SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * 26.6.2003 Městská knihovna, Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR , Olomouc Program Interreg V-A Česká republika - Polsko.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Strategie celoživotního učení ČR Konference SVES 13. října 2010, Praha Jitka Krmíčková.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Mgr. Barbora Hošková Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8.listopadu 2006.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Nové strukturální fondy a financování činnosti pacientské organizace Hana Potměšilová 12. dubna 2013, AIFP, PRAHA.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Návrh Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR 2015 Porada ředitelů škol a školských zařízení 9. prosince 2014 KÚ Libereckého kraje.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Analýza potřeb v území jako východisko pro tvorbu Krajského akčního.
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Výzva č. 29 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání Mgr. Zuzana Plecitá PhDr. Eva Chvalinová,
OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Výroční konference OP VK Dorint Hotel Don Giovanni, Vinohradská 157a,
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů Lublaňská 57/5 | Praha 2 | | T | F | |
Příprava programového období EU 2014 – 2020 Olomouc, 25. června 2014.
Strategie rozvoje lidských zdrojů Jihomoravského kraje 2016–2025 Pojetí dokumentu a proces tvorby Rada pro rozvoj lidských zdrojů Jihomoravského kraje.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Strategický rozvoj Jihomoravského kraje Pracovní skupina pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Praha,
Evropský sociální fond 1 Jiří Švarc Evropská Komise Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Oddělení pro Českou republiku,
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Strukturální fondy a základní principy využívání strukturálních fondů prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
1 5. Zasedání PS pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Aktualizace SUR ČR Hlavní změny po veřejných diskusích Ing. Igor Hartmann Ministerstvo pro.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
1 Operační programy 2007 – 2013 v rámci ČR Uplatnění principu partnerství Zdrojem informací je MSC2007 a informace ŘO Mgr.Ing. Jana Bražinová.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Modernizace OV Vzdělávání 4.0
Informační a poradenské centrum ZČU
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Partnerství v MAS Metoda LEADER představuje místní partnerství, které působí pro rozvoj území na základě spolupráce soukromého a veřejného sektoru a své.
Dokument KAP MSK - obsah
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP Náměšť nad Oslavou
SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KONTEXTU OP VVV
Centrum společných služeb
Josef Středula, předseda ČMKOS
Členská schůze MAS Nepomuk,
Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů
VYHODNOCENÍ PŘEDCHOZÍCH VÝZEV
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Hlavní město praha a integrace cizinců
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Globální granty Ústeckého kraje oblast podpory 1.1, 1.2, 1.3 Praha
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
REZERVY ČESKÉHO TRHU PRÁCE A JEHO BUDOUCNOST
Koordinační výbory Národního strategického referenčního rámce
Náměty pro činnost Národního fóra
Akční plán Strategie MAS, Programové rámce, Fische
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Regionální politika a regionální rozvoj
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Operační programy 2007 – 2013 pro podnikatele
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
AKTUALIZACE REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Situace na trhu práce v Olomouckém kraji
Situace na trhu práce v Olomouckém kraji
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Sociální podnikání Sociální firma.
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
Tematické setkání KAP Olomouckého kraje
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha

OP RLZ a JPD Cíl 3  Základní programové dokumenty, které umožní čerpání podpory z Evropského sociálního fondu do oblasti rozvoje lidských zdrojů ve zkráceném programovém období  Soulad s požadavky všeobecného nařízení o strukturálních fondech (Nařízení Rady ES 1260/99 )

OP RLZ a JPD Cíl 3  MPSV, řídící orgán OP RLZ JPD Cíl 3, ustavilo k přípravě programových dokumentů Pracovní skupinu pro přípravu programových dokumentů na využívání strukturálních fondů  Členové Pracovní skupiny: Zástupci MPSV, MŠMT, MPO, MMR, MŽP, MV, Magistrátu hl.m. Prahy, regionů NUTS II, sociálních partnerů, nestátních neziskových organizací

