1 Profilová část maturitní zkoušky a poznatky z 5leté praxe Mgr. Petra Pátková, odbor vzdělávací soustavy jednání Asociace SPŠ Špindlerův Mlýn, 7. říjen.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
Advertisements

LOGISTIKA NOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠKY TELČ CERMAT - Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání
Informace z ČŠI Jiří Machačný školní inspektor Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK ( )
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
Praktická maturitní práce STRUČNÉ POKYNY PRO PSANÍ PMZ.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017.
Výchovná poradkyně D. Pospíšilová. Přijímací řízení 2016 Maximálně 2 přihlášky originál a kopie v 1. kole Zrušení výstupního hodnocení Pozvánka na přijímací.
Přijímací řízení ve školním roce 2015/ ÚVOD Kde je/bylo možné získávat informace:  Návštěvy SŠ a SOU, dna otevřených dveří  Výstava EDUK ART.
Porada ředitelů krajských škol a školských zařízení Kořenov, 26. září 2013.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování Krajské projekty Konference k oblasti primární prevence Praha
TVORBA JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY V OBORECH VZDĚLÁNÍ KATEGORIE E Romana Jezberová konference IPn NZZ Praha březen 2012.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Přijímací řízení pro školní rok 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Maturita 2017 YMNÁZIUM BLANSKO Základní informace o maturitní zkoušce v roce 2017.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Přijímací řízení ve školním roce 2016/2017
Maturita 2017.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Přihlášky Přihlášky podává zákonný zástupce nezletilého uchazeče řediteli (na podatelnu) střední školy (SŠ) nebo zasílá doporučeně. Pro 1. kolo přijímacího.
NA STŘEDNÍ ŠKOLY A STŘEDNÍ ODBORNÁ UČILIŠTĚ
Přijímací řízení 2016/17.
Důležité informace pro rodiče vycházejících žáků
Přijímací řízení pro školní rok 2017/2018
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ 2017 / 2018.
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Legislativní změny novela školského zákona zákonem č. 178/2016 Sb., která mj. zavádí jednotnou přijímací zkoušku do oborů vzdělání s maturitní zkouškou.
Maturitní zkoušky 2014 ke dni
AKREDITACE K USKUTEČŇOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU dle novely zákona č
Přijímací řízení ve školním roce 2016/2017
Přijímací řízení 2017 Porada ředitelů škol a školských zařízení Libereckého kraje Ing. Eva Kotková.
Státní maturita Jindřich Kitzberger.
Vlastní hodnocení školy Vítejte na dnešní přednášce RNDr. Jiří Kuhn,
Plánování ve školní tělesné výchově
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/2018
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2017
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2013
Příspěvek na konferenci
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012
GVID – MATURITA 2018 aktuální stav – říjen 2017.
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Informace k e-tržišti Gemin
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Přijímací řízení na střední školy pro školní rok 2018/2019
Maturity 2017/2018 listopad 2017 L. Jíša.
Maturita 2018.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
VOLITELNÉ VYUČOVACÍ PŘEDMĚTY ve 4. ročníku šk. roku 2018/19
Přijímací řízení na střední školy pro školní rok 2018/2019
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
TŘÍDNÍ SCHŮZKY přihlášky na SŠ leden 2016
Informace k přijímacímu řízení na střední školy
Vyšší odborná škola ekonomická, sociální a zdravotnická, Obchodní akademie, Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Most, příspěvková.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Přijímací řízení pro školní rok 2018/2019.
Přijímací řízení Krajský úřad Libereckého kraje
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Informace pro vycházející žáky a jejich rodiče
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Přijímací řízení pro školní rok 2019/2020.
GVID – MATURITA 2019 aktuální stav – říjen 2018.
Přijímací řízení v roce uchazeč může pro 1
Přijímací řízení, odvolací řízení
Transkript prezentace:

1 Profilová část maturitní zkoušky a poznatky z 5leté praxe Mgr. Petra Pátková, odbor vzdělávací soustavy jednání Asociace SPŠ Špindlerův Mlýn, 7. říjen 2015 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:

