ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, 379 01 Třeboň AutorMgr. Jitka Havránková ČísloVY_32_INOVACE_3211 NázevShoda podmětu s přísudkem Téma hodinyShoda podmětu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Advertisements

SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
Shoda přísudku s podmětem 1
Psaní i/y v koncovkách sloves
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_596_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.08 Anotace: Prezentace je zaměřena na shodu podmětu s přísudkem. Žáci si procvičí učivo na několika cvičeních. Vzdělávací oblast:
Shoda přísudku s podmětem
Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Číslo v digitálním archivu školy
Shoda přísudku s podmětem
Číslo v digitálním archivu školy
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.2.6.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_10
HRÁČI TRÉNOVALI. MOTORY SE ZAHŘÍVALY. MAŽORETKY TLESKALY. DIVADLA SE OTEVŘELA.
Anotace:pravidla o shodě Autor: Mgr.Nina Pilná Jazyk: český Očekávaný výstup: žák si procvičí pravidla o shodě Speciální vzdělávací potřeby: ano Klíčová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_498_Shoda přísudku s několikanásobným podmětem AUTOR: Mgr.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE (PODMĚT A PŘÍSUDEK)
Podstatná jména Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Shoda přísudku s podmětem
Podstatná jména rodu mužského - vzory
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_547_SHODA_PŘÍSUDKU_S_POD MĚTEM Téma: OPAKOVÁNÍ.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_030_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
72.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod mužský
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
70.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod střední
Shoda přísudku s podmětem Podmět rodu středního Český jazyk 5. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj.
Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_16 Téma: Pravopis – shoda přísudku s podmětem Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Přísudek a podmět II – Shoda Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Shoda přísudku s podmětem. Přísudek se shoduje s podmětem. Mluvnická shoda je důležitá pro pravopis, zvláště je-li přísudek v minulém čase, např. Včely.
Shoda přísudku s podmětem OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
Přísudek a podmět Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_32_INOVACE_0306_základní VČ Téma: Základní skladební dvojice Číslo.
Co je to několikanásobný podmět?. Několikanásobný podmět je vyjádřen několika souřadnými výrazy. Jednotlivé členy několikanásobného podmětu oddělujeme.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_23_Shoda.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_6A_CJ9_09_SKLADBA.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
© Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES.04 Shoda podmětu s přísudkem.
S HODA PODMĚTU A PŘÍSUDKU Bc. K. Matějková. P ODMĚT A PŘÍSUDEK podmět podstatné jméno v 1. pádě příklad: maminka, ovoce, stroj přísudek sloveso součástí.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Základní a rozvíjející větné členy Grafický rozbor věty jednoduché.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Dana Motyčková ČísloVY_32_INOVACE_3303 NázevDopravní prostředky Téma hodinyDopravní prostředky PředmětPrvouka.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět Slon, slonice a slůně se vydali k napajedlu.
Shoda přísudku s podmětem
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Co je to několikanásobný podmět?
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Shoda podmětu s přísudkem
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_31_ČJ4
Jazyk a jazyková komunikace Shoda přísudku a podmětu Mgr
VY_32_Inovace_6.3.2 shoda přísudku s několikanásobným podmětem
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Ingvortová Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Činátlová Číslo
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 048
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_29_ČJ4
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jitka Havránková ČísloVY_32_INOVACE_3211 NázevShoda podmětu s přísudkem Téma hodinyShoda podmětu s přísudkem PředmětČeský jazyk a literatura Ročník/y/4 AnotacePrezentace seznamuje žáky s gramatikou shody podmětu s přísudkem. Očekávaný výstup Žák si zopakuje učivo k dané problematice, seznámí s pravidly pravopisu shody a procvičí si je ve cvičení. Druh učebního materiálu Prezentace

Podmět vyjadřuje původce nebo nositele děje. Ptáme se na něj Kdo? Co? a přísudkem. jede po silnici. Ptám se: Kdo, co jede? Auto

Vyjadřuje, co podmět dělá. běháPes po zahradě. Podmět běhá Vyjadřuje, co se s podmětem děje. Jablkospadlona zem.spadlo Vyjadřuje, jaký je podmět. Ovoceje zdravé.

Tereza viděla výborný film. Co by se změnilo, kdyby byl jiný podmět? Terezavidělavýborný film.PetrDítě o Podmět a přísudek jsou ve shodě = ovlivňují se navzájem.

Naučíte se, jak správně napsat : Kluci běžel-. Holky se jim smál-. Hříbata řechtal-.

Jednoduchá pravidla : Je-li podmět rodu mužského životného, píšeme - i. Psi štěkali. Je-li podmět rodu mužského neživotného a rodu ženského, píšeme Y. Pařezy ztrouchnivěly. Sousedky se pohádaly. Je-li podmět rohu středního píšeme a. Letadla letěla.

Kluci běžel -. i. Napíšeme měkké i, protože podmět je rodu mužského životného. Holky se jim smál-.y. Napíšeme tvrdé y, protože podmět je rodu ženského. Hříbata řechtala.a.-. Napíšu -a, protože podmět je rodu středního.

Ptáci štěbetal _. Včely bzučel_. Mraky zčernal_. Právě se narodil_ morčata. Křečci ohryzal_ klec. Závodníci se blížil_ k cíli. Stroje pracoval_. Bačkory ležel_ pod stolem. Po dešti vyrostl_ hřiby. Telata bučel_. Svíčky pomalu dohořel_. Doufám, že jste tohoto démona gramatiky porazili. i i i yy y y y y a a