Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
ZAČNEME NETRADIČNĚ…ZAČNEME ÚKOLEM…  5-denní jídelníček.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PRVNÍ POMOC PŘI ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu.
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
HMYZ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti - Úvěry AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup seznámení se základními pojmy úvěrové politiky.
Charakteristika rybího masa
Energetická hodnota potravin (EH)
POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Spolupráce průvodce cestovního ruchu s cestovní kanceláří
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Diferencované stravování
Prezentace fotografií v Adobe Lightroom
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Lázeňské služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
SKOPOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Ekonomika– národní hospodářství
Vlastnosti látek − hustota
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Komunikace a interakce
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Přírodní vědy DUM 15 KOLOBĚH VODY
Výpočet neznámé veličiny z vybraných fyzikálních vzorců
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Správa fotografií v Adobe Lightroom II.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Fyzika pro 8. ročník (IV. díl)
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Růst a vývoj člověka VY_32_INOVACE_07
Rozmanitost přírody – interaktivní test – liška obecná
Diferencované stravování
Ruský obrázkový slovník XIX Místnosti – комнату
Vlastnosti látek − hustota
Podstata a zvláštnosti služeb cestovního ruchu
Rozumíš mi 1 Zvířata Čtecí list:
Získávání energie pro život
Digitální učební materiál
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Léčebná výživa

?

Výživa ovlivňuje látkovou přeměnu v lidském organismu; Výběrem potravin a vhodnou technologickou úpravou můžeme nemocné živit i léčit; Léčebnou výživu lze nazývat dietou; Správně připravená dietní strava – je-li správně aplikována – příznivě ovlivňuje průběh onemocnění a stává se součástí léčebného procesu. Význam léčebné výživy

Výběrem potravin – omezují se nebo zakazují určité potraviny; Vhodnou technologickou úpravou: – mechanickou úpravou – potraviny meleme, krájíme, mixujeme; – tepelnou přípravou – vaření, dušení atd. Změnou poměru základních živin – zvýšení nebo snížení bílkovin, snížení tuků, sacharidů. Léčebného účinku se dosahuje

Změnou množství stravy – pokles nebo vzestup hmotnosti člověka; Změnou časového rozvržení stravy – zvýšení frekvence podávání jídla, pravidelnost atd.

Kombinací výše uvedených změn vzniká jednotný dietní systém; Ten odpovídá nárokům na výživu při závažných zdravotních potížích; Diety jsou při předepisování očíslovány, název diety vystihuje její charakter; Doporučené předpisy se upravují podle potřeby jednotlivých zařízení.

Základní diety jsou označeny čísly 0–14; Speciální diety jsou odvozené od základních a označené např. 0–S, 1–S; Standardizované dietní jsou speciální postupy využívané pouze při léčbě v nemocnicích.

Dietní stravování znamená vždy omezení ve výběru a úpravě potravin a nápojů; Diety se připravují vždy podle schválených receptur a norem; Jsou určeny vhodné a nevhodné potraviny a nápoje.

Liší se podle energetického výdeje nemocného a podle záměru, který sledujeme; Podle toho rozlišujeme: Diety udržovací; Diety výživné; Diety redukční. Energetická hodnota diet

Je určována: Poměrem živin; Obsahem esenciálních aminokyselin; Esenciálních mastných kyselin; Nerostných látek; Minerálních látek. Biologická hodnota diet

??? 1) Jakým jiným způsobem můžeme nazvat léčebnou výživu? Výživu diferencujeme podle zdravotního stavu člověka a tuto výživu nazýváme také dietou. 2) Jakým způsobem můžeme ovlivnit metabolické procesy v lidském těle? Vhodnou stravou.

3) Jaké potraviny a nápoje se nedoporučují v dietním stravování: Ostré koření (pálivá paprika, pepř, feferonky), káva, alkohol, tučná masa atd. 4) Jaké technologické úpravy se hodí pro nemocné s trávicím ústrojím? Vaření, dušení. 5) Může pravidelné podávání jídla ovlivnit zdravotní stav člověka? Ano může: například u cukrovky a u lidí, kteří jsou otylí.

6) Čím je určována biologická hodnota diet? Poměrem živin, obsahem esenciálních aminokyselin a mastných kyselin, minerálních látek a vitamínů. 7) Co jsou to esenciální mastné kyseliny a esenciální aminokyseliny? Jsou to takové látky, které musíme přijímat potravou, neboť tělo si je nedovede vyrobit z jiných zdrojů.

KUNDEROVÁ, LIBUŠE. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, s. ISBN str. 161–162. ŠEBELOVÁ, MARIE. Potraviny a výživa učebnice pro odborná učiliště OBOR KUCHAŘSKÉ PRÁCE. 2. vyd. Praha: nakl. PARTA, s.r.o s. ISBN str. 104–105. Unknown. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: s_-_NCI_Visuals_Online.jpg [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: _and_vegetables.jpg Zdroje