Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí FAREMNÍ PLÁNOVÁNÍ plán péče o farmu Ing. Milan Kouřil DAPHNE ČR –

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Advertisements

Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Zemědělci a vodohospodáři – protivníci nebo spojenci? J a n K l í r Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha - Ruzyně
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Trvale udržitelné systémy
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
I.1.4 Pozemkové úpravy ÚZPI dne 18. října Charakteristika opatření  prostřednictvím tohoto opatření je řešena problematika vlastnických vztahů.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Půda – složka životního prostředí
CCO JE PARTNERSTVÍ  PARTNERSTVÍ A SOV  PARTNERSTVÍ A BUDOUCNOST Ing. Zdeňka Škarková.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
0.0 Projekt Odborné vzdělávání pracovníků zemědělství v oblasti financí a procesů (opatření I.3.1) Podkladové materiály ke školení FINANCE.
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Centrum rozvoje venkova Olomouckého kraje 13. listopadu, hotel FIT v Přerově Výroba, zpracování a využití biomasy.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Zalesňování zemědělské půdy problém struktury lesů
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Ing. František Pavlík, Ph.D. Státní pozemkový úřad ČINNOST SPÚ V OCHRANĚ PŮDY.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí AGRO-ENVI OPATŘENÍ (AEO)‏ Ing. Milan Kouřil DAPHNE ČR – Institut aplikované.
Mgr. Kristýna Soudková, Ing. Arnošt Müller Oddělení VFP a GIS Odbor metodiky a řízení pozemkových úprav Státní pozemkový úřad Standardizace geodat pozemkových.
Příspěvek na hospodaření v rámci AGROENVIRONMENTÁLNÍCH OPATŘENÍ ČESKÉ REPUBLIKY LUŽE Listopad 2008 Jan Simek DAPHNE ČR - Institut aplikované ekologie.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Revitalizace rašelinišť mezi Horou Sv. Šebestiána a Satzung – I. etapa.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Seminář Managementového centra. Program 17:30Otevření místnosti, přivítání 18:00Představení řečníků, program a úvod Mgr. Záboj Hrázský 18:15 Promítání.
Informační kampaň pro posílení udržitelného užívání vodních zdrojů a ekosystémových služeb krajiny v podmínkách globální změny (LAPLANT) Zemědělské hospodaření.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Protipovodňová opatření na Frýdlantsku -
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
Program rozvoje venkova
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
OPŽP PO 4 Specifický cíl 4.1 a 4.2
Ochrana přírody a krajiny
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
Quo vadis, územní studie krajiny?
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
Transkript prezentace:

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí FAREMNÍ PLÁNOVÁNÍ plán péče o farmu Ing. Milan Kouřil DAPHNE ČR – Institut aplikované ekologie

Co se dnes dozvíte Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Co je to plán péče o farmu ? K čemu je dobrý ? Jak se dělá ? Jak vypadá ? Pro koho je ?

Co je to plán péče o farmu ? Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Moderní přístup k hospodaření na farmě ve shodě s ochranou zemědělské krajiny Bere v potaz všechny složky prostředí a jejich vzájemné vztahy Nastiňuje možnosti rozvoje farmy Podklad pro plánování managamentů a krajinných změn Podklad pro čerpání dotací (PPK, PRV, OPŽP aj.)‏

Co je to plán péče o farmu ? Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Zájmy zemědělce Zájmy ochranáře Šetrné hospodaření

Proč plán péče o farmu ? Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

K čemu je plán péče o farmu (farmplán) dobrý ? Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Umožní lepší plánování hospodaření v závislosti na plánech do budoucna Při hospodaření v CHKO či NP pomůže vyhovět požadavkům orgánů ochrany přírody Zemědělec získá lepší přehled o farmě – co zde žije a co zde roste – možnost dotací na biodiverzitu v budoucnosti Farma se stabilními krajinnými prvky je odolnější vůči erozi

K čemu je plán péče o farmu (farmplán) dobrý ? Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Farmy v zajímavé krajině jsou vyhledávaným cílem pro agroturistiku Nabízí možnost spolupracovat na projektech, které propagují Vaši farmu a Vaše ideály (viz například projekt „Ekozemědělci přírodě“)

Jak se farmplán dělá ? Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí 1. Seznámení s farmářem, plány do budoucna : Soukromník x zemědělský podnik Má zemědělec následovníka, plány do budoucnosti ? Jaká je produkce, čemu by se rád věnoval Možnosti odbytu : odbytové organizace, sdružení farmářů, vstup do EZ aj. Přemýšlí o agroturistice, má místní výrobky ?

