veřejných prostranství a městského mobiliáře: opravy povrchů chodníků, nové odpadkové koše, lavičky, údržba veřejných dětských hřišť a sportovišť, - dotace: dotace na činnost sportovních a mládežnických organizace, dotace Knihovně JM, dotace na kulturní a zájmové akce v městské části, - bytová správa: jak bylo již uvedeno, investiční činnost vedlejší hospodářské činnosti musí být rozpočtována v hlavním rozpočtu. Jedná se o plánované rekonstrukce výtahů v domech,splátky úvěru a úroky z úvěru - ostatní výdaje: vedení kroniky, vydávání zpravodaje, veřejné kulturní akce, ples, vítání občánků

Struktura výdajů v hodnotách (v tis. Kč)

Struktura výdajů v procentech

Přehled základní výdajů městské části (v tis. Kč) Provoz městské části údržba chodníků a vozovek5 109 údržba zeleně a ZÚ chodníků3 150 vyprazdňování košů721 provoz budov MŠ2 531 provoz budov ZŠ7 440 provoz budovy CVČ650 provoz budovy úřadu a knihovny1 557 náklady na samosprávu MČ2 868 náklady na zaměstnance ÚMČ výdaje úřadu ÚMČ1 669 Komentář Z uvedeného je patrné, že dotace města Brna a dotace ze státního rozpočtu – 35 mil. Kč, nestačí na výdaje pro základní provoz městské části: výkon státní správy, samosprávu, provoz školních a volnočasových zařízení, údržbu chodníků, zeleně a vozovek, odpadové hospodářství. Přirozeně lze některé výdaje omezit, ovšem zpravidla to bude mít za následek vyšší výdaje v dalších obdobích. Platí pravidlo, že zanedbaná údržba či omezení kvality vyvolá potřebu vyšších výdajů v budoucnu.

Veřená prostranství,hřiště, mobiliář opravy a rekonstrukce chodníků1 600 opravy prostranství a kont.stání1 500 oprava údržba dětských hřišť543 opravy a údržba veř.sportovišť1 234 pořízení nových odp.košů110 opravy a údržba veř.mobiliáře100

dotace sportovním organizacím275 dotace volnočas.organizacím70 dotace klubům seniorů75 dotaci kulturním spolkům32 dotace knihovně JM14

Komentář Jak již bylo uvedeno, investiční činnost vedlejší hospodářské činnosti (bytové správy) se uskutečňuje v hlavním rozpočtu. Nákladem 130 mil. Kč byla v roce 2004 dokončena revitalizace obecních bytových domů. V dalším období byly vyměněny v domech okna a v této době byla zahájena rekonstrukce výtahů. V roce 2013 to byly výtahy v domech Richtrova 1-3-5, Vaňhalova 1- 11, které budou doplaceny v objemu tis. Kč v r V příštím roce je plánována rekonstrukce výtahů v dalších domech v objemu tis. Kč. V roce 2014 dojde ke splacení úvěrů, které byly přijaty pro revitalizaci obecních domů v letech 2003 a v objemu tis. Kč. Zdrojem těchto výdajů jsou příjmy z vedlejší hospodářské činnosti – bytové správy. Investice a úvěry bytového fondu (v tis. Kč) rekonstrukce výtahů úroky z úvěru429 splátka úvěru regenerace domů3 380

Ostatní výdaje (v tis. Kč) Ostatní výdaje 543 vydávání zpravodaje310 ples, vítání občánků, dary157 veřejné kulturní akce40 vedení obecní kroniky36

Nezahrnuté požadavky z návrhů odborů ÚMČ, přísp. organizací a samosprávy §PoložkaČástka v tis. Kč Věcná náplň zpracování technických podkladů k opravám chodníků oprava přístupového chodníku ke stacionáři při ul. Prokofjevova havarijní opravy komunikací a obnova dopravního značení rekonstrukce hlavních chodníků v lokalitě U Velké ceny - Žebětínská MŠ Adélka - výměna podlah v objektu (původní požadavek 120 tis. Kč, započteno 50 tis. Kč určených na drobné opravy v objektech MŠ) MŠ Libušina tř oprava parapetů požadavek na neinvestiční příspěvek MŠ Adélka požadavek na neinvestiční příspěvek MŠ Bellova požadavek na neinvestiční příspěvek MŠ Libušina tř zateplení objektu MŠ Libušina tř částečně nekrytý požadavek MŠ Adélka na nákup varného kotle požadavek na neinvestiční příspěvek ZŠ a MŠ Chalabalova požadavek na neinvestiční příspěvek ZŠ Pavlovská ZŠ Pavlovská - oprava sociálního zařízení ZŠ Pavlovská - oprava podlahy v tělocvičně ZŠ a MŠ Chalabalova - oprava podlahy a ostění v tělocvičně ZŠ ZŠ a MŠ Chalabalova - pořízení řídicího systému topení v objektu ZŠ ZŠ a MŠ Chalabalova - pořízení konvektomatu požadavek Společenské a kulturní komise opravy a údržba veřejných sportovišť požadavek Komise tělovýchovy pořízení nových herních prvků požadavek Komise školství ukládka uličních smetků a čištění komunikací doplňkové práce v zeleni revitalizace zeleně v okolí objektu JUVENTUS včetně nového mobiliáře požadavek klubu seniorů ostatní osobní náklady (dohody o provedení práce) nákup nového vánočního osvětlení ÚMČ snížení požadavku na spotřebu energií v objektu ÚMČ, Bašného digitální měřič rychlosti úprava zařízení na snížení basketbalových košů v tělocvičně ZŠ Chalalbalova tabule na měření času a výsledků v tělocvičně ZŠ Chalabalova zateplení objektu Libušina tř. 27 Celkem

zpracoval: Ladislav Macek, člen RMČ s laskavou konzultací Ing. Jitky Králové, vedoucí OF ÚMČ 12/2013 Děkuji za pozornost Pozn: tato prezentace nebyla pořízena z veřejných prostředků, proto její stahování, kopírování či užití bez souhlasu autora není dovoleno