Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Vitamíny rozpustné ve vodě I.
Vitamíny skupiny B
Podílí se na metabolismu sacharidů Je více než v 25 enzymech jako koenzym Ovlivňuje energetický metabolismus Chrání nervy před záněty Působí jako antioxidant Pomáhá při prevenci zánětů kloubů, aterosklerózy způsobené volnými radikály Pomáhá překonávat stresy, deprese a některé psychické stavy Denní doporučená dávka: 1,2 mg Vitamín B 1 – thiamin, aneurin
Zdroje: Obiloviny Luštěniny Kvasnice Vnitřnosti Žloutek Vepřové maso
Projevy nedostatku: Únava Křeče Trávicí poruchy Nervové poruchy Avitaminóza: způsobuje onemocnění beri-beri
Nemoc beri-beri byla rozšířena v zemích, kde se obyvatelstvo živilo výhradně loupanou rýží. Ve vyspělých státech se nedostatek B 1 téměř nevyskytuje.
Je žluté až žlutooranžové barvivo Působí jako přenašeč vodíku v dýchacím řetězci Podílí se na uvolňování energie Je obsažen v sítnici oka (umožňuje společně s vitamínem A vidění za šera) Má vliv na růst a plodnost Doporučená denní dávka : 1,7 mg Vitamín B 2 – riboflavin
Zdroje Maso Mléko Vejce Játra Kvasnice
Projevy nedostatku: Popraskané rty a koutky úst Poškození sliznic a kůže Zastavení růstu Svědění očí, změny v rohovce Anémie Nervové poruchy Avitaminóza Je označována jako ariboflavinóza
Ariboflavinóza – trhlinky v koutcích úst, bolesti a pálení rtů a jazyka, zápaly v ústní dutině, kožní příznaky, světloplachost, pálení a svědění očí
Jde o kyselinu nikotinovou a její amid Nikotinamid Jsou součástí enzymů podílejících se na metabolismu tuků, sacharidů a bílkovin Přispívá ke snížení hladiny glykémie Podporuje krevní oběh Působí na srážení krve a snižuje riziko infarktu Doporučená denní dávka: 10–20 mg Vitamín B 3 – niacin, vitamín PP
Zdroje: Kvasnice Luštěniny Obilné klíčky Slunečnicová semena Maso Mléko Játra Vejce
Projevy nedostatku: Únava Bolest hlavy Změny na kůži Špatné trávení Zápach z úst Vyšší hladina cholesterolu Záněty kloubů Avitaminóza způsobuje nemoc pelagra
Pelagra byla rozšířena u obyvatel živících se převážně kukuřicí. U nás se běžně pelagra nevyskytuje, může ji však vyvolat chronický alkoholismus nebo předávkování některými léky.
Vitamín B 5 – kyselina pantotenová Kyselina pantotenová je funkční skupinou koenzymu A (CoA) Podílí se na přeměnách tuků a cholesterolu a dalších důležitých látek Projevy nedostatku se vyskytují vzácně Nedostatek poškozuje nervovou soustavu, kůži, tvorbu bílých krvinek, játra a nadledviny Denní doporučená dávka: 6–8 mg
Zdroje: Pivovarské kvasnice Celozrnné pečivo Pšeničné klíčky Luštěniny Ořechy Játra Mléko Vejce
Vitamín B 6 – pyridoxin Součást enzymů podílejících se na metabolismu aminokyselin Podílí se na odbourávání svalového glykogenu při svalové práci Společně s vitamínem B 2 se podílí na regeneraci ústní sliznice Podporuje tvorbu hemu a tím i hemoglobinu a tvorbu červených krvinek Denní doporučená dávka je 1,5–2 mg
Nedostatek se projevuje: Křečemi Anémií Slabostí Ospalostí Nevolností Zvracením Vznikají záněty kůže a spojivek Dochází k popraskání rtů a koutku úst
Zdroje: Obilní klíčky Celozrnné mouky Luštěniny Listový salát Játra Vaječný žloutek Kvasnice
Vitamín B 12 – kobalamin Obsahuje ve své molekule kobalt Zajišťuje normální průběh krvetvorby Podporuje chuť a růst u dětí Prohlubuje paměť a schopnost učení Udržuje zdravé nervy Doporučení denní dávka: 3–31 µg
Nedostatek se projevuje: Chudokrevností Degenerací míšních nervů (Nedostatek může vznikat při žaludečních či střevních chorobách, při metabolických poruchách a u veganů.)
Zdroje: Játra Maso Ledviny Srdce Sýry Mořské ryby Je tvořen střevními bakteriemi
Folacin – kyselina listová Ovlivňuje metabolismus bílkovin Je nezbytný pro tvorbu červených krvinek a syntézu nukleových kyselin Je důležitá pro budování nervové soustavy plodu Podporuje vylučování trávicích šťáv a estrogenu Podporuje duševní zdraví Doporučená denní dávka: 0,4 mg
Nedostatek se projevuje: Poruchou růstu a krvetvorby Postižena bývá i tvorba bílých krvinek a krevních destiček
Zdroje: Zelená zelenina Obilné klíčky Celozrnné mouky Luštěniny
Zdroje: Ořechy Vejce Mléko Játra Ledviny
Biotin – B 7 – vitamín H Vyskytuje se jako součást enzymů při přeměnách sacharidů, bílkovin a tuků Podporuje růst a dělení buněk Projevy nedostatku: Kožní choroby Nechutenství Únava Doporučená denní dávka: 60–200 mg
Zdroje: Vejce Maso Zelenina Kvasnice Tvoří se ve střevech díky střevním bakteriím
KUNDEROVÁ, LIBUŠE. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, s. ISBN str. 115–120. Mgr. BENEŠOVÁ, Marie. Mgr. SATRAPOVÁ, Hana. Odmaturuj z chemie. 1. vyd. Brno: nakl. DIDAKTIS, spol. s. r. o., s. ISBN str. 186–187. Obrazový materiál: Bertha M. Schaeffer. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: _Image.jpg Zdroje