2 Nabídka zkoušek profilové části Co všechno musí ředitel školy zveřejnit na webu  počet zkoušek / názvy zkušebních předmětů  formu (kombinaci forem) každé zkoušky  témata zkoušek – min. pro zkoušky formou ústní a formou vypracování maturitní práce  popř. možnost náhrady zkoušek z CJ jazykovým certifikátem Dokdy? Nejpozději 7 měsíců před konáním první z těchto zkoušek! Dokdy má žák znát konkrétní termín konání zkoušek? Nejpozději 2 měsíce před jejich konáním

3 MÝTY o profilové maturitě aneb Ředitelé škol se málo ptají ministerstva…  s právní a obsahovou stránkou profilu nám poradí Cermat  jako ředitel školy si můžu v profilu dělat, co chci  v ŠVP musí být stanoven přesný počet zkoušek PfČ  v ŠVP musí být stanoveno konkrétní portfolio zkušeb. předmětů PfČ  v profilu nesmí být zkušeb. předměty, které jsou součástí SČ MZ  v profilu musí být ústní zkoušky  v profilu nesmí být „výchovné“ předměty  hodnocení zkoušek PfČ je věc ředitele, předseda a členové komise do toho nemají co mluvit  2 nebo 3 povinné zkoušky v RVP znamená, že v daném roce lze stanovit některým žákům stejného oboru 2 a některým 3 (!!)  uzpůsobené podmínky pro žáky se SVP se profilu netýkají

4 Časté nedostatky – zkoušky konané před zkušební komisí  Témata ústních zkoušek nejsou monotematická, pokud možno stručná a jednoznačná  Žák si losuje u ústní zkoušky jakési „otázky“, nikoli témata zveřejněná ředitelem!  Zadání maturitní práce sestavuje učitel a žák, ředitel se do toho „raději“ nevměšuje  Zadání maturitní práce neobsahuje náležitosti, které má, nejsou jasná kritéria, nejsou dodrženy termíny podle vyhlášky  Posudky vedoucího MP a oponenta obdrží žák pozdě  Posudky obsahují rovnou hodnocení ve formě stupně prospěchu, pokud je nedostatečné, žák není připuštěn k obhajobě  Vedoucí a oponent MP nejsou přítomni při obhajobě

5 Na co je potřeba dát pozor u praktické zkoušky  Praktická zkouška a vypracování maturitní práce jsou dvě rozdílné formy s rozdílnými podmínkami a náležitostmi!  Praktická (stejně jako písemná) zkouška se realizuje za dohledu alespoň některého člena komise či dozírajícího učitele  Prezentace výsledku praktické zkoušky před zkušební komisí – jen u některých oborů vzdělání vs. obhajoba maturitní práce před zkušební komisí – vždy  Praktická zkouška trvá nejdéle tři dny (výjimkou obory sk. 82), začíná nejdříve 1. dubna, resp. 1. září (výjimkou jsou pouze případy hodné zvláštního zřetele)  Konkrétní zadání praktické zkoušky musejí ověřovat stejné odborné kompetence a znalosti, způsob hodnocení musí být srovnatelný  I hodnocení praktické zkoušky schvaluje komise jako celek, známku oznamuje žákovi předseda!

6 Novinka v profilové části od jarního období 2016  novela § 81 odst. 6 ŠZ a vyhlášky č. 177/2009 Sb. (nový § 19a)  možnost nahradit 1 povinnou a/nebo 1 nepovinnou zkoušku z CJ tzv. standardizovanou jazykovou zkouškou (mezinárodní jazykový certifikát, státní jazyková zkouška)  pravidlo pro náhradu povinné zkoušky lze použít jen v případě, že ředitel stanoví 3 povinné zkoušky!  vyhláška stanoví minimální úroveň nahrazující jazykové zkoušky: B1 podle SERRJ a vyšší  seznam možných jazykových zkoušek pro rok 2016 – na webu MŠMT, z nich ředitel vybírá

7 Kam směřovat dotazy na profilovou část maturitní zkoušky Petra Pátková, odbor vzdělávací soustavy nebo Štěpánka Thérová, odbor vzdělávání Děkuju za pozornost.