Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola"— Transkript prezentace:

1 CZ.1.07/1.4.00/21.0697 Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola
ZŠ a MŠ Stožec, okres Prachatice Téma Práce s pověstí Název materiálu VY_12_INOVACE_19_O_Krokovi Sada 2 Předmět Český jazyk a literatura Ročník 3. a 5. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Datum vytvoření Klíčová slova Budeč, Krok, vojvoda, Vyšehrad, Zbečno

2 Anotace Prezentace je určena pro čtení ve 3. a 5. ročníku. Cílem je přečtení úryvků pověsti, jeden si vybrat, převyprávět a pracovat s ním dále. Vyhledání celé pověsti v knize pověstí. V závěru prezentace mohou žáci odpovědět na kvíz.

3 Přečti si ukázky textu 1. Mezi lidmi tenkrát žil muž jménem Krok. Ten žil na hradě, který se jmenoval po něm, mezi lesy nad řekou Mží poblíž dědiny Zbečna. Měl hojnost zboží, ale vynikal také moudrosti a vtipem, takže se k němu lidé sbíhali jako včely k úlu, aby je soudil. Přicházeli k němu lidé nejen z vlastního rodu, nýbrž i z rodů okolních. Toho si Čechové zvolili, aby byl soudcem všeho lidu a jejich vojvodou. 2. Krok pak vládl v české zemi, soudil lid a učil ho moudrosti. Jako vojvoda sídlil na Budči. Za něho tam byla škola, v níž se učilo bohoslužbě, starým zpěvům, věštbám a kouzlům. Tehdy považovali kouzelnictví za největší umění a toho, kdo dovedl věštit, za vzácného a milého bohu. Za jeho vlády se vrátilo českým krajinám požehnání. Lidé si mohli v klidu hledět své práce.

4 3. Podle Krokovy věštby vystavěli lidé z mocných klád starých smrků a dubů hrad. Opodál hradu v háji vyvěral pod starými buky silný pramen, z něhož čerpali hojně čisté vody. Té studánce říkali Jezerka. Tento hrad, který byl postaven vysoko na skále, nazvali Vyšehrad. Byl slavný a posvátný.

5 Úkoly: Vyber si jeden z úryvků, který si pozorně ještě jednou přečti.
Úryvek, který sis vybral převyprávěj ostatním spolužákům. Úryvek z pověsti zkus najít v knize pověstí a přečti si celou pověst. Váže se nějaká pověst k tvému bydlišti? Pokud ano, seznam s ní ostatní spolužáky.

6 Zkus rozhodnout: 1. Vojvoda Krok měl: 2. Za Kroka byla slavná škola:
2 dcery: Evu a Ludmilu 3 dcery: Kazi, Tetu a Libuši 2 syny: Horymíra a Ctibora na Tetíně na Budči ve Stadicích

7 Řešení: 1. Vojvoda Krok měl: 2. Za Kroka byla slavná škola:
2 dcery: Evu a Ludmilu 3 dcery: Kazi, Tetu a Libuši 2 syny: Horymíra a Ctibora na Tetíně na Budči ve Stadicích

8 Zdroje: ROSECKÁ, Zdena. Čtení z nejstarších českých dějin: pověsti a historická vyprávění pro 4. a 5. ročník. Brno: Nová škola, 2003, s. 20. ISBN


Stáhnout ppt "CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola"

Podobné prezentace


Reklamy Google