Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Digitální učební materiál
Vitaminy.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vitamíny.
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VITAMÍNY Title & author
Vitamíny rozpustné ve vodě
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Vitamíny rozpustné ve vodě
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny rozpustné ve vodě
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Vitaminy © Jan Novák 2007.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Anémie Hejmalová Michaela.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Suroviny pro cukráře I. ročník
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
= přeměna látek a energií
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Vitamíny rozpustné ve vodě I.

Vitamíny skupiny B

Podílí se na metabolismu sacharidů Je více než v 25 enzymech jako koenzym Ovlivňuje energetický metabolismus Chrání nervy před záněty Působí jako antioxidant Pomáhá při prevenci zánětů kloubů, aterosklerózy způsobené volnými radikály Pomáhá překonávat stresy, deprese a některé psychické stavy Denní doporučená dávka: 1,2 mg Vitamín B 1 – thiamin, aneurin

Zdroje: Obiloviny Luštěniny Kvasnice Vnitřnosti Žloutek Vepřové maso

Projevy nedostatku: Únava Křeče Trávicí poruchy Nervové poruchy Avitaminóza: způsobuje onemocnění beri-beri

Nemoc beri-beri byla rozšířena v zemích, kde se obyvatelstvo živilo výhradně loupanou rýží. Ve vyspělých státech se nedostatek B 1 téměř nevyskytuje.

Je žluté až žlutooranžové barvivo Působí jako přenašeč vodíku v dýchacím řetězci Podílí se na uvolňování energie Je obsažen v sítnici oka (umožňuje společně s vitamínem A vidění za šera) Má vliv na růst a plodnost Doporučená denní dávka : 1,7 mg Vitamín B 2 – riboflavin

Zdroje Maso Mléko Vejce Játra Kvasnice

Projevy nedostatku: Popraskané rty a koutky úst Poškození sliznic a kůže Zastavení růstu Svědění očí, změny v rohovce Anémie Nervové poruchy Avitaminóza Je označována jako ariboflavinóza

Ariboflavinóza – trhlinky v koutcích úst, bolesti a pálení rtů a jazyka, zápaly v ústní dutině, kožní příznaky, světloplachost, pálení a svědění očí

Jde o kyselinu nikotinovou a její amid Nikotinamid Jsou součástí enzymů podílejících se na metabolismu tuků, sacharidů a bílkovin Přispívá ke snížení hladiny glykémie Podporuje krevní oběh Působí na srážení krve a snižuje riziko infarktu Doporučená denní dávka: 10–20 mg Vitamín B 3 – niacin, vitamín PP

Zdroje: Kvasnice Luštěniny Obilné klíčky Slunečnicová semena Maso Mléko Játra Vejce

Projevy nedostatku: Únava Bolest hlavy Změny na kůži Špatné trávení Zápach z úst Vyšší hladina cholesterolu Záněty kloubů Avitaminóza způsobuje nemoc pelagra

Pelagra byla rozšířena u obyvatel živících se převážně kukuřicí. U nás se běžně pelagra nevyskytuje, může ji však vyvolat chronický alkoholismus nebo předávkování některými léky.

Vitamín B 5 – kyselina pantotenová Kyselina pantotenová je funkční skupinou koenzymu A (CoA) Podílí se na přeměnách tuků a cholesterolu a dalších důležitých látek Projevy nedostatku se vyskytují vzácně Nedostatek poškozuje nervovou soustavu, kůži, tvorbu bílých krvinek, játra a nadledviny Denní doporučená dávka: 6–8 mg

Zdroje: Pivovarské kvasnice Celozrnné pečivo Pšeničné klíčky Luštěniny Ořechy Játra Mléko Vejce

Vitamín B 6 – pyridoxin Součást enzymů podílejících se na metabolismu aminokyselin Podílí se na odbourávání svalového glykogenu při svalové práci Společně s vitamínem B 2 se podílí na regeneraci ústní sliznice Podporuje tvorbu hemu a tím i hemoglobinu a tvorbu červených krvinek Denní doporučená dávka je 1,5–2 mg

Nedostatek se projevuje: Křečemi Anémií Slabostí Ospalostí Nevolností Zvracením Vznikají záněty kůže a spojivek Dochází k popraskání rtů a koutku úst

Zdroje: Obilní klíčky Celozrnné mouky Luštěniny Listový salát Játra Vaječný žloutek Kvasnice

Vitamín B 12 – kobalamin Obsahuje ve své molekule kobalt Zajišťuje normální průběh krvetvorby Podporuje chuť a růst u dětí Prohlubuje paměť a schopnost učení Udržuje zdravé nervy Doporučení denní dávka: 3–31 µg

Nedostatek se projevuje: Chudokrevností Degenerací míšních nervů (Nedostatek může vznikat při žaludečních či střevních chorobách, při metabolických poruchách a u veganů.)

Zdroje: Játra Maso Ledviny Srdce Sýry Mořské ryby Je tvořen střevními bakteriemi

Folacin – kyselina listová Ovlivňuje metabolismus bílkovin Je nezbytný pro tvorbu červených krvinek a syntézu nukleových kyselin Je důležitá pro budování nervové soustavy plodu Podporuje vylučování trávicích šťáv a estrogenu Podporuje duševní zdraví Doporučená denní dávka: 0,4 mg

Nedostatek se projevuje: Poruchou růstu a krvetvorby Postižena bývá i tvorba bílých krvinek a krevních destiček

Zdroje: Zelená zelenina Obilné klíčky Celozrnné mouky Luštěniny

Zdroje: Ořechy Vejce Mléko Játra Ledviny

Biotin – B 7 – vitamín H Vyskytuje se jako součást enzymů při přeměnách sacharidů, bílkovin a tuků Podporuje růst a dělení buněk Projevy nedostatku: Kožní choroby Nechutenství Únava Doporučená denní dávka: 60–200 mg

Zdroje: Vejce Maso Zelenina Kvasnice Tvoří se ve střevech díky střevním bakteriím

KUNDEROVÁ, LIBUŠE. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, s. ISBN str. 115–120. Mgr. BENEŠOVÁ, Marie. Mgr. SATRAPOVÁ, Hana. Odmaturuj z chemie. 1. vyd. Brno: nakl. DIDAKTIS, spol. s. r. o., s. ISBN str. 186–187. Obrazový materiál: Bertha M. Schaeffer. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: _Image.jpg Zdroje