S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 28 Název.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO54 Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. 1. BĚŽNÉ 2. JEMNÉ SUROVINY PŠENIČNÁ MOUKA VEJCE VODA DROŽDÍ /KVASNICE/ TUK SŮL CUKR NÁPLNĚ TVAROH MÁK POVIDLA MARMELÁDA,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO32 Název.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
„DESATERO “ ZÁSAD BEZPEČNÉ PRÁCE V POTRAVINÁŘSTVÍ II.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Využití ovoce v kuchyni
Energetická hodnota potravin (EH)
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Suroviny pro cukráře I. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Alkoholické nápoje - víno
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Vedlejší jatečné produkty
Ing. Lenka Bombera Piskačová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Regenerační přípravky I.
Výroba instantních prášků 1
Prodáváme obuv I. PIKTOGRAMY.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Maso – zrání, vady, kontrola, skladování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Ošetřování textilních výrobků
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Drogerie – Osobní hygiena III.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV1 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ODBORNÝ VÝCVIK Tematická oblast NAUKA O ZBOŽÍ 1 Téma OLEJNINY Ročník 1. Jméno autora Jaroslava Kapalínová Datum tvorby ZÁŘÍ 2012 Anotace Žáci se seznámí s olejninami, jejich použitím a vadami. Materiál je určen pro žáky 1.ročníku obor prodavač.

OLEJNINY

 jsou plody, semena, případně jádra různých druhů rostlin /tzv. olejnatých rostlin/  pro svůj vysoký obsah tuku /obvykle 30 až 50 %/ jsou efektivní surovinou pro průmyslovou výrobu rostlinných tuků

OLEJNINY PATŘÍ SEM : MÁK SLUNEČNICOVÉ SEMÍNKO SEZAMOVÉ SEMÍNKO LNĚNÉ SEMÍNKO

Rozdělení: 1. Mák modrý 2. Mák bílý 3. Mák stříbrošedý MÁK

MÁK MODRÝ Popis: semena máku obsahují přes 40 % kvalitního oleje a také množství minerálních látek, především vápníku a lecitin Použití: na posyp, ale též jako náplň do různých pekárenských výrobků – pečiva, koláčků, bábovek aj.

MÁK BÍLÝ Použití: na posyp různých pekárenských a cukrářských výrobků – pečiva, cukrářských výrobků

v semenech slunečnice je vysoký obsah vitamínu E. obsahují také vitamín B1 a lecitin - látky jež jsou dobrým lékem na nervy. Použití: mají všestranné použití - do pečiva, zeleninových či ovocných salátů, obilných kaší, používají se i naklíčená. SLUNEČNICOVÉ SEMÍNKO

 přichází u nás do obliby, zvláště u pekařských výrobků  obsahuje až 57 % oleje - velmi kvalitního a lidskému zdraví prospěšného  v kuchyni se používají celá nebo i drcená semena na sladké i slané pečivo. /Známá, velmi sladká pochoutka v arabských zemích chalva (halva) je často právě ze sezamu/  opraženými semínky se sypou majonézové saláty, obložené chlebíčky apod.  používají se i na minutky, grilované pokrmy, karbanátky, kuře, ryby. SEZAMOVÉ SEMÍNKO

používá se v teplé i studené kuchyni i k přímé spotřebě, do salátů, moučníků, do pečiva atd. lněné semínko obsahuje množství vysoce kvalitních tuků obsahuje velké množství vlákniny LNĚNÉ SEMÍNKO

SKLADOVÁNÍ vzhledem k vysokému obsahu olej skladujeme olejniny v suchu, chladu a dobře větratelném skladu

VADY  ŽLUKNUTÍ,  HOŘKOST,  PLÍSEŇ,  ROZLÁMÁNÍ,  ROZDRCENÍ,  NAPADENÍ ŽIVOČIŠNÝMI ŠKŮDCI,  PROŠLÁ ZÁRUČNÍ LHŮTA,  ZÁMĚNA OBALŮ

OPAKOVÁNÍ 1. Vyjmenujte olejniny které prodáváte ve vašem obchodě. 2. Která olejnina se nejvíce prodává a jaké je její použití? 3. Jaké jsou nejčastější vady olejnin? 4. Jaké znáte druhy máku?

ZDROJE Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147,