Nová závěrečná zkouška oboru Pekař Konference Hotel Step, Praha
Obsah prezentace Historie tvorby NZZ pro obor Pekař Autorský tým Specifikace zadání NZZ
Historie tvorby JZZZ Pekař Zapojení do projektu jako autorská škola v roce 2005 (v projektu Kvalita I) Tehdy se tvořila jednotná zadání pro 19 oborů v rámci soustavy oborů První ověřování - v roce 2006 Externí editor od roku 2010 V autorském týmu pracovalo celkem 5 středních škol
Autorský tým – zapojené školy 2005 – 2009 Střední škola potravinářská, SMIŘICE Střední škola hospodářská FRÝDLANT Střední škola hotelová a služeb KROMĚŘÍŽ 2010 Střední škola potravinářská SMIŘICE SŠ hotelová a služeb KROMĚŘÍŽ SOU gastronomie a podnikání PRAHA 9 2011 Střední škola potravinářská SMIŘICE SŠ hotelová a služeb KROMĚŘÍŽ Střední škola potravinářská a služeb Charbulova BRNO
Specifikace a vývoj zadání SOP: pouze v roce 2005, následující roky byla SOP nahrazena jiným výstupem žáků ve třetím ročníku v rámci závěrečné klasifikace Písemná zkouška: stanoveno 5 témat, která prověřují znalosti z odborných předmětů Technologie Stroje Suroviny Výpočet podle normy Cizí jazyk (v roce 2005 pouze překlad slovíček, později prověřování formou jednoduchých rozhovorů na téma oborových znalostí)
Praktická zkouška zadána jsou 3 témata, jedno si žák volí 2 části: Samostatná práce – vylosovaný pekařský výrobek ve stanoveném množství Týmová práce – zhotovení chleba a běžného pečiva (např. rohlíků, pletýnek apod.) – množství určí škola podle podmínek, které má, a také v souvislosti s odbytem hotových výrobků
Ústní zkouška Prověřování znalostí z odborných předmětů Zadáno 30 témat, která vždy obsahují průřez učivem Přiřazeny otázky z úvodu do světa práce Během tvorby témat pro ústní zkoušku se dbalo na zařazování témat směřujících k novým technologiím výroby, změnám v zákonech o potravinách, BOZP, hygienickým požadavkům apod.
Děkuji za pozornost Ing. Ema Baboráková, editor JZZZ Pekař nost