Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Alžběta Trtková ČJ – SV  Projekt, který varuje zejména děti a dospívající před nástrahami internetu.  Projekt je pod záštitou Ministerstva školství,
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
ICT ve výuce jazyků Mgr. Jana Sochorová Základní škola a Mateřská škola Česká Bělá.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Desatero on-line bezpečnosti Vypracoval: Mgr. Rostislav Jančar ZŠ Na Planině 1393, Praha 4.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Veronika Mikšíková E-(NE)BEZPEČÍ. SOCIÁLNÍ SÍTĚ Nyní rozšířená forma zábavy a komunikace mezi mladými i staršími, nejvíce však nebezpečí hrozí u mladších.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Bezpečnost na internetu zpracovala: Lada Kuksová.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
I DENTIFIKACE NA INTERNETU Mgr. Marie Kardová Leden 2014.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Dítě a internet „výzva i hrozba“.   nejrychleji rozvíjející se fenomén  informační odraz naší kultury  celosvětový systém navzájem propojených počítačových.
Registrační číslo: CZ.1.07/2.4.00/ O PROJEKTU Cílem projektu E-SYNERGIE je vytvořit funkční vědeckovýzkumnou, aplikační, komunikační a vzdělávací.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_15_Sítě_internet2 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
INTERNET. Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech …..rychlé a úspěšné nalezení pohřešovaných dětí.
Informační a poradenské centrum ZČU
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Rozložení náboje na vodiči
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Internet.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
„Váš kraj, Váš rozpočet“
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Vytvořila: Mgr. Marie Kardová
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
INFORMATIKA – použití počítačů
Univerzita Palackého, Olomouc Petra Martináková
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Inf Počítač a lidé s handicapem
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
INTERNET Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Individuálně vzdělávací plán
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Gymnasium Jižní Město Praha
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
KYBERŠIKANA výukový materiál 4. základní školy – INFORMATIKA
AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Informační a komunikační technologie Informatika
VY_32_INOVACE_SA4A_9 DUM 9. realizace aktivity pro 2
Pozn.: Při komunikaci přes přichází odpověď obvykle do 2-3 dnů.
Terénní krizová služba
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník: 1 Tematická oblast: OV1 Anotace: Tento materiál slouží k výuce a opakování učiva pro žáky, kteří byli v souladu s § 9 vyhlášky číslo 73/2005 Sb. o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných, v platném znění, zařazeni do třídy odborného učiliště, kde se vzdělávají dle ŠVP v oborech E/01 Stravovací a ubytovací služby, E/01 Prodavačské práce a E/01 Pečovatelské služby. Autor: Ing. Zdeněk Peška Období vytvoření: Srpen 2013 Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám

Je zneužití informačních komunikačních technologií (ICT), zejména pak mobilních telefonů a internetu, k takovým činnostem, které mají někoho záměrně vyvést z rovnováhy. Je to tedy jedna z forem šikany.

Zasílání urážlivých a zastrašujících zpráv nebo pomluv ( , SMS, chat, ICQ, Skype) Pořizování zvukových záznamů, videí či fotografií, jejich upravování a následné zveřejňování s cílem poškodit vybranou osobu (předem připravený fyzický útok, natáčení učitele apod.) Vytváření internetových stránek, které urážejí, pomlouvají nebo ponižují konkrétní osobu (blogy a jiné www stránky) Zneužívání cizího účtu - krádež identity ( ového, diskuzního apod.) Provokování a napadání uživatelů v diskuzních fórech, tapetování (chatovací místnosti apod.) Odhalování cizích tajemství Vydírání pomocí mobilního telefonu nebo internetu Obtěžování a pronásledování voláním, psaním zpráv nebo prozváněním

Slovo sexting je složeninou vzniklou ze slov sex a textování = elektronické rozesílání textových zpráv, fotografií či videa se sexuálním obsahem. To, co v počátku může být zajímavou zábavou mezi partnery (vzájemné zasílání intimních fotografií a videa), pak může skončit zveřejněním na internetu - zejména dojde-li k ukončení vztahu mezi mladistvými.

