Pracovní skupina Elektronická preskripce Ing. Hynek KRUŽÍK předseda pracovní skupiny NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, 16.6.2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Interoperabilita v elektronickém zdravotnictví
Advertisements

Pavel Březovský ředitel Státní ústav pro kontrolu léčiv
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Realizační tým ICZ duben 2005
Pohled samosprávy na eHealth
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Návrh a zavedení systému poskytování a sledování dotací
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Aktivita A4 - Návrh a zavedení systému.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Doc. Dr. Jiří Kofránek, CSc. Bezpečné elektronické recepty Laboratoř biokybernetiky ÚPF Univerzita Karlova v Praze -1. lékařská fakulta.
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
E-preskripce je část zdravotnického informačního systému, která umožní: zjednodušené předepsání receptu (Rp) s kontrolou vlastní preskripce přiřazení hlavní.
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
Středoevropská zdravotnická konference června 2016 Enterprise architektura eHealth Ing. Jiří Borej, CGEIT Koordinátor Národní strategie elektronického.
Aktuální stav přípravy Národní strategie elektronického zdravotnictví Martin Zeman, Jiří Borej Seminář MEDSOFT 2016 Hotel Academic, Roztoky u Prahy, 12.
Standardy výdeje léčivého přípravku a výkony lékárenské péče Mgr.Michal Hojný Vedoucí lékárník ÚL IKEM Praha Viceprezident ČLnK.
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
EPreskripce – lékařský záznam – pozadí a zkušenosti z Dánska 17. prosince 2008 SÚKL Praha Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných.
Projekt e-Sbírka a e-Legislativa Moderní systém pro přístup k právu a pro jeho tvorbu 12. června 2013 seminář Osvěta Aleš Gola odbor legislativy a koordinace.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Pracovní skupina Standardy Ing. Martin ZEMAN předseda pracovní skupiny NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy,
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl.
Pracovní skupina Registry ve zdravotnictví a elektronická identita Ing. Jiří BOREJ hlavní architekt elektronického zdravotnictví koordinátor NSeZ NSeZ.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Jak jsme na tom s Národní strategií elektronického zdravotnictví ČR Martin Zeman, Jiří Borej Konference ICT ve zdravotnictví Praha, 21. září 2016.
Deployment of Cross-Border eHealth Services in the Czech Republic – NIXZD.CZ
Vodohospodářské aktuality
eRecept – aktuální stav a plánovaný vývoj do
Skutečné náklady a potenciální přínosy systému eRecept
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Pacientský souhrn Funkce národního konektoru Sestavení Patient Summary.
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Národní strategie elektronického zdravotnictví
Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
Výbory a pracovní skupiny
INTERAKTIVNÍ DISPENZAČNÍ SEMINÁŘE: O projektu
Legislativní pravidla vlády II - věcný záměr, návrh zákona
Důraz na referenční resortní datové zdroje
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
SAR Konference: 10 VIZÍ PRO STAVEBNÍ ROZVOJ PRAHY A ČR
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Pracovní setkání středních škol
Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Projekt e-Sbírka a e-Legislativa snazší přístup k právu a k informacím o jeho změnách pro podnikatele JUDr. Vít Šťastný a Mgr. Aleš Gola Ministerstvo.
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

Pracovní skupina Elektronická preskripce Ing. Hynek KRUŽÍK předseda pracovní skupiny NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy,

Agenda Zadání PS Potřeby a očekávání Vize cílového stavu Návrh postupu 2

Zadání činnosti PS (statut PS) Hlavním posláním PS ePreskripce NSeZ je příprava postupného náběhu plnohodnotné elektronické preskripce včetně vedení lékového záznamu pacienta, přístupného oprávněným lékařům, lékárníkům a pacientovi, s možnostmi kontroly interakcí a duplicit. PS ePreskripce NSeZ dále zejména: spolupracuje s dalšími institucemi působícími v oblasti elektronické preskripce a dispenzace; podílí se na zpracování všech částí Národní strategie elektronického zdravotnictví, dotýkajících se oblasti elektronické preskripce a dispenzace. Složení PS: ČLeK, ČLK, ČLS JEP, GML, ZP (VZP a SZP), SÚKL, MZ (FAR, LEG, INF), ÚZIS 3

Složení skupiny skupiny Ing. Hynek Kružík - předseda skupiny Ing. Jiří Borej - koordinace NSeZ Ing. Milan Blaha Ph.D. Ing. Tomáš Brauner Ing. Renata Golasíková Mgr. Marek Hampel PharmDr. Vladimír Holub Ing. Daniel Chroust PharmDr. Lubomír Chudoba Ing. Vilibald Knob Ing. Petr Koucký MUDr. Cyril Mucha MUDr. Petr Němeček Ing. Miroslav Pokorný JUDr. Radek Policar PharmDr. Kamil Rössler Ing. Fares Shima Bc. Martin Švanda Prof. MUDr. Jan Švihovec, DrSc PharmDr. Alena Tomášková Ing. Zdeněk Vitásek, MBA Ing. Martin Zeman Seznam členů PS 4

