Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3806 ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DPH Ekonomika podniku 2. ročník DPH - nepřímá univerzální daní, tvoří součást ceny výrobků a služeb - je vybírána postupně při každém prodeji (když lesník.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Kalkulace S tudent. Osnova výkladu 1.Kalkulace nákladů a způsoby jejího rozlišení 2.Kalkulační vzorec nákladů 3.Stanovení nákladů na kalkulační jednici.
Název školy: Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín Autor: Mgr. Alena Černá Název: VY_32_INOVACE_Z_07_Český průmysl Číslo.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Zeměpis, průmysl Ročník: 9.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Vytvořil: David Mašata a Michal Hlaváček. Popis jaderného reaktoru  Jaderný reaktor je zařízení, které umožňuje řízené uvolnění jaderné energie, která.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Přehled a zvláštní typy zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
1. Podnikání 1.část členění organizací podnikání (definice podnikání, kdo může podnikat) obchodní firma živnostenský rejstřík živnosti (podmínky, druhy,
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
PRAVĚK. DĚLENÍ PRAVĚKU nejdelší období lidských dějin pravěk dělíme podle materiálu, z jakého lidé dokázali vyrobit nástroje.
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_18.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Obchod, trh Základy hospodaření.
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název vzdělávacího materiálu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Ekonomika– národní hospodářství
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název projektu: Moderní škola
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola T. G
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Člověk a čas.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název projektu: Moderní škola
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE - OPAKOVÁNÍ
Ing. Veronika Dostálková MBA
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
Raný novověk - společnost
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Hranice výrobních možností
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Digitální učební materiál
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Výchova k občanství ROČNÍK: 8. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_18_4Ov_Práce, výroba AUTOR: Mgr. Michaela Janošťáková DATUM TVORBY: 11. květen 2014 OVĚŘENÍ: 12. květen 2014 ANOTACE: Materiál slouží k prezentaci některých základních pojmů z hospodaření – práce, dělba práce, výroba.

Dělba práce Prvotní dělba práce, přirozená: muž – lov, obrana, zpracování kovů žena – sběr, příprava potravy V průběhu vývoje společnosti se práce rozdělila na: zemědělství pastevectví řemesla obchod služby

Dělba práce uvnitř rodiny vaření, práce na zahradě, drobné opravy… uvnitř jednoho podniku lakovna, sklad, účtárna… uvnitř jednoho státu prům. potravinářský, hutnický… mezi státy ČR – strojírenství, Japonsko – elektronika…

Dělba práce Proč se práce začala dělit? Cílem dělby práce je: vyšší produktivita práce vyšší efektivita práce vyšší kvalita výrobků nižší náklady na výrobu

Výroba Vývoj výroby v minulosti s využitím dělby práce: řemeslná dílna manufaktura továrna o popište rozdíl mezi jednotlivými stupni, využijte poznatky z dějepisu o Co předcházelo vzniku řemeslných dílen?

Výroba = lidská činnost, při které se mění vstupy výroby na výstupy - výrobky nebo služby (činnosti vykonávané pro zákazníky) výrobní vstupy – vše, co potřebujeme k výrobě kapitál přírodní zdroje energie práce technologie technické prostředky

Odvětví hospodářství výrobní  prvovýroba – zemědělství, lesnictví  průmyslová výroba nevýrobní  služby – obchod, banky, doprava, kadeřnictví….  rozpočtový sektor – věda, kultura, vzdělávání, zdravotnictví

Shrnutí 1.Proč se začala práce dělit? 2.Jak probíhal vývoj způsobu výroby? 3.Co to jsou služby? Jmenujte příklady. 4.Jaký je rozdíl mezi prvovýrobou a průmyslovou výrobou? Jak na sebe navazují? 5.Jmenujte vstupy výroby. 6.Jak dělíme nevýrobní odvětví hospodářství?

Zamyslete se: K snídani jste měli pšeničnou housku. Popište do detailu, jak se dostala houska až k vám na stůl. Kdo se na její výrobě podílel? Jmenujte 10 výrobních podniků v ČR a jejich specializaci (co vyrábí). Jmenujte 5 států světa a jejich specializaci ve výrobě (tzn. jakými výrobky jsou tyto státy známé). Vyvíjí se nějak dále dělba práce v současných podnicích?

Shrnutí – řešení: 1.Kvůli větší efektivitě práce. 2.Řemeslná dílna – manufaktura – továrna. 3.Činnosti vykonávaná pro zákazníky, např. opravy nábytku, pedikúra, přeprava… 4.Prvovýroba – produkuje přírodní produkty (např. žel. ruda), které využívají průmyslové výrobní podniky (např. hutnictví). 5.Kapitál, práce, stroje, výrobní postupy, přír. zdroje, energie. 6.Služby a rozpočtový sektor.

Citace a zdroje: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Janošťáková.