Šintoismus. „Cesta bohů“ Původ v Japonsku Příroda „šin“ + „tó“ Kami.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŘÍMSKÝ KALENDÁŘ Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Projekt Sedmikráska
Advertisements

JAPONSKÉ MÝTY.
Šintó 神道 nemá zakladatele ani koherentní nauku
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
STAROVĚKÁ INDIE.
KELTOVÉ.
Starověký Egypt.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.6
Test D6 - 1 Zpracovala: Mgr
Strom po celý rok Jaro Léto Podzim Zima Adam Škoda Kalendář.
Jaro Jaro (zastarale Vesna) je jedno ze čtyř ročních období.
LIDÉ A ČAS KALENDÁŘNÍ ROK.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
 Poslední přikázání z první desky desatera – příkazy vztahující se k Bohu.  Již ve SZ patřilo toto přikázání k identitě vyvoleného národa.  Židé světili.
Východoasijská náboženství
Náboženství Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Základní škola a Mateřská škola Chlebičov DUM 57. Březen 2012 Jarní a letní měsíce.
SKLADBA OBYVATELSTVA PODLE NÁBOŽENSTVÍ
Vypracoval: Jakub Moravec
Občanská výchova 6. ročník
JARO V březnu je první jarní den. My s tátou dáváme mámě kytičku sněženek, obyčejně nějakou najdu na zahradě. Vystrčila zelený klíček z hlíny a já ji.
Čínská kultura.
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Strom po celý rok podzim
Jaro Jaro (zastarale Vesna) je jedno ze čtyř ročních období. V mírném pásu se vyznačuje začátkem vegetativní aktivity rostlin a zvýšením aktivity živočichů.
Japonská studia pro Univerzitu Palackého v Olomouci se zaměřením na modularitu a uplatnění v praxi CZ 1.07/2.2.00/ ÚVOD DO NÁBOŽENSTVÍ V JAPONSKU.
Strom po celý rok Autor: Weissová Klára.
Tip na jarní výlet Zell am see.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Náboženství autor VM:Ondřej Vojáček.
Téma: Světová náboženství
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_401_PODZIM Téma: PODZIMNÍ MĚSÍCE, ZAČÁTEK.
Roční období Název školy:
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Strom po celý rok Autor: Matěj Vyskočil JARO LÉTO zima PODZIM.
Japonská studia pro Univerzitu Palackého v Olomouci se zaměřením na modularitu a uplatnění v praxi CZ 1.07/2.2.00/ ÚVOD DO NÁBOŽENSTVÍ V JAPONSKU.
Člověk v rytmu času Výchova k občanství 6. ročník ZŠ
Stromy po celý rok Veronika Prouzová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_50_Měsíce v roce AUTOR: Mgr. Zdeňka Buchtelová ROČNÍK, DATUM:
Moderní Evropa (mapy). „dlouhé 19. století“ nastoupení cesty do moderny: industrializace, urbanizace, racionalizace, sekularizace prosazení.
NÁBOŽENSTVÍ. Vysvětli tyto kategorie a ke každé uveď příklady náboženství. provází lidstvo už od pravěku. Ovlivňuje život většiny lidí na Zemi, ateisté.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 18 – Buddhismus NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí.
Dominik Plašil, 6. A  V 6. st. př. n. l se objevují 1. významné osobnosti  Gautama Siddhártha – buddhismus  Vardhamána – džinismus  Vytlačování.
JAPONSKÉ DIVADLO.
Události českých dějin v datech 16. a 20.stol.:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
náboženství staré Číny a Japonska
Geografie náboženství
ROČNÍ OBDOBÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Autor: Mgr. Radana Marelová
VY_32_INOVACE_43B_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI
Neživá příroda – roční období, střídání dne a noci
Autorka: Vendula Szappanosová
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Jaro v přírodě Autor:
KALENDÁŘ.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Strom po celý rok Jaro (zastarale Vesna) je jedno ze čtyř ročních období. V mírném pásu se vyznačuje začátkem vegetativní aktivity rostlin a zvýšením aktivity.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
PODZIM STÁTNÍ SVÁTKY.
Marie Rottrová
Roční období – znaky, svátky a tradice
Transkript prezentace:

Šintoismus

„Cesta bohů“ Původ v Japonsku Příroda „šin“ + „tó“ Kami

Kegare Výkaly Krev Smrt Oběti přírodních katastrof Lidé jež spáchali zločin proti společnosti

Jinja šintoismus Chrámy Nacionalistická forma Jinja Honcho

Císařský šintoismu Japonské císařské regálie : –meč, zrcadlo a šperk Vlastní rituály

Šintoismus sekt Lidový šintoismus Starý šintoismus

Historie 1) Období Jajoi (300 př. n. l. – 300 n. l. ) – raná forma šintoismu –udži no kami 2) cca 3. století n. l. –vlivy konfucianismu, loajalita 3) cca 6. stol n. l. – 16. stol. n. l. –vlivy buddhismu. –10 století: ztotožnění Amaterasu Ómikami s Buddhou –15. století: kami je prapočátkem Buddhů –17. stol. se Japonsko na celých dvě stě let uzavírá vůči veškerým cizím vlivům. 4) 1868 – 1945 (Období Meindži) –nacionalistická forma 5) Po 2. světové válce –omezen vliv náboženství –císař se vzdává nároku na božskou podstatu.

Torii

Kodžiki Nejstarší kronika Japonská mytologie

Izanagi a Izanami

Amaterasu

Svátky 1. ledna – Nový rok 15. ledna – Den dospělých 3. února – Začátek jara 3. března – Festival panenek 21. března –Jarní rovnodennost 15. listopadu –7-5-3 festival 23. listopadu –Festival sklizně

Chrám v Ise

Svatyně v Izumo

Svatyně Fušimi Inari

Svatyně Icukušima