Maryna Puzdrova, DEMAS ÚVOD DO PROBLEMATIKY DEMOKRACIE A LIDSKÝCH PRÁV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Veřejné zdraví - Lidská práva a péče o duševní zdraví v České republice Vzdělávání odborníků,státní správy a samosprávy.
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
Boj proti korupci a lichvě
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
OMC Pracovní expertní skupina
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE O DOTACI Program transformační spolupráce Praha, 19. září 2014.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Česká republika Demokratický stát.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Bezpečnostní politika České republiky JPM264
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Lidská práva v dokumentech
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Evropská Unie.
Implementace EQAVET v ČR
Základní práva a svobody
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Platforma podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci Rozvojová politika EU a podpora podnikání Věra Venclíková EUROPEUM 30. listopadu 2011.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Konkrétní příklady podpory demokracie a LP: Bělorusko, sociologický náhled a příklad z praxe , FSS MU.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Zuzana Hlavičková MZV ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Úvod do problematiky demokracie a lidských práv DEMAS transformační politika zahraniční rozvojová spolupráce Sabina Dvořáková, DEMAS.
Přednáškový kurz DEMAS, 2013 Česká republika a transformační spolupráce Konkrétní případy podpory demokracie a lidských práv na Ukrajině Iveta Paličková.
Zahraniční rozvojová spolupráce ČR Martin Náprstek zástupce ředitele Česká rozvojová agentura (ČRA) Rozvojová spolupráce měst a obcí SMO ČR,
Podpora lidských práv v „hardcase countries“. Svobodných zemí přibývá? Zdroj: Freedom in the World 2012.
Středoevropská komparativní studia na IMS FSV UK kombinovaná forma studia Den otevřených dveří 2016 Tomáš Nigrin.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne Patrik Pavlica Renata Schiebertová.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
9. Stát, politický systém, demokracie 10. Nástroje veřejné politiky Prameny: Dvořáková, Vladimíra – Kunc, Jiří Demokracie a ústavnost. Praha: Karolinum.
Nástroje na podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice: zkušenost České republiky Radan Šafařík Odd. rovnosti žen a mužů Sekce pro lidská práva.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
Institut ochránce práv dětí
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA ….
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Listina základních lidských práv a svobod
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Subjekty a objekty veřejných politik
Mezinárodní organizace
Práva a svobody a veřejná moc
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Prezentace Diplomatické akademie.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Mabistrát hlavního města Prahy
Co je program Mládež v akci?
Transkript prezentace:

Maryna Puzdrova, DEMAS ÚVOD DO PROBLEMATIKY DEMOKRACIE A LIDSKÝCH PRÁV

O KURZU: 8.11 – ČTECÍ TÝDEN! ZKOUŠKA FORMOU PÍSEMNÉHO TESTU, 1. TERMÍN: OTÁZKY MULTIPLE CHOICE MŮŽE BÝT I VÍCE SPRÁVNYCH ODPOVĚDÍ, ČASTO ALE JEN JEDNA HRANICE ÚSPĚŠNOSTI JE 60%

 Založena roku 2008  Platforma usnadňující výměnu zkušeností a informací na poli transformační spolupráce DEMAS – ASOCIACE PRO PODPORU DEMOKRACIE A LIDSKÝCH PRÁV

 Agora Central Europe  Ano pro Evropu  AMO  CpKP  CDK  Člověk v tísni  EUROPEUM  Nadace Forum 2000  Občanské Bělorusko  PASOS  TOL ČLENSKÉ ORGANIZACE DEMAS:

 Prosazování demokracie (democracy promotion) - širší pojem zahrnující různé metody jak usilovat o demokracie: diplomatické vyjednávaní, ekonomické sankce, aplikace vojenské síly  Podpora demokracie (democracy assistance)- „jemnější“ metody, několik typu: podpora volebních procesů a politických stran, podpora reforem státních institucí, podpora rozvoje občanské společnosti PROSAZOVÁNÍ DEMOKRACIE VS. PODPORA DEMOKRACIE

Je určitou formu vnější pomoci a podpory, která má za úkol v cílové zemi transformaci vyvolat, nebo pokud již probíhá, napomoci jejímu zdárnému průběhu. TRANSFORMAČNÍ SPOLUPRÁCE (TRANSITION PROMOTION)

 Transformační spolupráce staví na podpoře demokracie, lidských práv a občanské společnosti, jakož i na praktické zkušenosti ČR s přechodem od totalitárního režimu k demokracii  Rozvojová spolupráce: strategickým cílem je odstraňování chudoby a podpora bezpečnosti a prosperity prostřednictvím efektivního partnerství, které umožní chudým a málo rozvinutým zemím realizovat jejich rozvojové cíle. TRANSFORMAČNÍ SPOLUPRÁCE VS. ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE

 Program transformační spolupráce (TRANS) naplňuje cíle transformační politiky  Od 1. srpna 2007 v gesci Odboru lidských práv a transformační politiky (LPTP).