Operační program Rozvoj lidských zdrojů  Z důvodu doporučení Evropské komise na monofondové uspořádání sektorových operačních programů byly do OP RLZ začleněny specifické požadavky na podporu rozvoje lidských zdrojů z ESF následujících resortů – MŠMT, MPO, MMR a MŽP  OP RLZ je tedy programem pro 5 resortů

Operační program Rozvoj lidských zdrojů  Strategie, priority a opatření programu vychází zejména z: Evropské strategie zaměstnanosti, Evropské strategie sociálního začleňování, Společného (ČR-EU) zhodnocení politiky zaměstnanosti, Národního akčního plánu zaměstnanosti 2002 Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje výchovně vzdělávací soustavy.

Operační program Rozvoj lidských zdrojů  Vymezuje priority a opatření v sektoru rozvoje lidských zdrojů pro čerpání pomoci v rámci Cíle 1 z Evropského sociálního fondu (ESF)  Bude realizovat rozhodující část prioritní osy 3 -Rozvoj lidských zdrojů Národního rozvojového plánu, schváleného vládou ČR dne

OP RLZ - Globální cíl  Vysoká a stabilní úroveň zaměstnanosti, založená na kvalifikované a flexibilní pracovní síle, integraci sociálně vyloučených skupin obyvatelstva a konkurenceschopnosti podniků, při respektování principů udržitelného rozvoje.

OP RLZ - specifické cíle  rozvoj pružného trhu práce, který přispívá k prevenci nezaměstnanosti a zvýšení zaměstnanosti osob, kterým hrozí vyloučení z trhu práce;  snížení počtu osob ohrožených sociální exkluzí prostřednictvím integrovaného přístupu a odstraňování bariér znesnadňujících účast na trhu práce;

OP RLZ - specifické cíle II  rozvoj celoživotního učení – prostřednictvím zvyšování kvality nabídky vzdělávání z hlediska potřeb trhu práce ve znalostní společnosti a ekonomice a prostřednictvím rozšiřování účasti všech subjektů v procesu vzdělávání;  rozvoj kvalifikované pracovní síly, konkurenceschopnosti podniků a rozšiřováním nabídky pracovních příležitostí v rozvojových odvětvích (např. cestovní ruch).

OP RLZ – priority a opatření 1. PRIORITA AKTIVNÍ POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI Opatření 1.1 Posílení aktivní politiky zaměstnanosti při zaměstnávání uchazečů a zájemců o zaměstnání Opatření 1.2 Modernizace veřejných služeb zaměstnanosti 2. PRIORITA SOCIÁLNÍ INTEGRACE A ROVNOST PŘÍLEŽITOSTÍ Opatření 2.1 Integrace specifických skupin obyvatelstva ohrožených sociální exkluzí Opatření 2.2 Rovné příležitosti pro ženy a muže na trhu práce 3. PRIORITA ROZVOJ CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ Opatření 3.1 Zkvalitňování vzdělávání ve školách a školských zařízeních Opatření 3.2 Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje Opatření 3.3 Podpora státních struktur a systémů pro zajištění rozvoje lidských zdrojů v oblasti školního vzdělávání Opatření 3.4 Rozvoj dalšího profesního vzdělávání 4. PRIORITA ADAPTABILITA A PODNIKÁNÍ Opatření 4.1 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek, podpora konkurenceschopnosti Opatření 4.2 Rozvoj lidských zdrojů v průmyslu Opatření 4.3 Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta a zapojení občanů v ochraně životního prostředí Opatření 4.4 Příprava lidských zdrojů pro cestovní ruch OP RLZ

