1. Setkání (nejen) křesťanských pedagogů litoměřické diecéze Myšlenka a smysl setkávání pedagogů „Naši učitelé nesmějí být podobni sloupům u cest, jež.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Od integrace k inkluzi Mgr. Jitka Topičová , Chomutov.
Advertisements

Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
ASERTIVITA Alena Krákorová. Asertivita základy asertivního chování základní asertivní způsoby jednání asertivita DESATERO asertivita a obtížný klient.
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
IX. Krajská konference k primární prevenci rizikového chování Prima třída PRIMA Gymnázium Ladislava Jaroše Holešov Mgr. Zdeněk Hrnčiřík.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Porada ředitelů škol a školských zařízení Mgr. Ivana Přichystalová zástupkyně ředitelky Jihomoravského inspektorátu ČŠI Brno, 26. a 27. srpna 2015.
Asistent pedagoga jako nástroj pro inkluzivní vzdělávání Mgr. Lucie Macků.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
9. Mateřská škola, Písek, Alšova Identifikační údaje o škole Právní subjekt:Základní škola Josefa Kajetána Tyla a Mateřská škola Písek, Tylova 2391.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Mladší školní věk.
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
OD PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ A ZPÁTKY K PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVĚ Doc. PhDr. Eva Opravilová, CSc., PhDr. Jana Kropáčková,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
Doprovázení jako základní postoj služby ve věznici
Maya Angela a její moudrá slova
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky
Společenská odpovědnost ve školství
Informatorium školy mateřské J. A. Komenský 3.část
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Příspěvek na konferenci
Reflexe učitele Aneb nejlevnější inovační program šitý na míru.
9. Heterogenní a homogenní skupiny
Workshop 2, Možnosti spolupráce škol a firem 2018 – 2019,
Úloha vůdců, úloha vůdcovství
seminář k Teorii a metodice výchovy
Vychovávejme srdcem Dona Boska,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ČINNOST UNO OK V OBDOBÍ 2014+
Průběh tvorby Školních akčních plánů (ŠAP) v Libereckém kraji
Co kluci potřebují J. Novotný, ZŠ MOZAIKA, Rychnov nad Kněžnou.
Synergie manažerského týmu
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Mentoring jako forma profesní podpory začínajícího učitele
TOUHY, CÍLE, ZÁJMY, HODNOTY
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
Nádherné prezentace navrhnete a předvedete snadno a s jistotou.
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Vítáme vás! Školní rok [Roky].
Centra kolegiální podpory
Zkušenosti Gymnázia, Praha 5, Na Zatlance 11
Podpora práce učitelů Podpora budování kapacit pro rozvoj základních pre/gramotností v předškolním a základním vzdělávání.
Podpora práce učitelů Podpora budování kapacit pro rozvoj základních pre/gramotností v předškolním a základním vzdělávání.
Naučil jsem se....
Schůzka fakultních provázejících učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
Strategické řízení a plánování
Podpora práce učitelů Podpora budování kapacit pro rozvoj základních pre/gramotností v předškolním a základním vzdělávání.
Akční plán - plánované společné aktivity
PRÁVA A POVINNOSTI RODIČŮ
Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Když vás potká vyhoření
Zákoník práce 2 – Vznik a zánik pracovního poměru
MATEŘSKÁ ŠKOLA Pardubice - Dubina, Erno Košťála 991
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
NABÍDKA ŠKOLENÍ CE 2017 / 18 Q2.
Transkript prezentace:

1. Setkání (nejen) křesťanských pedagogů litoměřické diecéze Myšlenka a smysl setkávání pedagogů „Naši učitelé nesmějí být podobni sloupům u cest, jež pouze ukazují, kam jít, ale samy nejdou.“ Jan Amos Komenský

Témata k zamyšlení (náměty pro setkávání) Prostředí – škola Učitel – profesionál Učitel – člověk

Prostředí – škola JAKÁ BY MĚLA BÝT ŠKOLA?  Kultura školního prostředí a klima školy  Pravidla soužití ve škole (předivo vztahů: učitel, žák, rodič; vize školy, kodex učitele, kodex žáka…)  Humor ve škole (humor má ve škole své nezastupitelné místo, humorem se dá vyřešit lecjaká prekérní situace…; důležitý je nadhled)  Vzdělávání (a výchova?) ve škole - Má škola vzdělávat a zároveň vychovávat?  Výměna vlastních zkušeností - Spolupráce škol, vzájemná inspirace, překročení hranic vlastní školy…

Učitel – profesionál PEDAGOGICKÁ TÉMATA:  Etická výchova  Sexuální výchova  ICT ve školách  Realizace srovnávacích testů  Integrace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami  Vzdělávání žáků mimořádně nadaných  Autorita učitele (v čem tkví, jak dosáhnout přirozené autority u žáků a studentů?) „Nechci vás strašit, pane učiteli, ale tatínek říkal, že jestli nezačnu nosit lepší známky, dostane někdo pěknej výprask.“

Učitel – člověk OSOBNOST UČITELE (JAK JI ROZVÍJET?)  Načerpání nové chuti do učitelské práce, osvěžení učitelského ducha  Cesta ke kořenům učitelské profese (důležité: některé věci si sám pro sebe znovu formulovat; oprášit motivy, které nás k učitelské profesi vedly; odpovědět si na otázky: Jsem rád učitelem?; Jsem hrdý na svoji profesi? Jsem hrdý na svoji školu?)  Znovu si pro sebe sama pojmenovat smysl učitelské práce (V čem ho spatřuji?; Spatřuji ho vůbec v něčem?)  Jaký jsem a jaký chci být učitel? (osobnost, šarm a jiskra učitele; kodex učitele) „Učitelky mají v sobě něco, z čeho mi naskakuje husí kůže.“ (Agatha Christie)  Syndrom vyhoření (jak mu předcházet)  Nejlepší učitel je šťastný učitel

Slovo na závěr „Neztrácejte víru. Jsem přesvědčený, že jediné, co mě drželo v chodu, byla skutečnost, že jsem miloval to, co jsem dělal. Musíte najít to, co milujete. A to platí jak pro vaši práci, tak pro vaše partnery. Vaše práce zaplní velkou část vašeho života, a jediný způsob jak být opravdu spokojený je dělat to, co věříte, že je veliké dílo. A jediný způsob jak dělat velké dílo je milovat to, co děláte. Pokud jste to ještě nenašli, hledejte dál. Neusazujte se. Stejně jako u všech srdečních záležitostí, poznáte to, až to najdete. A stejně jako u všech velkých vztahů, s plynoucími roky je to lepší a lepší. Takže hledejte do té doby, dokud to nenajdete. Steve Jobs (z projevu na univerzitě ve Standfordu, )