Je jednání osoby, která se snaží zmanipulovat vyhlédnutou oběť (nejčastěji pomocí chatu, SMS zpráv, ICQ a Skypu) a donutit ji k osobní schůzce. Výsledkem schůzky může být sexuální zneužití oběti, fyzické mučení, nucení k terorismu apod. KYBERGROOMIBG JE VELMI NEBEZPEČNY Má různé etapy: 1 Vzbuzení důvěry a snaha izolovat oběť od okolí (osoba mění svoji identitu, je velmi trpělivá) 2. Podplácení dárky či různými službami, budování kamarádského vztahu 3. Vyvolání emoční závislosti oběti na osobě útočníka 4. Osobní setkání 5. Sexuální obtěžování, zneužití dítěte

Stalking označuje opakované a stupňované obtěžování, které může mít řadu různých forem a různou intenzitu. Pronásledovatel svou oběť například bombarduje SMS zprávami, y, telefonáty či "dárky", jež oběť nechce. Cyber-stalking je stalking s využitím informačních a komunikačních technologií. V tomto případě jde o zasílání různých zpráv pomocí instant messengerů (ICQ), chatu, prostřednictvím VoIP technologií apod. Nejčastějšími obětmi stalkingu jsou celebrity, ex-partneři, politici, zhrzení v lásce apod. Nejčastější projevy: a) Opakované dlouhodobé pokusy kontaktování oběti (dopisy, y, telefonáty, SMS zprávy, vzkazy na ICQ, zasíláním různých zásilek s dárky apod.) b) Demonstrování moci a síly stalkera (výhrůžky) c) Ničení majetku oběti (patří sem i zasílání počítačových virů) d) Stalker označuje sám sebe za oběť e) Snaha poškodit reputaci oběti (stalker rozšiřuje o oběti nepravdivé informace v jejím okolí)

INTERNETOVÁ PORADNA Projektu E-Bezpečí„ Linka BEZPEČÍ ONLINE (Internet Helpline) Tato asistenční linka je zaměřena na oběti internetové kriminality. Na Internet Helpline mohou děti či dospělí ohlásit zneužívání dětí při komunikaci na internetu (např. v rámci kyberšikany, kybergroomingu, kyberstalkingu apod.). Odborní konzultanti obětem poskytnou nezbytnou psychosociální pomoc a také jim poradí, jak bezpečněji internet používat. Telefonní číslo: KRIZOVÁ TELEFONNÍ linka IPPP ČR Krizová linka Institutu pedagogicko-psychologického poradenství ČR poskytuje pomoc při řešení případů šikany/kyberšikany, ale i v dalších krizových situacích. Na linku se mohou obracet učitelé, žáci i rodiče. Pracovníci linky pomoc poskytnou nebo zprostředkují. Telefonní číslo: nebo NÁRODNÍ CENTRUM BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU

1. Co je to kyberšikana? a) Zneužívání robotů k trestné činnosti b) zneužití informačních komunikačních technologií k takovým činnostem, které mají někoho záměrně vyvést z rovnováhy 2. Co je to sexing? a) Když se někdo obnažuje na veřejnosti b) rozesílání textových zpráv, fotografií či videa se sexuálním obsahem 3. Co je to kybergrooming? a) Je dominantní a umí ovládat okolí b) Je jednání osoby, která se snaží zmanipulovat vyhlédnutou oběť 4. Co je to stalking? a) Stojíme-li dlouho ve frontě b) Opakované a stupňované obtěžování 4. Nejnebezpečnější formou mezi těmito šikanami je: a) Kybergrooming b) Sexting VÝSLEDKY OPAKOVÁNÍ 1b 2b 3a 4b 5a

Zdroje ( Zdroje ( ) Zdroje obrázků: c=0-0&sp=-1&sk=#view=detail&id=FC4064D591C1F2AD4388E65CCE53025A9BB4213D&selectedIndex=3 c=0-0&sp=-1&sk=#view=detail&id=FC4064D591C1F2AD4388E65CCE53025A9BB4213D&selectedIndex=3 c=0-0&sp=-1&sk=#view=detail&id=4F61F B77EFF1901EB1B2AE421D39A25&selectedIndex=22 c=0-0&sp=-1&sk=#view=detail&id=3721B7CF4595B35DEE5E5538DC67B8EDD93D2A91&selectedIndex=23 c=0-0&sp=-1&sk=#view=detail&id=215A9AFE3B537A26C14F58CBD3D9FCD0C3891AE3&selectedIndex=118 c=0-0&sp=-1&sk=#view=detail&id=E0D2E98BB6B7137E5CADEF15CB5258C4EFA480F9&selectedIndex=11 c=0-0&sp=-1&sk=#view=detail&id=959DE4F1877EC29D62A31B7B38B889F920384FCF&selectedIndex=60 archiv autora Literatura: