Voda – němá živina Často se voda mezi živiny neřadí, přestože je opomíjená, je nepostradatelná. Po vzduchu je voda druhou nejdůležitější podmínkou života,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Více než miliarda lidí na světě nemá přístup ke kvalitnímu zdroji pitné vody. Nejhorší je situace v subsaharské Africe, kde má přístup k nezávadné pitné.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
1)Zdravý životní styl 2)Zdravá výživa 3)Výživová doporučení.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Voda (opakování) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VODA PITNÝ REŽIM Monika Crhová (
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Vylučovací soustava – ledviny. Možnost využití: interaktivní tabule.
Vypracoval Daniel Beneš, Hana Lollková a Becca Křístková.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Energeticky bohatá poživatina,
Energetická hodnota potravin (EH)
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Potravinářské zbožíznalství
Voda Základ života.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Diferencované stravování
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
Diabetes mellitus.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Neživá příroda vzduch a voda.
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Energetická hodnota dětské výživy
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
Abiotický faktor voda.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
V lékárnách od BŘEZNA V lékárnách od BŘEZNA 2018.
Voda, vzduch Vodík, kyslík.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Voda – němá živina Často se voda mezi živiny neřadí, přestože je opomíjená, je nepostradatelná. Po vzduchu je voda druhou nejdůležitější podmínkou života, bez vzduchu mohou lidé žít pouze několik minut, bez vody několik dní, vlastně život každého z nás začal v tekutině. Tři čtvrtiny zemského povrchu tvoří voda, z toho je však 97 % voda slaná a pouze 3 % tvoří vodu sladkou, z ní je však značná část ukrytá v ledovcích a na pólech, takže k přímé spotřebě slouží jedna čtvrtina. Ne všude je však tato voda dostupná a kvalitní – na následky pití kontaminované vody denně na světě umírá lidí.

Funkce vody v lidské těle ( %): 65 kg obsahuje asi 40 l vody z toho: 25 l v buňkách a 15 l v extracelulárních tekutinách prostředí pro životní děje rozpouštědlo pro většinu živin odvádí odpadní produkty nosič živin termoregulace, KT účast metabolických reakcích lubrikans kloubů šokový nárazník (oko, amniová tekutina, páteř)

Průměrná vodní bilance při normální teplotě Příjem vody/den Výdej vody /den Nápoje ml Moč ml Voda obsažená Stolice 150 ml v potravinách ml Tvorba vody při Vydechovaný vzduch 350 ml metabolismu ml Vypařování kůži+pocení ml Celkem ml ml

Faktory, které zvyšují potřebu tekutin(vody) : Konzumace alkoholu Onemocnění jako např. diabetes ( narušení vodní rovnováhy) Fyzická aktivita Teplé počasí nebo prostředí Těhotenství a kojení Věk – děti a staří Léky- diuretika Zvýšený příjem vlákniny, bílkovin, soli nebo jednoduchých sacharidů, kofeinu ? Průjmy, zvracení nebo zvýšená teplota Chirurgické zákroky, popáleniny nebo krevní ztráty

Nápoje Vody vyhláška z roku 2004 Přírodní minerální vody slabě mineralizované mg/l středně 500mg mg/l a silně 1500mg/l - 5g/l Dobrá voda, Valvert, Evian, Ondrášovka. Mattoni, Magnesia Hanacká přírodní, Poděbradka,Korunní Kojenecké vody – podzemní zdroje-Baby welness Horský pramen Pramenité vody ( dříve stolní) Bonaqua,Aquila, Rajec, Fromin,Toma Pitná voda nemusí pocházet z podzemního zdroje, kvalita pitné vody Spar, Tesco, Aqua Ostatní vody – léčivé minerální vody – ne potraviny - léčebné využití - Vincentka

Nealkoholické nápoje Ovocná / zeleninová šťáva, džus - 100% podíl lisovaná šťáva nebo koncentrát – nejvíce falšování Nektary- nejméně 50 % ovocné složky – kyselost nízká nebo vysoká( banán -brusinky) + kyseliny cukr a voda Ovocný /zeleninový nápoj méně než 25 % Limonáda (CO2) Sirup – nápojový koncentrát více než 50 % přírodních sladidel Energetické nápoje – limonády s vysokým obsahem cukru obohacené o povzbuzující a jiné fyziologicky působící složky ( kofein mg/l, chinin, taurin, L- karnitin, vitaminy….) – tvrzení problematická, nepřehánět konzumaci

Potřeba vody v ml / kg tělesné hmotnosti Kojenci 110 Děti do 10 let 40 Dospělí

Procento vody v různých potravinách Hlávkový salát 96 Mléko 87 Pomeranč 86 Brambory 80 Kuře 63 Hovězí maso 47 Chléb 36 Máslo 20 Cukr 0,5 Olej 0

Zásady pitného režimu: Základ pitného režimu tvoří neenergetické nápoje – voda z veřejného vodovodu, případně balené vody s mineralizaci mg/l. Tekutiny lze doplnit dle potřeby vodou více mineralizovanou či jiným druhem nápoje. Nápoje s vysokým obsahem sacharidů obsahují zbytečně vysoké množství energie. Většina slazených nápojů obsahuje i vyšší množství přídatných látek, jejichž příjem není žádoucí. Nekonzumovat často nápoje s vyšším obsahem oxidu uhličitého. Při nákupu balených vod je důležité sledovat obsah minerálních látek, především celkovou mineralizaci. Měla by být sledováno i skladování balené vody – ne na slunci a při vyšších teplotách. Pít v průběhu celého dne, předcházet pocitu žízně – pocit žízně, je již indikátorem vzniklé dehydratace. Ztráta více než 5 % hmotnosti těla snižuje výkon o 30 %. Ideální teplota nápoje se má pohybovat kolem 16 °C (min. 10 °C), nebo i vyšší. Teploty nižší pocit žízně následně rovněž zvyšují tím, že vedou k překrvení sliznice hltanu.

Intoxikace vodou nadměrný příjem vody (5 a více litrů vody bez solí) - krátkém čase několika hodin – hyponantremie omezení příjmu tekutin při zvýšené ztrátě pocením 1-1,5 l /hodinu onemocnění ledvin Nedostatkem nejvíce trpí mozek, srdce a ledviny Fluoridace vody

Spotřeba nápojů v USA 28 % slazené nápoje 14 % alkohol 13 % káva, čaj 11 % balená voda 11 % mléko 5 % ovocné nápoje 2 % nápoje pro sportovce 15 % jiné – voda z kohoutku, zeleninové šťávy…