JOB SHADOWING FINLAND 2015 Welcome to Finland! KDY: KDO: JOB SHADOWING (STÍNOVÁNÍ) PEDAGOGOVÉ SŠTD KDE: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA SEDU, SEINÄJOKI 25. – 31.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Advertisements

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_C_08.
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Školení pro uživatele portálu.
- ELSA - mezinárodní zkouška z anglického jazyka na Slovanském gymnáziu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Dětské umění překonává hranice. Principy přeshraniční spolupráce projektu Možnost poskytnutí širší nabídky oborů i v případech, kdy by pro školu (samostatně)
MATURITNÍ GENERÁLKA 2010 Jedinečná příležitost pro studenty i učitele středních škol připravit se na změnu maturitní zkoušky v roce 2011 tisková konference.
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
FRANCIE – odborné a učňovské školství Příklad dobré praxe: CFA Les Compagnons du Devoir „Tour de France“ autor : PhDr. Pavel Toman Červen 2013.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_482_Vlasové ústrojí NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Klára Lysová Pravidla Rady Kraje Vysočina pro poskytování stipendia pro studium na zahraničních středních školách v partnerských regionech.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
I. Literární exkurze II. Sout ěž e III. Projekt Mladé fronty Dnes IV. Č tená ř ské dílny V. Literární ve č ery.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_3_Vlastní a obecná jména Téma: 6A_ČJ7.roč.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Jsou venkovské školy horší než městské?
Anotace Seznámit žáky s fungováním školství v ČR. Popsat jednotlivé stupně a možnosti přechodu z nižšího na vyšší stupeň. Výukový materiál.
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - pozemků
Důležité informace pro rodiče vycházejících žáků
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
MANUÁL VÝPOČTU JEDNOTKY SOCIÁLNÍ SLUŽBY pomocný materiál pro vyplnění
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ERASMUS NA KYPRU.
Prospěchová stipendia
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
VÝUKA V PŘÍRODĚ Mgr. Luboš Medek
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Aktivity a činnosti úseku služeb v oblasti dalšího vzdělávání
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Jednotné principy klasifikace na GJKT
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
Název projektu: Moderní škola
vzpěradlo CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_17
UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI
Příspěvek na konferenci
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
ÚZEMNÍ DIFERENCIACE ČEŠTINY
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Město Valašské Meziříčí pro občany Chcete snížit náklady na domácnost
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Lidský kapitál a investice do vzdělání: Teorie a praxe
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
vzdělávání dětí a žáků s odlišným mateřským jazykem
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Podpora supervizorů a lektorů zajišťující odbornou praxi studentů FZS TUL ve zdravotnických zařízeních Institucionální plán TUL pro rok 2017 Cíl 2: Diverzifikace.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Akreditovaný vzdělávací program
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Neživá příroda - vzduch
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Život bez střeva , Praha.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Je kvantita zárukou kvality ? Vladimír Ort
Transkript prezentace:

JOB SHADOWING FINLAND 2015 Welcome to Finland!

KDY: KDO: JOB SHADOWING (STÍNOVÁNÍ) PEDAGOGOVÉ SŠTD KDE: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA SEDU, SEINÄJOKI 25. – 31. ŘÍJEN 2015

SEINÄJOKI Seinäjoki je malé město nacházející se ve středozápadní části Finska, oblasti tzv. Jižní Ostrobothnie, vyznačující se specifickým regionem a vzrůstajícím výskytem bohatých lesů a jezer. Město je významným centrem pro výrobu dřeva, masa a dalších zemědělských produktů.

SEINÄJOKI Místní architektura je výrazně poznamenána díly světově známého architekta ALVARA AALTA. Dominující jsou stavby veřejné knihovny, kostela a musea. Kostel Knihovna Museum Centrum Alvar Aalto

Vocational Educational Centre SEDU je střední odborná škola Jedná se o komplex 14 středisek, které se nacházejí po celém městě (různé pobočky lze ale nalézt i v jiných městech, např. v Helsinkách nebo Turku) Celkem na škole studuje více než studentů (včetně dospělých a mezinárodních studentů) Škola nabízí téměř všechny učňovské obory

Znaky finského školství -Vedou žáky k samostatnosti a zodpovědnosti za sebe -Příliš se neřeší školní docházka -Ve škole nezvoní -Výuka probíhá v tzv. blocích (periodách), neexistuje stálý rozvrh hodin, každý týden je jedinečný a různě dlouhý, systém se tedy podobá spíše výuce na vysoké škole -Odlišný je i systém známkování (k hodnocení používají stupnici 1-3, přičemž 3 je nejlepší výkon) -Školní obědy jsou pro všechny studenty na všech stupních školství zadarmo

Několikrát denně mají učitelé i studenti pauzu, tzv. „coffee break“ Student se podílí na určení výsledné známky Prázdniny se konají v termínu červen – červenec Ubytování pro studenty 1. ročníků je zdarma Po střední odborné škole mohou navázat na vysokou školu (tzv. University of Applied Sciences) Na školách převažuje praktické vyučování (cca 80% praxe, 20% výuka) V teoretickém vyučování se počítají příklady z praxe Praxe nebývá placená

Modernizace odborného školství Ve Finsku dochází k zavádění modernizace v systému středního odborného vzdělávání – na škole SEDU se upouští od povinné docházky a vzdělání se určuje na systému tzv. prokázaných kompetencí (tzn. student může studovat i dobu kratší než tři roky, pokud prokáže, že řemeslo ovládá) STUDENTSKÉ PORTFOLIO

Pokrokové technologie 3D TISKÁRNA PRO VÝUKU ICT SIMULACE LÉKAŘSKÉ PÉČE POMOCÍ „ROBOTŮ“ VÝUKA ROBOTIKY

Fotogalerie VÝUKA DOPRAVY A LOGISTIKY OPRAVA A ÚDRŽBA TÉMĚŘ VŠECH TYPŮ VOZIDEL

VÝUKA ELEKTROTECHNIKY A ROBOTIKY

KADEŘNICE MALÍŘI A NATĚRAČI TESAŘI

Studenti sami staví celé domy… DOMY STAVĚNÉ NA ZAKÁZKU NA DOMECH TRÉNUJÍ STUDENTI VŠECH OBORŮ

Školní prostory PROSTORNÉ A SVĚTLÉ CHODBY TŘÍDA TEORETICKÉHO VYUČOVÁNÍ AUTOMECHANIKŮ

ODPOČÍVÁRNA KANTÝNA STUDENTSKÝ OBCHOD

VÝLETY MUSEUM OSTROBOTHNIE

VODNÍ ELEKTRÁRNA PRŮMYSLOVÉ MĚSTO TAMPERE HLAVNÍ MĚSTO HELSINKY

ZAJÍMAVOSTI Finové milují mléko – pijí ho téměř při každé příležitosti, zejména při obědě (například k masu) Ve Finsku platí stejně jako v jiných skandinávských zemích zákon o částečné prohibici Velice oblíbené jsou SAUNY, které tvoří běžnou součást každé domácnosti (dokonce i v bytech) Finové jsou velice slušně vychovaný národ, nemají ve zvyku podvádět, či něčeho zneužívat, studenti ve škole neopisují! Národ je to velice stydlivý a plachý, a tak není divu, že SMS jako forma komunikace prý byla vytvořena v této zemi, ve snaze pomoci finským teenagerům lépe navazovat kontakty se svými vrstevníky

Říká se, že Finové mají v oblibě písmeno „S“, a proto všechna pro ně důležitá slovíčka začínají právě na toto písmeno SALMON (losos), SALMIAKI (národní pochoutka podobná lékořici), SAUNA, nebo samotné SUOMI (Finsko ve finštině) EI NE JOO ANO KOULU ŠKOLA A na závěr trochu finštiny…