S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV1 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ODBORNÝ VÝCVIK Tematická oblast NAUKA O ZBOŽÍ 1 Téma OLEJNINY Ročník 1. Jméno autora Jaroslava Kapalínová Datum tvorby ZÁŘÍ 2012 Anotace Žáci se seznámí s olejninami, jejich použitím a vadami. Materiál je určen pro žáky 1.ročníku obor prodavač.
OLEJNINY
jsou plody, semena, případně jádra různých druhů rostlin /tzv. olejnatých rostlin/ pro svůj vysoký obsah tuku /obvykle 30 až 50 %/ jsou efektivní surovinou pro průmyslovou výrobu rostlinných tuků
OLEJNINY PATŘÍ SEM : MÁK SLUNEČNICOVÉ SEMÍNKO SEZAMOVÉ SEMÍNKO LNĚNÉ SEMÍNKO
Rozdělení: 1. Mák modrý 2. Mák bílý 3. Mák stříbrošedý MÁK
MÁK MODRÝ Popis: semena máku obsahují přes 40 % kvalitního oleje a také množství minerálních látek, především vápníku a lecitin Použití: na posyp, ale též jako náplň do různých pekárenských výrobků – pečiva, koláčků, bábovek aj.
MÁK BÍLÝ Použití: na posyp různých pekárenských a cukrářských výrobků – pečiva, cukrářských výrobků
v semenech slunečnice je vysoký obsah vitamínu E. obsahují také vitamín B1 a lecitin - látky jež jsou dobrým lékem na nervy. Použití: mají všestranné použití - do pečiva, zeleninových či ovocných salátů, obilných kaší, používají se i naklíčená. SLUNEČNICOVÉ SEMÍNKO
přichází u nás do obliby, zvláště u pekařských výrobků obsahuje až 57 % oleje - velmi kvalitního a lidskému zdraví prospěšného v kuchyni se používají celá nebo i drcená semena na sladké i slané pečivo. /Známá, velmi sladká pochoutka v arabských zemích chalva (halva) je často právě ze sezamu/ opraženými semínky se sypou majonézové saláty, obložené chlebíčky apod. používají se i na minutky, grilované pokrmy, karbanátky, kuře, ryby. SEZAMOVÉ SEMÍNKO
používá se v teplé i studené kuchyni i k přímé spotřebě, do salátů, moučníků, do pečiva atd. lněné semínko obsahuje množství vysoce kvalitních tuků obsahuje velké množství vlákniny LNĚNÉ SEMÍNKO
SKLADOVÁNÍ vzhledem k vysokému obsahu olej skladujeme olejniny v suchu, chladu a dobře větratelném skladu
VADY ŽLUKNUTÍ, HOŘKOST, PLÍSEŇ, ROZLÁMÁNÍ, ROZDRCENÍ, NAPADENÍ ŽIVOČIŠNÝMI ŠKŮDCI, PROŠLÁ ZÁRUČNÍ LHŮTA, ZÁMĚNA OBALŮ
OPAKOVÁNÍ 1. Vyjmenujte olejniny které prodáváte ve vašem obchodě. 2. Která olejnina se nejvíce prodává a jaké je její použití? 3. Jaké jsou nejčastější vady olejnin? 4. Jaké znáte druhy máku?
ZDROJE Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147,