VY_32_INOVACE_57_Podmet Autor: Mgr. Dana Hatašová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
32_04_25 Podmět Anotace Prezentace: Základní větný člen – podmět, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace, Český.
Advertisements

Vedlejší věty Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící
Podmět (Po) - opakování
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Větné členy a věty vedlejší podmět a přísudek
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_08
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.16 Anotace: Prezentace uvádí přehled a stručnou definici jednotlivých neohebných slovních druhů. Vzdělávací oblast: český jazyk.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Hrátky s češtinou.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek ve vzdělávání na základní škole OP VK Podmět.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
88.1 Základní větné členy – druhy podmětů
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
ZÁJMENA (pronomina).
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_03.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
Druhy přísudku Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_321_Větné členy AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
69.1 Stavba věty jednoduché, základní skladební dvojice
V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek
Vedlejší věta podmětná, přísudková
Věta jednočlenná, věta dvojčlenná, větný ekvivalent 7. třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Základní větné členy: PODMĚT a PŘÍSUDEK Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
OB 21 – CJL VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK. PODMĚT ● Je základním větným členem ● Ptáme se na něj kdo? Co? ● Nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem,
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková PŘEDMĚT Pt Chlapec = viděl stromek hvězdu dárky ozdoby světlo sníh.
PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Základní a rozvíjející větné členy Grafický rozbor věty jednoduché.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová SLOVNÍ DRUHY.
VY_32_INOVACE_Jir_II_20 Slovosled Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
PODMĚT JIRKA ŠTĚKAL SE ROZPLAKALA ZAPADALO MODRÁ PES ONA HOLČIČKA
VY_32_INOVACE_Sib_I_13 Podstatná jména
VY_32_INOVACE_26_Slovni_druhy_uvod Jazyk a jazyková komunikace
Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
PODMĚT.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková
Všestranné jazykové rozbory
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
PŘEDMĚT - SHRNUTÍ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Autor: Martina Pijáková
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
Větný ekvivalent VY_32_INOVACE_54_Vetny ekvivalent
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_47
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Zvláštnosti větné stavby
Vy_32_INOVACE_72_Věta jednočlenná a dvojčlenná
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_47
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_12   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY VY_12_INOVACE_Rů_I_23
Základní větné členy - podmět
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_08
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
VY_32_INOVACE_42_Slovni_druhy_jinak
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_57_Podmet Autor: Mgr. Dana Hatašová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

ZÁKLADNÍ VĚTNÉ ČLENY podmět

CO UŽ ZNÁME: Otázka: Bývá vyjádřen: Druhy: KDO,CO? RŮZNÝMI DRUHY SLOV a)VYJÁDŘENÝ b)NEVYJÁDŘENÝ c)VŠEOBECNÝ

VYHLEDEJ VE VĚTÁCH PODMĚTY A URČI JEJICH SLOVNÍ DRUHY: Někdo za vámi přišel. Čtyři ze třídy se nezúčastní lyžařského kurzu. Při bouřce uhodil do našeho ořešáku blesk. Hrát na hudební nástroj se ti může hodit. Asi je spojka nebo částice? Naše ahoj se ozvěnou odráželo od okolních skal. Kouření zdraví neprospívá. Našim se něco porouchalo na autě. Každé proč má své proto.

Přísloví roztřiď na ta, která mají podmět vyjádřený a na ta, která ho mají nevyjádřený. Jedná se v nich o podmět nevyjádřený nebo všeobecný? Urči i slovní druhy podmětů. Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Nekupuj zajíce v pytli. I mistr tesař se utne. Sytý hladovému nevěří. Štěstí se trousí, neštěstí se sype. S poctivostí nejdál dojdeš. Čiň čertu dobře, peklem se ti odmění. Ranní ptáče dál doskáče. Jak si kdo ustele, tak si také lehne. V nouzi poznáš přítele. Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Nekupuj zajíce v pytli. I mistr tesař se utne. Sytý hladovému nevěří. Štěstí se trousí, neštěstí se sype. S poctivostí nejdál dojdeš. Čiň čertu dobře, peklem se ti odmění. Ranní ptáče dál doskáče. Jak si kdo ustele, tak si také lehne. V nouzi poznáš přítele.

Vzpomeneš si na přísloví, v nichž jsou věty bez podmětu? Dokážeš vymyslet dvě věty s podmětem vyjádřeným(aby byl jiným slovním druhem než podstatným jménem? Vymysli dvě věty s podmětem nevyjádřeným a dvě s podmětem všeobecným.