 Země v transici: Moldavsko, Ukrajina, Gruzie, Srbsko, Bosna a Hercegovina, Kosovo, Irák  Země s nedemokratickým režimem: Kuba, Barma, Bělorusko  Další země (Egypt) – 10 % TERITORIÁLNÍ PRIORITY TRANSU

 Podpora rozvoje občanské společnosti  Spolupráce s místními správami  Média  Mládež a vzdělávání  Obránci lidských práv TÉMATICKÉ OKRUHY

 předávání informací, zkušeností a příkladů dobré praxe  organizaci školení, seminářů, tréninků, stáží v cílových zemích  pořádání studijních cest a stáží v České republice pro zahraniční účastníky projektů  mikrogranty METODY PODPORY

 Základní principy zahraniční politiky ČR v oblasti lidských práv jsou obsaženy ve vládním prohlášení, v koncepci zahraniční politiky ČR a v koncepci lidských práv  Státní instituce se vztahem k LP: zmocněncem vlády pro lidská práva, s Radou vlády pro lidská práva a s jejími odbornými výbory, s Radou vlády pro národnostní menšiny, s veřejným ochráncem práv, vybranými resorty, orgány Parlamentu, ale i s Nejvyšším soudem či Ústavním soudem  Mezinárodní organizace: OSN, Rada Evropy, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě OBSE PODPORA ČR D A LP

 Zefektivnění transformační, demokratizační a rozvojové spolupráce  Zefektivnění českého angažmá v mezinárodních LP organizacích (OSN)  Zefektivnění angažmá v LP aktivitách EU  Provázanost českých aktivit v rámci multi- a bilaterální diplomacie  Tři kategorie dle relevance: A, B, C PRIORITNÍ TÉMATA ČR V PODPOŘE LP

 Občanská společnost (OS), včetně obránců lidských práv a nevládních organizací: rozvoj OS, vznik a práce NNO, podpora OS a jejího podílu na veřejném životě, zamezení útoků na obránce LP, zamezení regulace/likvidace OS  Svoboda názoru a projevu, svoboda médií, včetně vztahu těchto svobod k náboženské nesnášenlivosti: podpora nezávislých novinářů (mnohdy obránců LP), nová média, vztah svobody projevu a náboženské nesnášenlivosti  Spolupráce s mezinárodními mechanismy na ochranu lidských práv: OSN, Rada Evropy, OBSE KATEGORIE A: PRIORITY

 Problematika mučení: Úmluva proti mučení (OSN), porušování zákazu mučení, souvisí s existencí/neexistencí systému nezávislého soudnictví, právem na spravedlivý proces, kvalitou policejních a bezpečnostních sborů i úrovní vězeňství  Dodržování lidských práv v boji s terorismem: zneužívání záminky boje s terorismem např. pro likvidaci nepohodlných elementů ve společnosti, včetně NNO a opozice KATEGORIE B: KE SLEDOVÁNÍ

 Trest smrti  Další generace lidských práv: práva žen, práva dětí, práva menšin  Uprchlictví KATEGORIE C: OSTATNÍ

 Rozšíření EU a politika sousedství (16 států): Štefan Füle  Východní partnerství (6 států)  EIDHR (European Instrument for Democracy and Human Rights) člen Výboru pro lidská práva a demokracii (řídicí orgán) SPOLUPRÁCE V EU

  Weby členských organizací  – Podpora demokracie a lidských práv, Koncepce transformační politiky, Rozvojová spolupráce   Lovitt, Jeff – Kucharczyk, Jacek (eds.): Democracy‘s New Champions. European Democracy Assistance after EU Enlargement  Hlaváček, P. Podpora demokracie a česká zahraniční politika str. 224 –239 in Michal Kořan a kol Česká zahraniční politika v zrcadle sociálně-vědního výzkumu. Praha: Ústav mezinárodních vztahů.  Hrabálek, M., Majerčík, L., Smeka, H Česká republika a lidská prává ve vnějších vztazích Evropské unie, str in Michal Kořan a kol. Česká zahraniční politika v zrcadle sociálně- vědního výzkumu. Praha, Ústav mezinárodních vztahů. ZDROJE INFORMACÍ

DĚKUJI ZA POZORNOST!