Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Chráněné bydlení, osobní asistence Lucie Valouchová, FN Plzeň Podzimní setkání, EPI-RODINA Praha, Hotel Globus,
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
ŘÍČANSKÝ DENNÍ STACIONÁŘ. Proč stacionář ? ► Slušnost, úcta ke stáří i nemoci a demografický vývoj společnosti nás nutí přemýšlet a rozšiřovat kapacity.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Posouzení nepříznivé sociální situace
DENNÍ STACIONÁŘ OLGA.
Finanční možností svépomocných skupin
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
Sociální rehabilitace pro děti, mládež a mladé dospělé, ohrožené společensky nežádoucími jevy.
CENTRUM SOCIÁLNÍ REHABILITACE Diakonie Dubá. Kdo jsme? jsme pobytové zařízení pro lidi se zdravotním postižením se sídlem v Dubé (okres Česká Lípa) provozovatelem.
Terénní sociální práce
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Péče o osoby s afázií.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Domov seniorů T.G.M. Beroun Poskytování sociálních služeb Příspěvková organizace Pod Studánkou Beroun Zpracoval: Marek Paclt.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Sociální rehabilitace. je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Pečovatelská služba.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Sociálně terapeutické dílny
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
Týdenní stacionáře.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Domov pro osoby se zdravotním postižením
Terapeutické komunity
OBLASTNÍ CHARITA MOST Sociálně aktivizační služby pro
Péče o osoby s afázií.
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV

Poskytovatelé sociální rehabilitace: občanská sdružení zdravotně postižených, obecně prospěšné společnosti, nadace, některá zdravotnická zařízení, domovy pro osoby se zdravotním postižením.

Klienti sociální rehabilitace Do systému sociální rehabilitace vstupují osoby s dlouhodobým či trvalým zdravotním postižením za účelem absolvování nácviku potřebných dovedností, směřujících k překonávání některých sociálních důsledků vzniklých v souvislosti s jejich zdravotním postižením a nalezení aktivní participace ve společnosti.

Základní postupy při provádění sociální rehabilitace Za základní postupy při provádění sociální rehabilitace lze považovat: psychosociální terapii směřující k akceptaci existujícího zdravotního postižení, reedukační činnosti zaměřené na využívání a rozvoj zachovaného potenciálu poškozených funkcí, edukační činnosti zaměřené na rozvíjení nepostižených funkcí a schopností.

Specializované rehabilitační programy Mezi specializované rehabilitační programy patří zejména: sebeobsluha a vedení domácnosti, samostatný pohyb a prostorová orientace, nácvik speciálních dovedností, používání kompenzačních pomůcek, sociální komunikace, poradenství.

Stávající právní úprava Právní úprava sociální rehabilitace je provedena v § 70 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění: „Sociální rehabilitace je soubor specifických činností směřujících k dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických schopností a dovedností, posilováním návyků a nácvikem výkonu běžných, pro samostatný život nezbytných činností alternativním způsobem využívajícím zachovaných schopností, potenciálů a kompetencí. Sociální rehabilitace se poskytuje formou terénních a ambulantních služeb, nebo formou pobytových služeb poskytovaných v centrech sociálně rehabilitačních služeb.“

Základní činnosti a úkony při poskytování sociální rehabilitace a)nácvik dovedností pro zvládání péče o vlastní osobu, soběstačnosti a dalších činností vedoucích k sociálnímu začleňování: 1.nácvik obsluhy běžných zařízení a spotřebičů, 2.nácvik péče o domácnost, například péče o oděvy, úklid, drobné údržbářské práce, chod kuchyně, nakupování, 3.nácvik péče o děti nebo další členy domácnosti, 4.nácvik samostatného pohybu včetně orientace ve vnitřním i venkovním prostoru, 5.nácvik dovedností potřebných k úředním úkonům, například vlastnoručního podpisu,

b)zprostředkování kontaktu se společenským prostředím: 1.doprovázení dospělých do školy, školského zařízení, zaměstnání, k lékaři, na zájmové aktivity a doprovázení zpět, 2.nácvik schopnosti využívat dopravní prostředky, 3.nácvik chování v různých společenských situacích, 4.nácvik běžných a alternativních způsobů komunikace, kontaktu a práce s informacemi, Základní činnosti a úkony při poskytování sociální rehabilitace

c)výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti: upevňování získaných motorických, psychických a sociálních schopností a dovedností, d)pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí: 1.podávání informací o možnostech získávání rehabilitačních a kompenzačních pomůcek, 2.informační servis a zprostředkovávání služeb, Základní činnosti a úkony při poskytování sociální rehabilitace

Financování sociální rehabilitace Poskytovatelé sociální rehabilitace jsou financováni na základě Zásad vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu České republiky nestátním neziskovým organizacím prostřednictvím MPSV a malé míře i MZ. Financování je nenárokové.

Nedostatky současného stavu Nejsou dostatečně vymezeny základní vztahy a vazby v systému sociální rehabilitace, a to zejména: a)nárok osoby na sociální rehabilitaci, b)okruh oprávněných osob, kterým má být sociální rehabilitace poskytnuta, c)výčet a součinnost všech relevantních institucí, které se mají na provádění sociální rehabilitace podílet, d)udělování akreditací subjektům pro provádění sociální rehabilitace.

Základní nedostatky současného způsobu financování: veškeré aktivity, které se v oblasti sociální rehabilitace provádějí, jsou financovány výlučně prostřednictvím nenárokových dotací ze státního rozpočtu, provozovatelé všech center a středisek se potýkají s neustálou existenční nejistotou. Za této situace bez garantovaného finančního zajištění nelze tyto činnosti při udržení potřebné úrovně a kvality do budoucna dlouhodobě provozovat.

Děkuji vám za pozornost Kontakt: tel.: