ROSTLINY A JEJICH ORGÁNY LIST. Šablona : V/2 Sada: 2/13 Ověření ve výuce: 20. 3. 2013 Třída: 4 Datum: 29. 12. 2012 Výukový materiál zpracovaný v rámci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_22_Přírodopis 7.ročník_List Téma: List CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: prosinec 2011.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Základní škola Kpt. Jasioka, Havířov-Pr. Suchá Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: ČÁSTI ROSTLIN Autor: Mgr. Irena Tomicová Výukový materiál zpracován.
Léčivé části rostliny. Pořadové číslo projektu:III/2 – Autor:Mgr. Kamil Tabášek Období:listopad 2012 – duben 2013 Ročník:9. Tematický okruh: životní.
List Stavba rostlinného těla vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
TŘÍDA v hodině I. Šablona : V/2 Sada: 3 Ověření ve výuce: Třída: 1 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
zpracovaný v rámci projektu
VY_32_Inovace_ Části rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_PŘÍRODOPIS
Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ opakování: list
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VY_32_INOVACE_16_PŘV_LES
Lineární rovnice a nerovnice I.
ROSTLINY, ČÁSTI TĚLA - TEST
Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E – Př4 – potravní vazby
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny a živočichové.
zpracovaný v rámci projektu
Jsem ŠKOLÁK II.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Autor: Mgr. Radana Marelová
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
KUR DOMÁCÍ.
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DRUHY_CAR Název materiálu: Druhy čar
HÁJ NA JAŘE I..
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
LIDSKÝ ORGANISMUS KOSTRA.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
VY_52_INOVACE_11_ Rostliny v rybníku a okolí
LIST.
Různé podmínky života na Zemi
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_113_PR4 Předmět: Přírodověda.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
STULÍK ŽLUTÝ BLATOUCH BAHENNÍ
VY_32_INOVACE_53_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Rostliny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
Člověk a jeho svět, Prvouka, Stavba stromu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
VY_32_INOVACE_02_PŘV_ROSTLINY
Neživá příroda - vzduch
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_01_Ekosystémy
Podzim čaruje … VY_32_INOVACE_02_03
(český jazyk pro 1. ročník)
11 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_15_KROUZKOVCI Název materiálu:
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Transkript prezentace:

ROSTLINY A JEJICH ORGÁNY LIST

Šablona : V/2 Sada: 2/13 Ověření ve výuce: Třída: 4 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Online:

Rostliny a jejich orgány list Jméno autora: Mgr. Martina Kosová Škola: Základní škola Zaječí, okres Břeclav Školní 402, Zaječí, příspěvková organizace Ročník: 4. Předmět: Přírodověda Klíčová slova: list, nadzemní orgán, jehlice, dýchání, kyslík, oxid uhličitý, jednoduché listy, složené listy, léčivý čaj, koření Název: VY_52_INOVACE_2/13_Rostliny a jejich orgány; list

ANOTACE Materiál je určen žákům 4. třídy základní školy k předmětu Přírodověda. Cílem učebního materiálu je seznámit žáky s novými pojmy a pomoci jim si tzv. „botanickou abecedu“ osvojit. Usnadnit jim si zapamatovat a poznat jednotlivé části těla rostlin, jak vypadají jednotlivé orgány a jak se nazývají. Následující výukový materiál je zaměřen na téma list.

Stavba těla rostliny 1- KOŘEN 2- STONEK 3- LIST 4- KVĚT 5- PLOD 1

LIST

Na podzim. Ve kterém ročním období listy opadávají?

LIST U kterých rostlin neopadávají všechny listy každý rok? U JEHLIČNANŮ

LIST Listy se tvoří pouze na stonku. Listy jsou velmi důležité pro rostliny i pro lidi! Rostliny pomocí listů dýchají! PŘIJÍMAJÍ KYSLÍK A VYDECHUJÍ OXID UHLIČITÝ

Listy dýchají za tmy i za světla. Ale pouze za světla a za pomoci zeleně listové přijímají OXID UHLIČITÝ a vydávají KYSLÍK. 6

Listy mohou být: JEDNODUCHÉ SLOŽENÉ 7

Jednoduché listy Mají různý tvar čepele. Jehlicovitý (smrk) Čárkovitý (obilí) Kopinatý (jitrocel) Kopisťovitý (sedmikráska) Kracovitý (pampeliška) 8

Složené listy Jsou složeny z více lístků. Rozlišují se podle uspořádání jednotlivých lístků, ze kterých se skládají. Zpeřeně složené listy = stojí proti sobě (trnovník akát). Dlanitě složené listy = lístky vycházejí z jednoho místa (jírovec maďal).

9

Pro naši výživu jsou důležité listy KAPUSTY, SALÁTU, ŠPENÁTU, ZELÍ, CIBULE. Léčivý čaj připravujeme z listů JITROCELE, KOPŘIVY, BRUSINKY. Jako koření používáme listy MAJORÁNKY, TYMIÁNU

Vyzkoušej sám: Nakresli jednoduchý list lípy, sedmikrásky a pamelišky. Nakresli složený list jetele, trnovníku akátu a jírovce. Přines do školy list pampelišky, smrku, jitrocele, sedmikrásky, lípy, trávy, trnovníku a jírovce. Co ti jejich tvar připomíná a jak bys je pojmenoval? Roztřiď přinesené listy na jednoduché a složené.

PŘEMÝŠLEJ Jakou znáš listovou zeleninu? Ze kterých listů se připravují léčivé čaje? Listy kterých rostlin lze použít jako koření?

Zdroje Malá Jarmila, Podroužek Ladislav. Přírodověda pro 4. ročník základní školy. 1. vydání. Praha: SPN, a. s., ISBN ) ( ) 1) ( ) 3) ( ) 4, 5) ( ) 6) ( ) 7) ( ) 11) ( ) 10) zdrava-mame-par-rad aspx ( ) zdrava-mame-par-rad aspx 8, 9) ( )