Metody hodnocení veřejných projektů BKV_VPTP. Veřejný projekt a veřejná zakázka Veřejné projekty Jakékoliv aktivity, činnosti či úkoly probíhající, resp.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Advertisements

Hospodářský výsledek. je důležitý ukazatel umožňující posoudit hospodaření podniku. představuje rozdíl mezi celkovými příjmy a celkovými náklady podniku.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Kalkulace S tudent. Osnova výkladu 1.Kalkulace nákladů a způsoby jejího rozlišení 2.Kalkulační vzorec nákladů 3.Stanovení nákladů na kalkulační jednici.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
11 Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů 19. května 2008, Rožnov pod Radhoštěm.
Datum: Místo:Přerov Přednášející:Radek Eliáš Analýza nákladů a přínosů.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_05 Název materiáluAkcie AutorMgr.
Metody hodnocení veřejných projektů BKV_VPTP. Veřejný projekt a veřejná zakázka Veřejné projekty Jakékoliv aktivity, činnosti či úkoly probíhající, resp.
Přednáška Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů Jana Soukopová
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Dotazníkové šetření Analýza poptávky po dalším profesním vzdělávání v Jihomoravském kraji Brno.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
KPM / PEPL1 Vyhodnocení efektivnosti investice Jan Cedl.
Hodnocení finanční situace obce MKR SURO Finanční analýza Rozbor minulého hospodaření  odhalení pozitivních a negativních faktorů, které hospodaření.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_255_TÉMA_ Rezervy a fondy Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Měření výkonu ekonomiky 2. seminář – TNH 2
Dopravní modely v SUMP Jitka Ondráčková
PROJEKT ISTI INFORMAČNÍ SYSTÉM TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY VEŘEJNÉ SPRÁVY
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Místní rozpočtové jednotky
IAS 17 Leasingy.
FINANČNÍ ŘÍZENÍ Z HLEDISKA ÚČETNÍ EVIDENCE
Účetní systémy 1 3. přednáška.
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností.
Analýza nákladů 1 TNH 1 (S-4)
Výrobní faktory v organizaci
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Úloha bodového systému
Téma 11: Finanční plánování
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
RIZIKO.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický Logistický a výrobní proces ve firmě PENAM, a.s. Obhajoba diplomové práce autor diplomové.
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
VAŠE FIRMA JE LOĎ PLUJÍCÍ K VYTČENÉMU CÍLI, KTERÝM JE:
Metody ekonomické evaluace veřejných projektů
Eva Tomášková Základní ekonomické pojmy Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 2. přednáška.
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Srovnání plánovaného a skutečného stavu SZ
RIZIKO.
Finanční plán stavební zakázky
Projektové řízení výstavby podle PMBOK 2. Řízení rozsahu
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Vztahy mezi útvary charakter průběhu hlavní podnikatelské činnosti
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Realizace staveb, podnikání a finance Investiční procesy a vztahy
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Trh kapitálu (model mezičasové volby)
Transkript prezentace:

Metody hodnocení veřejných projektů BKV_VPTP

Veřejný projekt a veřejná zakázka Veřejné projekty Jakékoliv aktivity, činnosti či úkoly probíhající, resp. plněné v rámci veřejného sektoru, při kterých jsou použity veřejné výdaje Veřejné zakázky Každá zakázka, která je hrazena z veřejných zdrojů –Obecně = realizace veřejných projektů –Legislativa = „zakázka na dodávky, služby nebo stavební práce, jejímž zadavatelem je veřejný zadavatel definovaný zákonem“

Veřejné projekty krátkodobé střednědobé dlouhodobé dělitelné nedělitelné spotřební investiční redistribuční, … s fixním rozpočtem s proměnlivým rozpočtem

Hodnocení veřejných projektů Metody měření ekonomické efektivnosti projektů Jednokriteriální x vícekriteriální Jsou jen podpůrným nástrojem rozhodování

Historie analýz veřejných projektů – zákon „River and Harbor Act“ (zákon o řekách a přístavech) –Metody analýzy veřejných projektů byly zobecněny v období „New Deal“ –1950 byly stanoveny zásady a pravidla spojené s hodnocením projektů různých vodních nádrží –1961 vytvořen systém plánování- programování-rozpočtování (PPBS)

Aplikace analýz veřejných projektů velké veřejné investice –do infrastruktury dopravy (mosty, kanály, přístavy, silnice, železnice, letiště), –do vodohospodářských zařízení sloužících pro energetiku, regulaci záplav oblast výroby energie projekty s výrazným charakterem externalit –životní prostředí, –urbanismus veřejné netržní sektory –národní obrana, vzdělávání, zdravotnictví alternativní metody zabezpečování veřejných služeb (např. Brainstorming, Benchmarking, SWOT analýza)

Jednokriteriální analýzy Input–outputové metody Rozhodování na základě jednoho kritéria Základem je analýza nákladů, které jsou měřeny v nominálních jednotkách Jednotlivé metody se liší pouze kvantifikací výstupů

Jednokriteriální analýzy Analýza minimalizace nákladů (CMA, CFA) –cost-minimum / cost –feasibility analysis Analýza účinnosti nákladů (CEA) –cost-effectiveness analysis Analýza nákladů a užitečnosti (CUA) –cost-utility analysis Analýza nákladů a přínosů (CBA) –cost-benefit analysis

Obecné aspekty a problémy analytických metod

Oceňování nehmotných položek a řešení tržních zkreslení –Oceňování času –Oceňování života Zkreslení tržní ceny –Ocenění položek, které nemají tržní řešení

