Požadavky průmyslu ČR na energetiku k podpoře konkurenceschopnosti Konference Done 9/2009 K.Šimeček – SVSE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pozice průmyslových spotřebitelů energií 3/2009 K.Šimeček – SVSE/AEM,
Advertisements

Žofínské fórum Plyn – důležitá součást energetického mixu ČR 27. října 2015.
Česká exportní banka klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Cesta k novým trhům.
24/09/2016 REFORMA ZEMĚDĚLSKÉ POLITIKY „ Vláda bude usilovat o vyvážený rozvoj venkova s cílem podpory zaměstnanosti a podnikání, zejména s využitím evropských.
Marketing. nástroje marketingu mix 5P product – produkt product – produkt price – cena (prodej) price – cena (prodej) place – distribuce (pozice) place.
1 „Fungování energetických trhů v ČR a EU“ Teplárenství v ČR: možnosti a překážky dalšího rozvoje Miroslav Krejčů.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
1 9. Změny v regulaci finančních trhů a v měnové politice (reakce na globální finanční krizi 2007 – 2009 a na její dopady na hospodářský růst) Reformy.
Základy financí1 Aktuální finanční trendy. Základy financí2 Globální megatrendy Globalizace Demografický vývoj Klimatické změny Energie.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Daň z přidané hodnoty. DPH: plátce a poplatník DPH Obsažena v ceně zboží a služeb – není placena jako samostatná částka DPH Obsažena v ceně zboží a služeb.
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Lidská společnost digitálního věku
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
4 Marketingové prostředí Mikroprostředí Makroprostředí.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Nová tarifní struktura v elektroenergetice Ing. Ondřej Touš Energetický regulační úřad Konference „Co přinese nová tarifní struktura v elektroenergetice?"
Martina Vasková Hana Abbasová.  Cíle projektu  Profil společnosti  Nanotechnologie  Analýza prostředí – JAPONSKO  Strategie vstupu na japonský trh.
Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Alena Vitásková Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Praha, 15. května 2013.
Ivo Krsička Jedinečné spojení znalostí obchodu a distribuce energií.
Plyn – energie budoucnosti? Tomáš Varcop, CEO RWE Energie, s.r.o. innogy · Žofínské fórum·19 září 2016.
E-aukce, workshop, , Praha E – aukce Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování Ing. Jan Novotný.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Hospodářský cyklus Pavel Seknička. Hospodářský cyklus - základní charakteristika Hospodářský cyklus představuje výkyvy ve výstupu, příjmech a zaměstnanosti,
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
2 Marketingové koncepce
Finanční účetnictví RADNICE
Principi efektivního řízení zdravotnického zařízení
Distribuce a prodej elektřiny
Podpora v nezaměstnanosti
Výroba elektrické energie - obecná část
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE DIPLOMOVÁ PRÁCE
Inovace a regionální rozvoj
Společenská odpovědnost ve školství
Abeceda Mikroekonomie
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Snížení nákladů na vytápění budov
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Strategie na různých trzích
Katedra finančního práva a národního hospodářství
RIZIKO.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Digitální učební materiál
TRŽNÍ EKONOMIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Sýbková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Energetický management
Srovnání plánovaného a skutečného stavu SZ
RIZIKO.
Školení – představitelé příspěvkových organizací
Tisková konference ČMKOS
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Rostoucí ceny energií a jejich dopad na průmyslové podniky
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Praktické přínosy WEP pro české podniky
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Zákony trhu. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Fungování tržního mechanismu - neviditelná ruka trhu
Připravované změny vyhlášky o kvalitě dodávek elektřiny a vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou a další požadavky na „lokální“
Transkript prezentace:

Požadavky průmyslu ČR na energetiku k podpoře konkurenceschopnosti Konference Done 9/2009 K.Šimeček – SVSE

Současná finanční krize je logickým důsledkem poklesu jak individuální, tak investiční spotřeby. Výdaje soukromých osob, podnikatelských subjektů i velkých firem byly dlouhodobě podporované trvalým zadlužováním, cena realit, akcií a komodit byla spekulativními nákupy odtržena od svých skutečných hodnot. Systém dluhů a falešných hodnot způsobil kolaps finančních ústavů po celém světě. Poptávka po zboží, investicích a službách prudce poklesla v důsledku „zchudnutí“ nakupujících. Pokles poptávky vyvolal převis nabídky téměř ve všech oborech. Pro zlepšení stavu musí dle ekonomického zákona nabídky/poptávky dojít ke snížení výrobních kapacit a zrušení neefektivních podniků soutěžících v konkurenčním boji, pokud nejsou pravidla trhu příliš deformována protekcionismem, zneužíváním dominance či některou formou regulace.

Finanční krize vyhrocuje hospodářskou soutěž

V ostrém celosvětovém souboji průmyslových firem rozhoduje schopnost podniků inovovat výrobu a snižovat náklady. Na nákladovost má výrazný vliv podnikatelské prostředí, které může pomoci perspektivnímu podniku porazit konkurenci nebo jej naopak znevýhodnit. Proto se prozíravé státy snaží v současné situaci podpořit svůj průmysl a konkurenceschopnost svého podnikatelského prostředí, energetická infrastruktura je jednou z jeho hlavních součástí.

