Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

4. Ročník – čtení, vlastivěda

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "4. Ročník – čtení, vlastivěda"— Transkript prezentace:

1 4. Ročník – čtení, vlastivěda
Staré pověsti české 4. Ročník – čtení, vlastivěda

2 O Libuši Jako kdysi ke ………………, tak chodili také k Libuši z blízka i z daleka lidé ve svých rozepřích. K její moudrosti se utíkali žádat za nález. A ona spravedlivě soudíc, činila moudrá narovnání mezi odpornými stranami. V ten čas se dva ……………, oba starostové rodů, svadili o meze a role. Svadili se prudce, potupili, vyčetli si mateř a dědy, až mezi nimi i jejich rody povadla dobrá vůle sousedská do kořene a vybujelo záští. Žádný nechtěl v tom sporu povoliti, každý byl jako z křemene, a jakmile nastal čas, kdy kněžna zasedala na soudu, chvátali oba na ………………….. Tam Libuše v bělostném vínku kol čela seděla soudíc pod košatou …………….. na povýšeném stolci kobercem postřeném. Vpravo pak, vlevo dvanácte kmetů, dvanácte hospodářů nejmocnějších rodů, mužové statní i bílých už brad. Před nimi prostorou kolem zástup, lid čeledí i mužové, ženy i starostové, již přišli na soud nebo se zastat někoho ze svých rodů. Tu před kněžnu a soud vystoupili oba rozvadění sousedé. Mladší zle žaloval, že starší proti právu chce meze a role. Starší, muž plné, husté brady, chmurný jako …………….., skočil mu do řeči. Zostra a zkrátka žádal a chtěl, aby se stalo po jeho vůli, a nedbal, že by bylo křivdou jeho sousedu. Když Libuše vyslechla toho i toho a rozvážila při, když přednímu kmetu pak oznámila svůj nález a když kmeti, uváživše mezi sebou při a rozsudek, přisvědčili, ohlásila kněžna, jak nalezla za právo: že mladšímu se děje křivda, že jeho jsou role i meze. Můžeš si pomoci knížkou Staré pověsti české.

3 Vylušti křížovku SLAVNÝ SILÁK MANŽEL KNĚŽNY (ORÁČ)
1. SLAVNÝ SILÁK 2. MANŽEL KNĚŽNY (ORÁČ) 3. KROKOVA DCERA - UMĚLA VĚŠTIT 4. KROKOVA DCERA - SLOUŽILA BOHŮM 5. ŘÍP JE NAŠE PAMÁTNÁ… 6. NÁSTUPCE PRAOTCE ČECHA 7. KROKOVA DCERA, MANŽELKA BIVOJE 8. JINÉ SLOVO PRO VLÁDCE KMENE, KNÍŽE

4 ZKONTROLUJ SI B I V O J P Ř E M Y S L U Š T A H R K Z D

5 Zapisuj, co nebo kdo je na obrázcích
Hora Říp Kněžna Libuše Bivoj Praotec Čech Bůh Radegast Přemysl Oráč

6 Odkazy Autor materiálu: Mgr. et Mgr. Pavlína Burdová Datum vytvoření: březen 2011 Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.


Stáhnout ppt "4. Ročník – čtení, vlastivěda"

Podobné prezentace


Reklamy Google