NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Rudyard Kipling – Mauglího.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Třebaže nejsi věřící, podívej se a popřemýšlej.
Advertisements

Druhy přísudku Skladba věty.
.... budeme mít rodinku můžete se podívat....
Autoři dobrodružné literatury
Prezentace jde automaticky, prosím, pusť repro 
Slova Květiny.
B i b l i c k á d ě j e p r a v a 1 A tak tedy dobře... p o s l o u c h e j t e...
Lásko dej mi čas.... Lásko dej mi čas... Možná se mýlíš, možná to není sen. To byla moje dlaň na tvém spánku, a tvůj dech podobný vánku.
Caine - Slon Bojíte se, že jste opravdu vznikli z opice? Nevadí! U nás na faře je dost místa pro všechny! Bojíte se, že jste opravdu vznikli z opice?
Všechno se to začalo odehrávat už hodně, hodně dávno, kdy nebylo nic. Jen černo černá tma, která obklopovala velký vesmír. A pak se to stalo! Narazili.
Název materiálu: Vypravování
Zákon setrvačnosti (první newtonův pohybový zákon)
Jesličky. Hra Jesličky..A jak to vlastně bylo??? Pár lidi s Orlové a Osrtavy se jednou rozhodly, že secvičí nějaké to divadlo:-).A jak tak čas běžel,děti.
Pro Lucku kterou z celého srdce miluji!
Už zase skáču přes kaluže
Knížka, kterou mám rád: Bratři lví srdce vytvořil: Milan Urbánek.
Co je to smíšený pocit? Když se vám tchýně zabije ve vašem úplně novém autě.
VODA.
RUDYARD KIPLING Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
PROČ BŮH STVOŘIL DĚTI (A NÁSLEDNĚ VNOUČATA). Pro ty z nás, kteří máme okolo sebe děti – ať už vlastní, nebo vnoučata, neteře, synovce, nebo studenty…
Jde zajíc za hadem a říká: "Hade promiň, že jsem se ti včera posmíval, že nemáš nohy... ", Had odpoví: "To je v pohodě... " a zajíc na to: "Jo? Tak ruku.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Za předpokladu použití psacích potřeb
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Téma: Romeo, Julie a tma - J. Otčenášek
Nevěřící Tomáš sestaveno s využitím obrázků Henryho Martina Český text: kanan.cz Copyright © Henry Martin Used by Permission.
O Karkulce Autor: Kroupa Michal 1.Kapitola V jedné rodině žila jedna hodná a milá dívenka. Každý jí měl rád, ale maminka s babičkou jí milovaly ze všech.
Zájmena Mgr. Renata Nogolová
Štěňátko puntík, co mělo puntík Autor:Katka Lacinová.
1. Buď tobě sláva, jenž jsi z mrtvých vstal
Máte-li v sobě prostou krásu a nic jiného, máte asi to nejlepší, co Bůh stvořil. ( )
Téma: Audience – V. Havel
Savci.
Karle, vy jste sourozenci? Ne, bratři.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Bylo nebylo ... Před dlouhou, dlouhou dobou existoval ostrov, na kterém žily všechny pocity člověka: dobrá nálada, smutek, vědění … a kromě ostatních různých.
Příběh pro všechny tvrdě pracující
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk 1 Autor: Mgr. Romana Martináková Poznáš pohádku?
RUDYARD KIPLING VY_32_INOVACE_XI-A-10. RUDYARD KIPLING ➲ Britský spisovatel, narozen v Indii, tam prožil i dětství ➲ Inspirace Indií v jeho díle
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastJazykové vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
B A J K Y Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jaroslava Kreisingerová Název: VY_32_INOVACE_14 IV Vyvození pádů Téma: J azyk a jazyková komunikace – Český jazyk.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Bajka VY_32_Inovace_09KM-7
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
PTÁCI 6. ročník ZŠ Londýnská.
Třebaže nejsi věřící, podívej se a popřemýšlej.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Les a voda Les i s vodou je důležitá pro nás, živočichy,
Práce s textem úryvku z pohádky.
Kůň a švestky Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Duben 2013 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Popiš jedním slovem, co se na obrázcích děje.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Příbor, Dukelská 1346,příspěvková org.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Prezentace jde automaticky, prosím, pusť repro 
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola
Téma (název prezentace)
Děti jsou DAR... jak je MILOVAT ?!?
PTÁCI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Metodický list: Slovní druhy 1. část
Bylo nebylo ... Před dlouhou, dlouhou dobou existoval ostrov, na kterém žily všechny pocity člověka: dobrá nálada, smutek, vědění … a kromě ostatních různých.
Téma (název prezentace)
Prezentace jde automaticky, prosím, pusť repro 
Druhy přísudku Skladba věty.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Dobroslava Martínková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ČJ3_11_Zájmena
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace autor: Helena Petrůvová název: VY_32_INOVACE_16_PRVOUKA_JARO.
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Rudyard Kipling – Mauglího bratři ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/ Práce s textem úryvku knihy Rudyarda Kiplinga – Mauglího bratři.

Datum vytvoření projektu duben 2012 Ročník5. Popis prezentace Práce s textem úryvku dobrodružné literatury.

