Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Japonská studia pro Univerzitu Palackého v Olomouci se zaměřením na modularitu a uplatnění v praxi CZ 1.07/2.2.00/28.0160 ÚVOD DO NÁBOŽENSTVÍ V JAPONSKU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Japonská studia pro Univerzitu Palackého v Olomouci se zaměřením na modularitu a uplatnění v praxi CZ 1.07/2.2.00/28.0160 ÚVOD DO NÁBOŽENSTVÍ V JAPONSKU."— Transkript prezentace:

1 Japonská studia pro Univerzitu Palackého v Olomouci se zaměřením na modularitu a uplatnění v praxi CZ 1.07/2.2.00/28.0160 ÚVOD DO NÁBOŽENSTVÍ V JAPONSKU Dvorské rituály, náboženská role císaře Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 hlavní město Heian 平安京

3 císařský palác Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 porovnání – Heiankjó v minulosti a dnes Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 dvorské rituály kopírovaly zemědělský cyklus většina dvorských ceremonií se odehrávala na jaře a na podzim císař – nejdůležitější dvorský ceremoniál nejvýznamnější dvorské obřady – nástupnické rituály, intronizační ceremonie popsány v Engišiki 延喜式 – Průběh slavností období Engi, 927 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 trojice intronizačních rituálů pohřeb zesnulého císaře nástupnická ceremonie sokuišiki 即位式 obsahovala esoterický buddhistický obřad sokui kandžó 即位灌頂 oslava podzimního festivalu sklizně daidžósai 大嘗祭 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 sokui kandžó esoterická iniciace vykonával sám panovník nazývána také „iniciace čtyř moří“ šikai no kandžó 四海の灌頂 císařská autorita potvrzena buddhistickou mocí veřejná ceremonie 1068 – císař Gosandžó 後三条天皇 1288 – císař Fušimi 伏見天皇 1315 – císař Hanazono 花園天皇 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 rituál daidžósai 大嘗祭 nejstarší a nezáhadnější součást nástupnického ceremoniálu poprvé zmiňována během panování císaře Tenmua (672–687) charakteristická prvky, které odkazují na její prehistorický původ posvátný a tajemný rituál zmocnění panovníka k výkonu jeho nové funkce symbolické předávání posvátné moci v linii nebeských božstev Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 trvání 4 dny druhý den zajíce v 11. lunárním měsíci společná hostina mezi nově ustanoveným císařem a božskými předky, příp. posvátnými silami

10 součásti ceremonie daidžósai činkonsai – 鎮魂際 – rituál upokojování duše (císaře) oslavy v síni Daidžógú –soukromá (neveřejná) oslava mezi císařem a božskými předky –v průběhu druhé noci a ráno třetího dne oslav oslava, hostina pro účastnící se dvořany Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11

12

13


Stáhnout ppt "Japonská studia pro Univerzitu Palackého v Olomouci se zaměřením na modularitu a uplatnění v praxi CZ 1.07/2.2.00/28.0160 ÚVOD DO NÁBOŽENSTVÍ V JAPONSKU."

Podobné prezentace


Reklamy Google