Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/02.0010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝROBA PIVA Barbora Šenková, Ondřej Staněk
Advertisements

Lihoviny.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Jana Hanosová a Jan Palán
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výroba kvasného lihu a destilátů
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_10_GAS_549_Sob
Lucie Plincnerová 2009/2010 KBI/ APBI
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
Nápoje Podle účelu rozeznáváme :
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
VY_32_INOVACE_10_GAS_554_Sob
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.18
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VY_32_INOVACE_10_GAS_550_Sob
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Alkoholy Otázky na opakování. VY_32_INOVACE_G2 - 09
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Koření.
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_424 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Nápoje a pokrmy Národní slovenské jídlo jsou halušky s brynzou.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Výroba lihovin Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník.
Suroviny pro výrobu lihu A. Škrobnaté suroviny – brambory, obilniny (havarované obilí – např. napadené plísněmi) B. Cukernaté suroviny – ovoce, cukrová.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Biotechnologie VÝROBA LIHOVIN PŘEDMĚTY LIHOVARSKÉHO PRŮMYSLU DĚLENÍ LIHOVIN: 1)DESTILÁTY - PÁLENKY vyrábí se kvašením a destilací základní sacharidické.
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Technika obsluhy – Suroviny pro přípravu míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
2 USKUPENÍ BOHEMIA SEKT BOHEMIA SEKT je největším dodavatelem klidných šumivých vín a jedním z předních výrobců lihovin v České republice Výhradní dovozce.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z lihu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
PIVO A NÁPOJE NA BÁZI PIVA
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
AROMKA BRNO tradice od roku 1829 od roku 2009 jako AROMKA BRNO,s.r.o.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Autor: Mgr. Eva Procházková
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
Alkoholy Chemie pro 9.ročník ZŠ.
Nápoje (Révová) vína 1.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/02.0010

Rozdělení lihovin Ing. Vít Michalec

Charakteristika lihovin Lihoviny jsou alkoholické nápoje, které obsahují nejméně 15 % obj. etanolu Mezi lihoviny neřadíme víno ani pivo Pro výrobu lihovin se nesmí používat syntetický etanol, můžeme je vyrábět výhradně z kvasného etanolu, tedy etanolu, který vznikl kvašením působením kvasinek Pro potravinářské účely lze využít dva druhy lihu: Líh jemný Líh velejemný

Rozdělení lihovin Lihoviny můžeme podle původu etanolu rozdělit do dvou skupin: Lihoviny vyrobené studenou cestou - to je vyrobené bez kvašení Lihoviny vyrobené kvasným pochodem – připravují se klasickým pálením

Lihoviny vyrobené studenou cestou Vyrábějí se mícháním kvasného rafinovaného lihu s ostatními komponenty: Cukr Ovocné šťávy Extrakty bylin Aromatické látky Voda

Mezi lihoviny vyráběné studenou cestou řadíme například: Fernet Rum (tuzemský) Vodku Gin Becherovku Borovička Praděd

Vodka Jedná se o lihovinu neutrální chutě a vůně Vyrábí se ředěním vysoce kvalitního rafinovaného lihu s vodou hotová vodka se nechává odležet několik měsíců

Jedná se o nápoj slovenského původu – vyrábí se ve Spišské nové vsi Borovička Jedná se o nápoj slovenského původu – vyrábí se ve Spišské nové vsi Vzniká smícháním kvalitního rafinovaného lihu s vodou a výluhem jalovce Gin Nápoj holandského původu Vyrábí se z destilátu z obilí, do kterého se přidávají různé látky – nejčastěji jalovec, koriandr, jalovec, angelika, kardamon, pomerančová a citronová kůra

Hořké lihoviny a bylinné likéry Společnou vlastností je hořká chuť, podporují trávení Obsahují výluhy bylin, které se získávají za studena (macerace) nebo za tepla (digesce) Mezi hořké likéry řadíme: Fernet, Becherovku, Campari, Praděd

Lihoviny vyrobené kvasnou cestou (destiláty) Vyrábějí se kvašením sacharidů za vzniku etanolu, jeho následnou destilací a dalšími úpravami Mezi destiláty řadíme: Pravý rum Whisky Tequila Brandy (koňak, Vínovice) Ovocné destiláty

Whisky národní nápoj anglicky mluvícího světa rozlišujeme 3 základní druhy: Skotská whisky Irská whisky Americká whisky

Skotská whisky se destiluje 2x a dělí se na: Malt whisky – základní surovinou pro výrobu je ječmen Grain whisky – kromě sladu se na její výrobu používají i jiné druhy obilí Irská whisky se destiluje 3x Americká whisky se vyrábí z kukuřice (Bourbon w.) a ze žita (Ray whisky)

Brandy (vínovice) surovinou pro výrobu je víno pro pálení Surový destilát se destiluje ještě 2x a pak zraje v dubových sudech 4 roky někdy se k destilátu přidávají bonifikátory – výluh z hrozinek, mandlí, svatojánského chleba, pravý rum Vínovice se skladuje nejméně rok v ležáckých sudech Ochranné značení Cognac se může používat pouze pro vínovici vyrobenou v této oblasti

Rum pravý rum se vyrábí ze třtinové melasy popřípadě dalších produktů, které vznikají při výrobě cukru z melasy Kvašení suroviny probíhá za účasti celé řady MO, které se podílejí na tvorbě charakteristického aroma Rumový destilát zraje 4 roky v dubových sudech Tuzemský rum, který se vyrábí u nás, nepatří do této skupiny – není vyroben z cukrové třtiny

Tequila a Mezcal Tequila se vyrábí z hlav agáve modré Mezcal se vyrábí z jiných odrůd agáve Hlavy se nařežou speciálními noži, nechají se povařit, vzniká hmota podobná povidlům, dochází k hydrolýze škrobu, ze vzniklé hmoty se odlisuje šťáva, která se nechá kvasit Prokvašená zápara se destiluje 2x a poté zraje v dubových sudech

Do lahve Mezcalu se přidává červený červ, který škodí na agáve Jedná se o nápoje vyráběné v Mexiku Obsah alkoholu je kolem 40% http://www.sipky.cz/matter/matter_agave.html

Otázky k opakování 1. Z jakých surovin se líh může vyrábět? 2. Na které základní dvě skupiny můžeme lihoviny rozdělit? 3. Vyjmenujte příklady lihovin vyráběných studenou cestou. 4. Vyjmenujte příklady destilátů. 5. Rozdělte whisky. 6. Charakterizujte rum, vínovici, tequilu. 7. Charakterizujte hořké lihoviny, Gin a Borovičku.

Použitá literatura KADLEC, Pavel a kolektiv. Technologie potravin II. Vysoká škola chemicko- technologická v Praze, Praha 2002 RYCHTERA, Mojmír, UHER, Jiří, PÁCA, Jan.Lihovarství, drožďárenství a vinařství I a II. Vysoká škola chemicko technologická v Praze, Praha 1991

Děkuji za pozornost