Oceňování času Hodnota volného času –Podle požadavku na mzdu –Podle způsobu využití volného času Čas strávený dopravou –Hodinová mzda –Rozdíl nákladů na bydlení

Oceňování života Hodnota odvracené ztráty produkce (podle hodnoty příjmů dosažené během života) Paretovský princip – hodnota kompezace za nedobrovolné vystavení se riziku smrti Mzdový požadavek na kompenzaci rizika

Tržení zkreslení NeDoKo Neúplné využití zdrojů – trvalý přebytek pracovní síly Daně, subvence Protekcionismus Externality Informační asymetrie a transakční náklady

Ocenění položek, které nemají tržní cenu Stínové ceny (náklady obětované příležitosti) Náhražkový trh

Cost – benefit analysis Metoda hodnocení politik, která kvantifikuje v peněžních jednotkách všechny důsledky a jejich hodnoty, které vzniknou všem členům společnosti Měřítkem je čistý společenský přínos => NSB = B–C nebo NSB = B/C

Základní typy CBA Ex ante In medias res Ex post

Základní kroky při vytváření CBA 1.Nalezení množiny alternativních projektů 2.Rozhodnutí, čí náklady a přínosy počítat 3.Seznam všech dopadů projektu, ukazatelů k měření 4.Kvantifikace dopadů za celou dobu platnosti 5.Převedení dopadů na peněžní jednotky 6.Diskontování přínosů a nákladů 7.Výpočet čisté současné hodnoty každé alternativy 8.Provedení citlivostní analýzy 9.Formulace doporučení na základě NPV a citl.anal.

1. Nalezení alternativních projektů Nezávislé a vzájemně se vylučující např. různé využití zadaného prostoru Nezávislé, ale vzájemně se nevylučující např. výběr mezi projekty CBC Phare Vzájemně závislé projekty např. elektrárna+regulovaná řeka

2.-3. Identifikace nákladů a přínosů podle subjektu, kterého se dotýkají (státu, municipální sféry, podnikatelských subjektů, ostatních organizací, obyvatel (domácností). podle fází projektu, do kterého časově spadají: –předinvestiční fáze (nesmí být do hodnocení zahrnuty), –investiční (výstavbové) fáze, –provozní fáze a popř. poprovozní fáze. podle věcné povahy: –hmotné, nehmotné a finanční povahy. podle schopnosti vyjádřit v kvantitativních jednotkách: –kvantifikovatelné a nekvantifikovatelné podle jednoznačnosti příčinné souvislosti s investičním projektem: –přímo a nepřímo (indukovaně) plynoucí z projektu.

2.-3. Identifikace nákladů a přínosů PřínosyNáklady Přímé Netržní Netržní statky Výdaje na výrobní faktory a jiné vstupy Časové zisky Ušetřené lidské životyFinanční náklady TržníProdané výrobky Tytéž proměnné hodnocené opačně Nepřímé NetržníPozitivní externalityNegativní externality Tržní Explicitní redistribuce důchodů Tytéž proměnné hodnocené záporně Implicitní redistribuce důchodů v případě strukturál. projektů

4.+5. Převod důsledků na peněžní jednotky 1.Tržní metody - vycházejí z tržní ceny (pokud existuje) –Stínové ceny (náklady obětované příležitosti) –Náhražkový trh 2.Alternativní (mimotržní) metody a)Metody vyjádřených preferencí b)Metody projevených preferencí

6. Diskontování Zahrnutí faktoru času je možné vyřešit diskontováním oceněných nákladů a přínosů na současnou hodnotu pomocí diskontní sazby Diskontní sazba – (Teoreticky) nejlepší možný výnos alternativní investice k investici posuzované se stejným rizikem.

6. Diskontování využití nástrojů finanční analýzy převedení všech efektů do cen stejného časového období (současných cen) odstranění vlivu časové hodnoty peněz klíčová je výše diskontní sazby – užívá se tzv. společenské diskontní sazby

6. Diskontování Současná hodnota t-tý rok Celková současná hodnota

7. Výpočet NPV NPV = PV(B) – PV(C) Kritériem NPV > 0 NPV je nejefektivnější jen z posuzovaných alternativ (viz následující obrázek)

8. Citlivostní analýza Posouzení míry rizika spojeného s prezentovanými výsledky analýzy veřejného projektu Analýza citlivosti výsledků na změnu použitých parametrů (diskontní sazba, výše některých vstupních nákladů – ceny, mzdy, úrokové sazby, kurz měny,…)

Variantní kritéria hodnocení CBA čistá současná hodnota NPV ≥0 Vnitřní výnosové procento IRR ≥r index rentability Ri ≥0 doba návratnosti DN ≤ DŽ –prostá –reálná poměr přínosů k nákladům B/C ≥1

Studijní literatura k tématu BOARDMAN, A. E. Cost-benefit analysis: concepts and practice. Upper Saddle River : Prentice Hall, ISBN MALIŠOVÁ, I. MALÝ, I. Hodnocení veřejných projektů. 1. vydání. Brno: Masarykova univerzita, s. ISBN MALÝ, I. PAVLÍK, M. Tvorba a implementace veřejné politiky. 1.vyd. Brno: Masarykova univerzita v Brně, ISBN HALÁMEK, P. Projektový cyklus v EU. 1. vydání Brno: Masarykova univerzita v Brně, ISBN OCHRANA, F. Hodnocení veřejných zakázek a veřejných projektů. 2. přepracované vydání. Praha: ASPI Publishing, s. ISBN