Specifika činnosti PS PS má za úkol připravit vizi budoucího stavu, identifikovat podmínky a navrhnout kroky jeho dosažení, a to v situaci kdy zároveň probíhá implementace (aktualizace) systému ePreskripce dle stávající legislativy. Všechny kroky PS ePreskripce tedy sledují tyto základní cíle: - Formulovat cílovou podobu systému eP dle principů NSEZ, a to konsensuálně v rámci PS - Připravit legislativní změny umožňující naplnění této vize - Minimalizovat škody vyplývající z povinnosti připravovat systém eP až na další v souladu se současnou legislativou 5

Současný stav V současné legislativní situaci projekt elektronické preskripce nemůže realizovat významnou část možných přínosů a realizovat očekávání plynoucí z elektronizace zdravotnictví 6

Principy přístupu k projektu Navrhujeme provést takové úpravy legislativy, které umožní realizaci řady chybějících nadstavbových funkcí, především realizaci dlouhodobého záznamu elektronických receptů (EZR) a jeho zpřístupnění pacientům, oprávněným lékařům a lékárníkům a dalším subjektům, majícím přístup na základě zákonného oprávnění či z rozhodnutí pacienta. Systém elektronického receptu musí být implementován tak, aby plně respektoval potřeby a zájmy pacientů a zároveň přinášel pro předepisující lékaře a vydávající lékárníky nejen povinnost, ale zároveň i nezpochybnitelné přínosy. 7

Návrh postupu Připravit legislativní úpravu založenou na následujících principech Povinnost využívat systém elektronické preskripce bude pro lékaře i lékárníky v zákoně zachována Zavedení systému elektronické preskripce nesmí omezit možnost vystavit pacientovi recept za každých okolností kdy je to nezbytné, tedy i v případech, kdy lékař nemá přístup k technickým prostředkům, nezbytným pro elektronickou preskripci. Povinnost lékařů vydávat elektronické recepty bude podmíněna splněním minimálních podmínek, umožňujících plný funkční rozvoj systému elektronické preskripce a uspokojení základních funkčních a technických požadavků všech participantů. Legislativní úprava bude obsahovat závazný harmonogram naplnění stanovených podmínek Legislativní úprava by měla být účinná od

Návrh podmínek (předběžný) 1.Bude zajištěn jednotný identitní prostor resortu. Uživatelé systému elektronické preskripce budou v systému identifikováni co nejjednodušším, ale zároveň bezpečným a spolehlivým způsobem a v souladu s principy elektronické státní správy. 2.Lékař bude moci předepsat lék a lékárna umožní jeho výdej kdykoliv to bude vyžadovat neodkladný zájem pacienta, a to i v případě, když nebudou k dispozici prostředky elektronické preskripce, nebo když tyto prostředky selžou. 3.Povinnost bude doplněna motivačním programem k využívání nástrojů elektronického zdravotnictví (vč. systému elektronické preskripce) pro lékárny a lékaře. 9

Návrh podmínek (předběžný) 4.Stát učiní potřebná opatření k zajištění technické infrastruktury v ordinacích tam, kde není objektivně komerčně dosažitelná. Prokazatelná nedosažitelnost technické infrastruktury (zejména vysokorychlostního internetu) bude jednou z výjimek z povinnosti předepisovat elektronicky. 5.Dostatečné ověření pilotním provozem – systém bude povinný až po dostatečně dlouhém plošném ověření (např. v určitém kraji) ve všech hlavních typech zdravotnických zařízení. 6.Systém bude umožňovat náhled pro pacienty, lékaře i lékárníky do EZR (elektronického záznamu receptu), včetně dostupné historie receptů, na základě zákonného oprávnění či z rozhodnutí pacienta. 10

Vize budoucího systému Katalog potřeba požadavků Pohled: Pacientů Lékařů Lékárníků ZP MZCR Počet požadavků: cca 100 Další postup: Konsolidace (duplicity, kontradikce) Priorizace 11

Business Architektura systému – As Is 12

Business Architektura systému – To Be 13

Harmonogram zavedení 14 KrokTermín 1Implementace eP - fáze Ido Návrh věcného záměru a příprava legislativních změndo Projednání a přijetí návrhu novely zákona, vč. souvisejících předpisů s účinností od Implementace eP – Fáze IIod – do Pilotní ověření eP – Přechodné období – Plošné povinné využívání ePod

Ukazatele úspěšného naplnění cíle - návrh Název ukazateleCílová hodnota Podíl elektronizace různých typů receptů z celkového množství typů receptů. 100% Podíl elektronicky vystavených receptů ze všech vystavených receptů 85% Podíl elektronicky vydaných léků ze všech léků vydaných na předpis 95% Podíl elektronizace různých typů poukazů z celkového množství typů poukazů. 75% Podíl elektronicky vystavených poukazů ze všech vystavených elektronizovaných poukazů 85% Podíl elektronicky vydaných pomůcek ze všech pomůcek vydaných na elektronizovaný poukaz 95% Spokojenost lékařů se systémem elektronické preskripce80% Spokojenost lékárníků se systémem elektronické preskripce80% Spokojenost pacientů se systémem elektronické preskripce80% 15

Děkuji za pozornost! Hynek Kružík Předseda PS ePreskripce 16