POLOVODIČE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_19_32.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik PN přechodu.
Advertisements

Vedení elektrického proudu v polovodičích
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Elektrický proud v polovodičích
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE TYPU N A P
POLOVODIČE.
Vedení elektrického proudu v polovodičích 2
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
28. Elektrický proud v polovodičích
9. ročník Polovodiče Polovodiče typu P a N.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrický proud.
Tato prezentace byla vytvořena
Polovodiče ZŠ Velké Březno.
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
SOUČÁSTKY ŘÍZENÉ SVĚTLEM 1
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
Polovodič typu N a P Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
Polovodiče Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
Polovodiče VY_30_INOVACE_ELE_734
Vedení elektrického proudu v polovodičích. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
ODRAZ SVĚTLA NA ZRCADLE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_32.
ENZYMY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_26.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
TÁNÍ – TUHNUTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_03_32.
FOTOSYNTÉZA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_26.
Matematické hry Vetřelec, Bludiště Násobky přirozených čísel, čísla složená, prvočísla VY_42_INOVACE_07_01.
LIST VY_32_INOVACE_13_23. Funkce listů: Fotosyntéza Fotosyntéza Dýchání Dýchání Odpařování Odpařování průduchy Pomocí interaktivní učebnice nakladatelství.
TEPELNÉ MOTORY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_32.
DOPING Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_12_26.
KEPLEROVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_32.
AMONIAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_26.
MODEL ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_32.
METEOROLOGIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_29.
HYDROSTATICKÝ TLAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_29.
ŠÍŘENÍ SVĚTLA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_32.
OBJEM Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_11_29.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
  KYSELINY – TEST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_26.
Teplo Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_32.
SLUNCE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_11_32.
KYSELINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_26.
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
Sčítání, odčítání, násobení, dělení – příklady k procvičení
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
MAGNETY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_29.
NEWTONOVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_29.
BUNĚČNÉ DÝCHÁNÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_26.
KVAŠENÍ VY_32_INOVACE_08_26
MAGNETICKÉ POLE ZEMĚ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_29.
HORMONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_26.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Digitální učební materiál
POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_29.
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ
KOŘEN VY_32_INOVACE_12_23.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Elektrický proud v polovodičích
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

POLOVODIČE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_19_32

Polovodiče jsou součástí elektronických přístrojů Mezi polovodiče patří přírodní i umělé pevné látky -krystaly -amorfní látky Vodivé vlastnosti polovodičů můžeme ovlivnit (např. změnou teploty nebo světelných podmínek)

Základní dělení polovodičů: a) podle struktury: organické anorganické b) podle nositelů náboje: n-polovodiče p-polovodiče Polovodiče jsou: prvky: křemík, selen, telur, kadmium, germánium sloučeniny: karbid křemíku, arsenid galitý, sulfid kademnatý

Základní prvek polovodičů: KŘEMÍK -ve valenční vrstvě má 4 elektrony -atom křemíku je obklopen 8 elektrony: 4 vlastními 4 sdílí se sousedními atomy -atomy kmitají kolem rovnovážných poloh, tím na sebe silově působí a uvolní elektron, vzniká VOLNÝ ELEKTRON - nositel el. náboje - volné místo se nazývá díra

Vytváření párů VOLNÝ ELEKTRON a DÍRA se děje za pomocí TEPLOTY nebo SVĚTLA  princip polovodičů polovodiče typu N – více elektronů než děr (ke křemíku se přidává fosfor) polovodiče typu P – více děr než elektronů (ke křemíku se přidává hliník) Přechodu PN využívá polovodičová dioda  usměrňuje elektrický proud

Osvětlením PN přechodu získáváme fotodiodu  mění světelnou energii na elektrickou Příklady použití polovodičových součástek: - integrovaný obvod v PC - přenos TV obrazu a zvuku - laserové snímače v CD a DVD - digitální fotoaparáty, mobilní telefony - fotovoltaické elektrárny apod.

ODKAZY RAUNER Karel, HAVEL Václav, RANDA Miroslav. FYZIKA Plzeň: FRAUS, ISBN Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.

Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: POLOVODIČE Autor: Ing. Pavlína Ptáčková Vytvořeno: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: ELEKTROMAGNETICKÉ A SVĚTELNÉ DĚJE Téma: POLOVODIČE Pomůcky: interaktivní tabule, počítač, nosič flash Anotace: Vzdělávací materiál je určen k výkladu učiva o polovodičích.