RUDYARD KIPLING MAUGLÍHO BRATŘI

Úryvek z knihy Dusno bylo ten večer v Séónijské pahorkatině. O sedmé procitl táta Vlk z denního spánku, podrbal se, zívl a jednu po druhé natáhl tlapy, aby ze špiček zahnal ospalost. Máma Vlčice ležela mohutným šedým čenichem opřena o čtvero rejdivých, kníkavých vlčat. Do sluje, ve které přebývali, jim svítil otvorem měsíc. „Augrr!” ozval se táta Vlk, „ je čas jít na lov.” Užuž chtěl sběhnout ze stráně, a tu se před ním na prahu mihlo cosi šerého s huňatým ohonem a zakňučelo: „ Zdar tobě, vlčí náčelníku. Zdar a silné tesáky tvým dětičkám, nechť tady na světě nezapomínají na hladovce.” Byl to šakal – Tabákí neboli Dojídač – a indičtí vlci Tabákím opovrhují, protože jen lítá a lumpačí a klevetí a živí se hadry a kůžemi z vesnického smetiště. Ale přitom z něho mají strach, protože on se z celé džungle nejspíš pomine: to se pak přestane bát, běhá pralesem a kdekoho kouše. Před pominutým Tabákím uteče a zaleze i tygr, protože nic horšího než pominutost nemůže dravce potkat. My tomu říkáme vzteklina, onizas dívání neboli pominutost – a prchají před ní, jak mohou. „Pojď dál a podívej se, ” řekl upjatě táta Vlk, „ale k snědku tady nic není.” Chvíli poseděl a liboval si, jaké lumpáctví zas provedl, až najednou škodolibě řekl.

Pokračování úryvku… „Mohutný Šér Chán střídá loviště. Prozradil mi, že příští měsíc bude lovit tady na pahorkatině.” Tygr Šér Chán bydlel dvacet mil poblíž řeky Vaingangy. „Vždyť na to nemá právo!” utrhl se zlostně táta Vlk. „ Podle zákona džungle nemá právo stěhovat se jinam, dokud to předem neoznámí. Vyplaší nám zvěřna deset mil kolem a já – já abych lovil za dva.” „Však mu matka pro nic za nic neříkala Langrá( Chromec),” pronesla klidně máma Vlčice. „Od narození je na jednu nohu chromý, proto taky zabíjí jenom dobytek. Vesničané od Vaingangy se na něj zlobí a teď nám přijde rozzlobit ještě naše vesničany.Široko daleko budou po něm v džungli slídit, a my abychom pak i sdětmi utíkali před zapálenou trávou. Moc jsme za to Šér Chánovi vděčni.” Úryvek z knihy džunglí

JOSEPH RUDYARD KIPLING

Práce s textem úryvku: 1.V jakém prostředí se odehrával děj příběhu? ……………………………………………………………… 2. Vypiš, která zvířata vystupují v ukázce? ………………………………………………………………… 3. Napiš jména zvířat z ukázky: …………………………………………………………………………………………

Řešení úkolu č. 1 až 3 V JAKÉM PROSTŘEDÍ SE ODEHRÁVÁ DĚJ UKÁZKY: DŽUNGLE VYPIŠ, KTERÁ ZVÍŘATA V PŘÍBĚHU VYSTUPUJÍ: VLK, VLČICE, ŠAKAL, TYGR NAPIŠ JMÉNA ZVÍŘAT Z DANÉ UKÁZKY: TABÁKÍ neboli DOJÍDAČ, ŠÉR CHÁN,LANGRÁ( CHROMEC)

Další úkoly k textu… 4. Víš, jak se nazývala oblast, ve které se odehrával děj příběhu? … Pamatuješ si název řeky z ukázky? ………………………………………………… 6. Proč bylo druhé jméno Šér Chána Chromec? ……………………………………………………………….

Řešení úkolů č.4 až 6 VÍŠ, JAK SE NAZÝVALA OBLAST, VE KTERÉ SE ODEHRÁVAL DĚJ? SÉÓNIJSKÁ PAHORKATINA PAMATUJEŠ SI NÁZEV ŘEKY Z UKÁZKY? VAINGANGA PROČ BYLO DRUHÉ JMÉNO ŠÉR CHÁNA CHROMEC ? OD NAROZENÍ JE NA JEDNU NOHU CHROMÝ.

Poslední úkoly k textu úryvku… 7. PROČ NEMĚLI RÁDI ZVÍŘATA A DOMORODCI ŠÉR CHÁNA? ……………………………………………………………………………………… 8. JAK VYHÁNĚLI DOMORODCI ŠÉR CHÁNA ZE SVÉ VESNICE? ………………………………………………………………………………………… 9. PROČ VLCI OPOVRHOVALI ŠAKALY? ……………………………………………………………………………………… JAK SE JMENOVALO LIDSKÉ MLÁDĚ Z DŽUNGLE? ………………………………………………………………………………………….

Řešení úkolů č. 7 až PROČ NEMĚLI RÁDI ZVÍŘATA A DOMORODCI ŠÉR CHÁNA? PROTOŽE BĚHÁ PRALESEM, ZABÍJÍ DOBYTEK A KDEKOHO POKOUŠE. 8. JAK VYHÁNĚLI DOMORODCI ŠÉR CHÁNA ZE SVÉ VESNICE? ZAPALOVALI OHNĚ. 9. PROČ VLCI OPOVRHOVALI ŠAKALY? PROTOŽE JEN LÍTÁ A LUMPAČÍ A KLEVETÍ A ŽIVÍ SE HARDY A KŮŽEMI Z VESNICKÉHO SMETIŠTĚ. 10. JAK SE JMENOVALO LIDSKÉ MLÁDĚ Z DŽUNGLE? MAUGLÍ

Použité odkazy