Jak se farmplán dělá ? Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Vědomí vlivu na ŽP? Překážky? Motivace ? Znalosti, informace?

Jak se farmplán dělá ? Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Ukázka ze vstupních rozhovorů se zemědělcem : oslovení zemědělce, zjištění zájmu kontext: minulost, současnost a budoucnost hospodaření vztah k pozemkům „Vážíte si některých pozemků více než jiných?“ vnímání (ne)výhod biodiverzity, ekologických struktur... „Považujete stromy na pastvinách za vhodné nebo nevhodné pro Vaše hospodaření?“

Jak se farmplán dělá ? Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí dotace, finance „Žádal jste někdy o jakékoli dotace na hospodaření šetrné k přírodě?“ „Pokud ne, proč?“ úřady, instituce „Řešil jste někdy něco s orgánem ochrany životního prostředí?“ informace, poradenství „Máte na koho se obrátit pro radu či pomoc s řešením Vašich problémů?

Jak se farmplán dělá ? Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí 2. Farma jakou součást krajiny : Poloha farmy (nížina, LFA), extenzivní x intenzivní oblast ? Je farma v CHKO, NP, jsou součástí farmy maloplošná chráněná území Je součástí farmy ÚSES ? Pokud ano, co farmě přináší a jak ji omezuje ? Jaké jsou na farmě pozemky z hlediska AEO či PPK ? Má zemědělec zájem o nové krajinné prvky (meze, rybníček, liniová zeleň aj.) ?

Jak se farmplán dělá ? Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí 3. Seznámení s farmou : Botanický průzkum Zoologický průzkum Zemědělské sledování (ohrožení půd erozí)‏ Chybějící přístup na pozemky (plánování návrhů pro pozemkové úpravy)‏ Krajinné prvky (rozmístění, počet, velikost, stav)‏

Jak se farmplán dělá ? Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Jak se farmplán dělá ? Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Jak se farmplán dělá ? Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Jak se farmplán dělá ? Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Jak se farmplán dělá ? Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí 4. Doporučení – opatření, nové možnosti činností Vše neustále konzultováno s farmářem ! Výstupy z mapování, sladění s případnými požadavky orgánů ochrany přírody Grafické a textové zpracování Možnosti : ideální, proveditelné

Příklad v terénu - problém Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Konkrétní problém - řešení Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí půda živiny chemikálie

Konkrétní problém - řešení Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Konkrétní problém - řešení Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Jak se farmplán dělá ? Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí 4. Doporučení – opatření, nové možnosti činností a) péče o jednotlivé pozemky (zvláště TTP) – biotopová úroveň ekologická hodnota pozemku (cenný x neutrální x problémový)‏ stanovení priorit opatření (zachování stavu x náprava problémů)‏ návrh opatření

Jak se farmplán dělá ? Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí 4. Doporučení – opatření, nové možnosti činností b) optimalizace struktury území – krajinná úroveň rozptýlená zeleň jiné krajinné prvky cestní síť

Jak se farmplán dělá ? Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Jak se farmplán dělá ? Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí 5. Finanční zdroje na doporučené činnosti (PRV, PPK, OPŽP aj.) : Možnosti budoucího projektu Plánování rozvoje farmy (intenzita x extenzita, vstup do EZ aj.)‏ Přehledně zpracovaný seznam využitelných dotací s informacemi (kdo poskytuje, kolik, kdy, za jakých podmínek aj.)‏

Jak se farmplán dělá ? Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí 5. Finanční zdroje na doporučené činnosti (PRV, PPK, OPŽP aj.) : Možnosti budoucího projektu Plánování rozvoje farmy (intenzita x extenzita, vstup do EZ aj.)‏ Přehledně zpracovaný seznam využitelných dotací s informacemi (kdo poskytuje, kolik, kdy, za jakých podmínek aj.)‏

Z čeho vycházíme ? Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Znalosti farmáře, krajinářská data, historické snímky :

Z čeho vycházíme ? Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Znalosti farmáře, krajinářská data, historické snímky :

Jak farmplán vypadá ? Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí pozemek biodiverzita, přírodní podmínky problémy, rizika

Jak farmplán vypadá ? Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí možnost dotace navržené zásady hospodaření

Pro koho je farmplán určen ? Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Potencionálně pro každého zemědělce Do budoucna by farmplánem mohly být podloženy některé dotace Podrobné informace o farmě mohou být „reklamním artiklem“

Děkuji za pozornost Ing. Milan Kouřil Daphne ČR – Institut aplikované ekologie Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí