Ing. Evžen Zavadil Nařízení vlády č. 57/2016 Sb. Novotného lávka, 22. červen 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kutná Hora 26. května 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA.
Advertisements

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
1 Zabezpečení kvality revitalizací bytových domů Ing. Simon Palupčík ředitel Úseku certifikace systémů řízení vedoucí Certifikačního orgánu pro certifikaci.
Voda jak ji neznáme Povolení k nakládání s vodami k Ing. Jana Zmeškalová.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vyhodnocení chodu NO x na dvou stanovištích měřící sítě v Brně za období Vedoucí práce: Ing. Jan Svoboda, CSc. Vypracoval: Miloš Veselý.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Standardy kvality sociálních služeb. soubory měřitelných a ověřitelných kritérií, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jsou použitelné.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 11Číslo.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z piva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Hydrogeologický posudek a jeho náležitosti z pohledu nového NV 57/2016 Sb. RNDr. Svatopluk Šeda Praha, 26. dubna 2016.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POPIS FUNKCÍ CENTRÁLNÍ BANKY.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - pozemků
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Domovní čistírny odpadních vod
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Voda Základ života.
STARÁ HLUKOVÁ ZÁTĚŽ dle novely NV 272/2011 Sb
IAS 36 Snížení hodnoty aktiv.
IAS 36 Snížení hodnoty aktiv.
VY_62_INOVACE_ – Monetární politika Autor Ing. Hana Sůvová
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Pracovnělékařské služby
Roční seminář pro vodoprávní úřady
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
RIZIKO.
Správa sociálního zabezpečení
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Obecné výklady o důkazech
Zpráva o uplatňování územního plánu
Charakteristika daňové evidence
Přehled nejdůležitějších novinek
Zákon o vodovodech a kanalizacích č. 274/2001 Sb
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
STAVEBNÍ ZÁKON.
Roční zúčtování záloh na daň a daňového zvýhodnění za rok 2017
RIZIKO.
Zpráva ČR o implementaci směrnice 1999/13/ES o používání organických rozpouštědel. Radostovice
Možnosti domovních ČOV pro plnění požadavků současné legislativy
Zkušenosti ze zkoušek účinnosti čištění DČOV
Čím vším se řídí reklama pro odborníky
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Novelizace legislativy ve vztahu k RM ovocných rodů a druhů, podmínky pro UŘ v roce 2018 Lísek,
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Informace stavebníkům před proJEKTOVÁNÍM kanalizačních přípojek
Sociální a dostupné byty
Vypouštění odpadních vod z průmyslu odbor ochrany vod (MŽP)
Transkript prezentace:

Ing. Evžen Zavadil Nařízení vlády č. 57/2016 Sb. Novotného lávka, 22. červen 2016

§ 38 Odpadní vody Jednotlivé stavby pro bydlení Jednotlivé stavby pro individuální rekreaci Jednotlivé stavby poskytující služby  Toto řešení je možné pouze pokud není technicky nebo s ohledem na zájmy chráněné jinými právními předpisy možné jejich vypouštění do vod povrchových nebo do kanalizace  Při povolení stanoví vodoprávní úřad přípustné hodnoty znečištění a množství vypouštěných odpadních vod - vázán je přitom Nařízením vlády Rozšíření možnosti vypouštění odpadních vod do vod podzemních na:

Nařízení vlády č. 57/2016 Sb.  Emisní limity stanoví vodoprávní úřad při povolování do výše emisních standardů popř. přísnější ( území se zvláštní ochranou)  Emisní standardy rozděleny podle typu zdroje znečišťování a jeho velikosti  Zavedeny jsou pouze maximální nepřekročitelné emisní standardy  Minimální četnost sledování znečištění odpadních vod vypouštěných do vod podzemních je 2x ročně s typem vzorku A  Množství vypouštěných odpadních vod se stanovuje dle údajů vodoměru odebrané vody nebo podle směrných čísel roční + měření

Kategorie ČOV (EO) 1) 2) mm CHSK Cr BSK 5 N-NH 4 + NLP celk Escherichia coli Enterokoky < – Ncelk > Ncelk Emisní standardy pro odpadních vody vypouštěné z jednotlivých staveb pro bydlení a rekreaci Emisní standardy pro odpadních vody vypouštěné z jednotlivých staveb poskytujících služb y mm CHSK Cr BSK 5 N-NH 4 + NLP celk Escherichia coliEnterokoky 13030Ncelk

§ 15a Ohlášení vodních děl a vodohospodářských úprav  Ohlášení postačí u vodních děl určených pro čištění městských odpadních vod do kapacity 50EO jejichž podstatnou součástí je výrobek CE  U takto ohlášeného vodního díla se považuje vypouštění odpadních vod za povolené  I u ohlášení je nutné vyjádření osoby s odbornou způsobilostí  Kategorie výrobků CE stanoví vláda nařízením

Kategorie výrobků CE Minimální přípustná účinnost čištění stanovená při certifikaci výrobku v procentech Domovní čistírna odpadních vod certifikovaná dle nařízení vlády č. 190/2002 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na stavební výrobky označované CE, ve znění pozdějších předpisů a dle ČSN EN A1 Malé čistírny odpadních vod do 50 ekvivalentních obyvatel - Část 3: Balené a/nebo na místě montované domovní čistírny odpadních vod, ze které budou odpadní vody vypouštěny do vod podzemních. Kategorie výrobku CHSK Cr BSK 5 N-NH 4 + NLP celk Domovní čistírna odpadních vod - PZV*9095 Ncelk

Metodický pokyn  Pojmy a zásady zákona č. 254/2001 Sb.  Popis požadavků nařízení vlády č. 416/2010 Sb.  Ohlašování CE výrobků  Osnova vyjádření osoby s odbornou způsobilostí V současné době je připravována novelizace metodického pokynu

Pojmy a zásady vodního zákona Přímé vs. nepřímé vypouštění odpadních vod do vod podzemních Vodní zákon nepracuje s pojmem „Nakládání s odpadní vodou“. Jakmile odpadní vody vypouštím nebo jakkoli s nimi manipuluji tak, že se dostávají do horninového prostředí, je třeba na tuto činnost pohlížet jako na vypouštění odpadních vod do vod podzemních.

„ Výjimečně“  Nelze vypouštět do kanalizace  Požadují to zájmy chráněné jinými právními předpisy  Nelze vypouštět do vod povrchových Technická neproveditelnost – teorie Ekonomická neproveditelnost - praxe

Vyjádření osoby s odbornou způsobilostí  Metodický pokyn obsahuje rozsáhlou přílohu č. 1 o tom jak má vypadat vyjádření osoby s odbornou způsobilostí  Kromě obecných věcí jakými je místo vypouštění, použitá zařízení apod. bude hlavní částí vyjádření ve smyslu: Souhlasené Podmíněně souhlasné Nesouhlasné

Nesouhlasné - příklady  kde se lokalita nachází v oblasti ochranného pásma podzemního nebo povrchového vodního zdroje I. stupně (OPVZ I).  kde se v dosahu místa vypouštění odpadních vod do vod podzemních vyskytují jímací objekty podzemní vody, které mohou být takovým vypouštěním negativně ovlivněny.  kde se nad zjištěnou nejvyšší sezónní hladinou podzemní vody vyskytuje méně než 1,0 m nezvodnělého a/nebo filtračního materiálu pod vsakovacím prvkem (viz kapitola ČSN CEN/TR ) a tento nedostatek není možné technicky kompenzovat.  kde se v dosahu místa vypouštění odpadních vod do vod podzemních vyskytují vsakovací prvky, jejichž používání způsobilo dlouhodobé či trvalé vzdutí hladiny podzemní vody nad normou stanovenou úroveň  kde byla v dosahu místa vypouštění odpadních vod přes půdní vrstvy do vod podzemních zjištěna jiná okolnost, která povolení takového vypouštění vylučuje, např. existence kontaminovaného místa, ze kterého by realizací vsakování došlo k významnému vyplavování nebezpečných nebo zvláště nebezpečných látek.

Předpokladem pro vypouštění přes půdní vrstvy je existence takového geologického prostředí, které je propustné a schopné odvádět vypouštěnou vodu. Při posuzování lokality vypouštění odpadní vody do vody podzemní, v jejímž dosahu se nacházejí zdroje podzemní vody využívané pro pitné účely, je nutné zajistit, aby nebyly v důsledku takového vypouštění překročeny hygienické limity pro pitnou vodu stanovené vyhláškou č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví požadavky na pitnou vodu a rozsah a četnost její kontroly. Pro zabezpečení bakteriologické nezávadnosti podzemní vody jímané pro pitné účely se doporučuje dodržet minimálně 50-denní zdržení vsakované vody, resp. vypouštěním ovlivněné podzemní vody ve zvodnělé vrstvě před jejím jímáním. Tento postup se někdy používá i při stanovování ochranných pásem zdrojů podzemní vody.

Děkuji za pozornost