OP RLZ – priority a opatření 1. PRIORITA AKTIVNÍ POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI Opatření 1.1 Posílení aktivní politiky zaměstnanosti při zaměstnávání uchazečů a zájemců o zaměstnání Opatření 1.2 Modernizace veřejných služeb zaměstnanosti 2. PRIORITA SOCIÁLNÍ INTEGRACE A ROVNOST PŘÍLEŽITOSTÍ Opatření 2.1 Integrace specifických skupin obyvatelstva ohrožených sociální exkluzí Opatření 2.2 Rovné příležitosti pro ženy a muže na trhu práce 3. PRIORITA ROZVOJ CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ Opatření 3.1 Zkvalitňování vzdělávání ve školách a školských zařízeních a rozvoj podpůrných systémů ve vzdělávání Opatření 3.2 Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje Opatření 3.3 Rozvoj dalšího profesního vzdělávání 4. PRIORITA ADAPTABILITA A PODNIKÁNÍ Opatření 4.1 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek, podpora konkurenceschopnosti Opatření 4.2 Specifické vzdělávání OP RLZ

Jednotný programový dokument pro Cíl 3  Evropská strategie zaměstnanosti  Společné zhodnocení politiky zaměstnanosti  Memorandum o celoživotním učení  Národní akční plán zaměstnanosti 2002  Národní program rozvoje vzdělávání v České republice  Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje výchovně vzdělávací soustavy České republiky  Strategický plán hl. m. Prahy.

JPD – Globální cíl  Efektivní trh práce založený na kvalifikované pracovní síle, konkurenceschopnosti zaměstnavatelů, využití výzkumně-vývojového potenciálu regionu, sociální integraci ohrožených skupin a rovnosti příležitostí při respektování zásad udržitelného rozvoje

JPD – specifické cíle  Rozvoj pružného trhu práce s důrazem na skupiny ohrožené na trhu práce, prevencí nezaměstnanosti, zvýšení zaměstnatelnosti a zamezení růstu dlouhodobé nezaměstnanosti  Sociální začleňování znevýhodněných skupin a rozvoj institucí a kvality služeb zaměřených na sociální integraci

JPD – specifické cíle II  Rozvoj systému celoživotního učení, který bude připravovat kvalifikovanou a flexibilní pracovní sílu schopnou aplikovat princip udržitelného rozvoje  Zvýšení adaptability pražských organizací prostřednictvím zvyšování kvalifikace pracovníků, rozvoje a využití pražského inovačního potenciálu  Vyrovnávání příležitostí žen a mužů na trhu práce

JPD – priority a opatření JPD 3 Opatření 1.1 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Opatření 4.2 Spolupráce výzkumných pracovišť s podnikatelskou sférou Opatření 2.1 Integrace specifických skupin obyvatelstva ohrožených sociální exkluzí Opatření 3.1 Rozvoj počátečního vzdělávání Opatření 3.2 Rozvoj dalšího vzdělávání Opatření 4.1 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců Opatření 5.1 Sladění rodinného a pracovního života Opatření 4.3 Rozvoj cestovního ruchu

Srovnání OP RLZ a JPD Cíl 3 OP RLZ  Cíl 1  Území ČR  Důraz na podporu boje proti nezaměstnanosti  Modernizace služeb zaměstnanosti  Systémové projekty  Komponenta EVVO JPD  Cíl 3  Území města Prahy  Větší důraz na vědu a výzkum a na vysoké školy  Rozvoj cestovního ruchu

Srovnání OP RLZ a JPD Cíl 3 OP RLZ Priorita 129,00% Opatření 1.127,20% Opatření 1.21,80% Priorita 214% Opatření ,50% Opatření 2.22,50% JPD Priorita 114% Opatření 1.114% Priorita 220% Opatření % Priorita 329% Opatření % Opatření 3.214,50%

Srovnání OP RLZ a JPD Cíl 3 Priorita 335,40% Opatření 3.118,00% Opatření 3.26,00% Opatření 3.311,40% Priorita 416,60% Opatření 4.19,60% Opatření 4.27,00% Priorita 426% Opatření 4.110,40% Opatření 4.210,40% Opatření 4.35,20% Priorita 55% Opatření 5.15% Priorita 65% Opatření 6.14,20% |Opatření 6.20,80%