Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Teplo Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_32.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Teplo Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_32."— Transkript prezentace:

1 Teplo Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_32

2 Učebnice fyziky str. 39 Nakresli si do sešitu obrázek kádinek, které mají různý obsah vody. Kádinky zahříváme nad kahanem. Přemýšlej – ve které kádince a proč bude voda dříve ohřátá?

3 Teplejší těleso předává vždy teplo studenějšímu.
Teplo - fyzikální veličina - udává energii, kterou si vyměňují tělesa s různou teplotou značka: Q jednotka: J (joule) Teplejší těleso předává vždy teplo studenějšímu.

4 Čím větší je rozdíl teplot,
TEPELNÁ VÝMĚNA ohřívání Čím větší je rozdíl teplot, tím větší je teplo.

5 (jestliže je počáteční teplota stejná)
ÚKOL 1. Sklenice 100 ml vody 2. Sklenice 200 ml vody Ve které z těchto sklenic se začne voda vařit dříve? (jestliže je počáteční teplota stejná)

6 Řešení: v první sklenici (menší objem vody)
Další otázka: 1. Dvě termosky 2. Dva hrnce s pokličkou Kde se udrží delší dobu teplé nápoje nebo pokrmy?

7 Čím větší hmotnost má těleso, tím více tepla na jeho ohřátí spotřebujeme.
koule o hmotnosti 10 kg X koule o hmotnosti 5 kg

8 Měrná tepelná kapacita
Vyjadřuje, kolik tepla musíme dodat 1 kg určité látky, aby se ohřála o 1°C. značka: c jednotka: J/kg.°C Q = c.m.(t2 – t1)

9 VYPOČÍTEJ: Jaké teplo přijme voda o hmotnosti 5kg, když zvýší svou teplotu z 20°C na 90°C? m = 5 kg Q = c.m.(t2-t1) t2 = 90°C   Q = 4,18.5.(90-20) t1 = 20°C c = 4,18 kJ/kg.°C Q = 1463 kJ Q = ?  Voda přijme teplo 1463 kJ.

10 Pracuj s interaktivní učebnicí a cvičebnicí
Ze str. 40 vypracuj do sešitu úkol 1, 2, 3 Správnost si ověř kliknutím na červený otazník

11 DOMÁCÍ ÚKOL: 1. Určete teplo, které spotřebuje 300 gramů vody na ohřátí o 5°C. Odhadněte, zda teplo, které je potřeba k zahřátí gramů železa také o 5°C, bude větší nebo menší. Ověřte výpočtem. 2. Jmenuj alespoň tři případy, kdy se změní vnitřní energie tělesa přenosem tepla.

12 ODKAZY RAUNER Karel, PETŘÍK Josef, PROKŠOVÁ Jitka, RANDA Miroslav. FYZIKA Plzeň: FRAUS, ISBN Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.

13 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: TEPLO Autor: Ing. Pavlína Ptáčková Vytvořeno: Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: FYZIKA Tematický okruh: Energie Téma: TEPLO Pomůcky: interaktivní tabule, interaktivní učebnice a cvičebnice Fraus pro 8. ročník, počítač, nosič flash Anotace: Vzdělávací materiál je určen k výkladu učiva o TEPELNÝCH JEVECH. Součástí prezentace je vysvětlení předávání tepla na konkrétních příkladech ze života a samostatné příklady s řešením. V závěru je zařazen domácí úkol.


Stáhnout ppt "Teplo Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_32."

Podobné prezentace


Reklamy Google