Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč, 5. 5. 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytváříme znalostní společnost?
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
ECVET A NÁVRH ZPŮSOBU JEHO ZAVÁDĚNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Lenka Chvátalová.
ECVET v Programu celoživotního učení
„Realizujeme Evropský prostor vysokoškolského vzdělávání“ konference ministrů, Berlín „Realizujeme Evropský prostor vysokoškolského vzdělávání“
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Evropské iniciativy pro rozvoj odborného vzdělávání Miroslav Procházka Praha Ustavující konference TTnetu České republiky.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
Dvě důležité strategie 24. črvna 2004 Jaroslava Barbara Sporková.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Dokumenty Boloňského procesu
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. schůze P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Ján Říha.
Implementace EQAVET v ČR
sněm RVŠ, Praha BOLOGNA 2020: setkání ministrů pro vzdělávání, Louvain (Belgie), duben 2009 výtah z komuniké Doc. RNDr. Tatiana.
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Všeobecné nebo odborné vzdělání? Konference AŘG Hradec Králové 2015 RNDr. Zdeněk Bergman.
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Vývoj terciárního vzdělávání
Plénum ČKR1 Priority RVŠ Teze programového prohlášení Rady vysokých škol.
Vývoj systému akreditace v evropském kontextu Jiří Smrčka tajemník Akreditační komise Praha.
Pojetí kvality vzdělávání ve vzdělávací politice České republiky Petr Černikovský 15. seminář Hodnocení kvality vysokých škol Podpora výuky a učení se.
Bílá kniha Národní program rozvoje vzdělávání v ČR.
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
Rozšiřování přístupu k vysokoškolskému vzdělávání: Česká republika v kontextu zemí OECD Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
1 Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol pro rok.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
Personální politika na vysokých školách v České republice Jiří Nantl CEITEC Brno, 26. Bbřezna 2015.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Aktuální vývoj v oblasti vzdělávání dospělých Konference k 10. výročí evropského programu Grundtvig 9. září 2010 Praha, Hotel President.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
TECHNOLOGICKÉ CENTRUM AV ČR a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
ČVUT zítra prof. RNDr. Miroslav VLČEK, DrSc.. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 2 Postavení univerzity v měnícím se světě  Boloňské deklarace a společný.
Regionální politika EU v období
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
NSK – vazby na evropské procesy
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Projekt Impuls / Seminář
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Projekt Impuls / Seminář
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
SPP728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými podzim 2010
Tomáš Fliegl Odbor vysokých škol
Národní program rozvoje vzdělávání v ČR
Transkript prezentace:

Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,

Reformní snahy v ČR 1998 zákon č. 111/1998 Sb. o vysokých školách 2001 Národní program rozvoje vzdělávání (Bílá kniha) 2004 Koncepce reformy vysokého školství: rozvojové programy, 2005 Country Note 2006 Teze Bílé knihy terciárního vzdělávání 2009 Bílá kniha terciárního vzdělávání 2009 teze věcného záměru zákona o terciárním vzdělávání 2011 věcný záměr zákona o vysokých školách 2013 návrh novely zákona o vysokých školách 2016 přijetí novely zákona o vysokých školách

Evropský kontext Boloňský proces Podpora reforem vysokého školství v Evropské unii Vnitrostátní reformy v členských státech

Boloňský proces

1999 Boloňská deklarace atraktivita evropského vysokého školství mobilita kvalita vysokoškolského vzdělávání dostupnost vysokoškolského vzdělávání strukturované studium uznávání kvalifikací kreditní systém kvalifikační rámce evropská spolupráce v zajišťování kvality 2010 vyhlášení Evropského prostoru vysokoškolského vzdělávání zaměstnatelnost, sociální dimenze, výuka a učení

Podpora vysokoškolských reforem v EU

2000 Lisabonská strategie 2006 Delivering on the modernization of Universities: Education, Research and Innovation 2010 Strategie Evropa Supporting Growth and Jobs: an agenda for the modernisation of Europe’s higher education systems 2000 – 2006 Sokrates II 2007 – 2013 LLP, ESIF 2014 – 2020 Erasmus+, ESIF

Vnitrostátní reformy v členských státech EU První boloňská dekáda: množství reforem na národní úrovni silné synergie s evropskými iniciativami posilování institucionální autonomie restrukturalizace studia zajišťování kvality Internacionalizace financování

Vnitrostátní reformy v členských státech EU Po roce 2010 Jisté odpoutání reforem od společných evropských iniciativ, omezená koordinace reformy financování vysokého školství, efektivita zajišťování kvality posilování mechanismů společenské odpovědnosti vysokých škol optimalizace sítě vysokých škol

2000 – 2010: brave new world of HE demografický růst ekonomický růst (do krize) evropská integrace rozšiřování přístupu k vysokoškolskému vzdělávání evropská řešení, kooperace zavádění nových nástrojů postupné sbližování boloňského procesu a EU politik konvergence vnitrostátních politik s nadnárodními iniciativami

2010 – 2015: muddling through demografické změny (zejm. střední a východní Evropa) dopady ekonomické krize: nezaměstnanost absolventů, financování širokého přístupu k VŠ vzdělávání nové politické souřadnice evropského projektu rostoucí konkurence mezi institucemi větší divergence reforem na národní úrovni, hledání specifických řešení významné propojení boloňského procesu s EU politikou omezená ochota k novým společným evropským řešením nové nástroje přijímány rezervovaně

Reforma vysokých škol v ČR v evropských souvislostech: universitas semper reformanda et semper reformans novela zákona o vysokých školách formována více duchem první boloňské dekády než evropským vývojem po roce 2010 řada změn se pravděpodobně uskutečňuje na institucionální úrovni i bez legislativního ukotvení, někdy i jako nezamýšlený důsledek jiných politik: diverzifikace studijních cest, profesionalizace řízení vysokých škol, nové technologické výzvy neformální vliv evropských řešení, imitace zahraničních příkladů dobré praxe

Děkuji Vám za pozornost! Petr Černikovský MŠMT