Market organizations are more industry friendly out of Europe Australia: Pool is obligatory. Energy price: 20 to 40 €/MWh Maintain of regulated tariffs in some states. Lack of investments. New-Zealand: Pool is obligatory Energy price + transport: 45 €/MWh Maintain of long term contracts for industrials. CO 2 : no market, ratified the Kyoto Protocol South Africa: Failure of wholesale market > set up of a single-buyer system Energy price: 15 to 20 €/MWh Regulated tariffs will be maintained Scandinavia: Pool Energy price: 30 to 50 €/MWh Long term contracts + direct investments for industrials. Gradual disconnection between pool prices and fundamentals. USA: Each state chooses its market organization 18 are completely open to competition 33 did not deregulate or interrupted the process (ex: California) Energy price: mostly 40 to 65 €/MWh CO 2 : local markets, did not ratify the Kyoto protocol Canada: Each province chooses its market organization. Single buyer system in Quebec and British Colombia. CO 2 : No market, ratified the Kyoto protocol United Kingdom: Failure of the pool > set up of pseudo bilateral systems with centralization and adjustment. Energy price: 50 to 80 €/MWh Pool system « Power exchange » model « Single buyer » model System depending on the States, no unique system Continental Europe: Energy price: 65 to 75 €/MWh CO 2 = EU-ETS

Schizofrenní a nepraktické chování EU Otevření trhu s energiemi - snaha o vytvoření konkurenčního prostředí mezi dodavateli energií ve prospěch odběratelů. Technicky a organizačně zatím nezvládnuto Direktivní zásahy do energetiky - boj proti klimatickým změnám (masivní podpora OZE, EU ETS, spotřební daň na energie, …) je realizován regulací cen tj. Zásahem do tržních principů nabídky/poptávky,které jsou tím méně účinné.

ČR –vyspělá infrastruktura ale doposud diskriminační prostředí Nedostatečná konkurence na straně výroby, nízká konkurence ze strany exportu Podstatně silnější lobbyistický vliv energetických firem na tvorbu legislativy a regulovaných cen než vliv odběratelů Vliv státu na řízení energetických společností nepreferuje podporu podnikatelského prostředí Důsledkem jsou jedny z nejvyšších cen energií v Evropě i ve světě

Požadavky odběratelů na legislativu 1.Zajištění bezpečnosti dodávek energií 2.Nediskriminační pozice ve vztahu ke změnám množství a parametrů odběru energií 3.Odstraňování všech překážek a bariér rozvoje konkurence na straně nabídky 4.Minimalizaci negativních dopadů ekologických přirážek a regulací 5.Zajištění spoluúčasti spotřebitelů energií na tvorbě legislativy

Ad1 – Bezpečnost dodávek Stanovit hodnotu Dodávky poslední instance u elektřiny i plynu metodou cost plus k cenám komodity v aktuálním období. Prodloužit dodávku poslední instance u plynu pro průmyslové odběratele alespoň na 5 pracovních dnů. Podmínit právo na omezení či přerušení dodávky elektřiny odběratelům při provádění plánovaných prací na zařízení distribuční soustavy nevzniknutím či úhradou ztrát odběratelů.Povinnost dohody.

Ad 2 - Podpora změny Možnost flexibilní úpravy výše rezervovaných kapacit v průběhu roku: snížení RK bez sankcí z důvodu poklesu výroby, zavedení cenově dostupných krátkodobých (měsíčních a denních) rezervací kapacit zejména v plynárenství, snížení sazeb za měsíční rezervaci Zmírnění či úplné zrušení sankcí za neodebrané množství elektřiny nebo plynu v případě, že neodebrání bylo způsobeno vynuceným snížením výroby v důsledku poklesu prodeje Vyřešit mechanismus snížení rezervovaného příkonu - zpětný odkup Osvobodit kapacitní účiník v pásmu 0, od penalizace

Ad 3 - Zvyšování konkurence Stimulovat rozvoj přes hraničních kapacit a řízení energetických toků Dominantní dodavatelé by měli provést kalkulace na možnost uplatnění množstevní slevy (podmínka ÚOHS) Zajistit reálnou možnost přístupu k podzemním zásobníkům plynu pro všechny obchodníky a velké zákazníky

Ad4-Ekologie ETS - Využití benchmarkingu jako alternativy k aukčnímu principu Problematika provozu velkého OZE přes LDS, jejíž provozovatel musí nést ztráty přenosu do distribuční sítě Rozšířit počet odvětví vyjmutých z EDR dle kvalifikace NACE na celý energeticky intenzivní průmysl (dle úrovně spotřeby)

Účast spotřebitelů na tvorbě legislativy Regulatory Impact Assesment – Diskuse odborné veřejnosti nad legislativními změnami, vypořádání připomínek by mělo být zveřejněno Zástupci spotřebitelů,spotřebitelské svazy a asociace by měly být neopominutelným účastníkem při tvorbě energetické legislativy Přístup spotřebitelů k evropským a světovým benchmarkingovým analýzám cen energických komodit, služeb a přirážek

Závěr Český průmysl čelí více než kdykoliv předtím velmi tvrdé konkurenci. Jakákoliv konkurenční výhoda může pomoci celým průmyslovým odvětvím přežít ekonomickou krizi a hospodářskou recesi. Vláda ČR by měla zajišťovat státní službu v energetice stálým tlakem na snižování nákladů v regulovaných síťových společnostech a svým vlivem prosazovat konkurenci v dodávkách plynu a elektřiny