Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Daniela Vlčková Název materiálu: VY_I2_INOVACE_ Čj.6.Vc.19_lidova_slovesnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Advertisements

Hrajeme si mezi knížkami
Předmět: Český jazyk - sloh Cílová skupina: 6. ročník ZŠ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_322_Pranostiky AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
Literární věda.
Studentská inovace praxí
ŽÁNRY LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Strom přátelství Ročník: 3. ročník Autor: Kateřina Holaňová
Závěrečné seminární práce 9. ročník 2014/2015
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Název: LIDOVÁ SLOVESNOST Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Ústní lidová slovesnost - folklór
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
PŘÍSLOVÍ, POŘEKADLO, RČENÍ, PRANOSTIKA Mgr. Michal Oblouk
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
7. třídy. Věštění z křišťálové koule Prohlédněte si obrázek, který jste si vybrali a zamyslete se nad tím, co by mohlo být dnešním tématem. Zkuste jednou.
Kompozice a obsah literárního díla
Zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“.
3. ročník, studijní obory SOU Mgr. Smékalová Dagmar „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“
Mgr .Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Amore amore .... Amore amore ... Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám. Sám sebe ptám.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
1. Slyš kdo to stojí u dveří a volá: | Duše, otevři
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Rčení, pořekadlo, přísloví,
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR. SOŇA KYSELOVÁ Název materiálu: VY_12_INOVACE _ Z.8.A.04_prirodni pomery_cr_typy_chranenych_uzemi_v_cr
Pořekadlo VY_32_INOVACE_20 Sada 2 Čtení a literární výchova ZŠ a MŠ Dešná IT ve škole 1622/21/7.1.4/2010.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Umělecký styl On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Vyučující: Mgr. Lenka Krejsová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Daniela Vlčková Název materiálu: VY_12_INOVACE_ Cj.8.Vc. 25_liceni Datum:
Závěrečné seminární práce 9. ročník 2016/2017
VY_32_INOVACE_ČJ.3.01 Tato prezentace je vytvořena výuku literatury.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
PŘÍSLOVÍ, POŘEKADLO, RČENÍ, PRANOSTIKA Mgr. Michal Oblouk
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
SLOVESA SE SLŮNĚTEM PRO DRUHÁČKY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Autor: PaedDr. Jana Čechová
Název materiálu: VY_12_INOVACE_ CJ.7.Vc.07_Prislovce Datum:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
PŘÍRODNÍ ZDROJE ČR – NEROSTNÉ SUROVINY
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Spisovatelé dětské literatury
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ŠKOLA PRO ZAČÍNAJÍCÍ BÁSNÍKY
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.09_Slovo_a_věta Datum:
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_04
Přísloví VY_32_INOVACE_19
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Učíme se jinak.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Autor: Mgr. Lenka Zlámalová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_ČESKÝ JAZYK
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.31_Slovesa Datum: 10.
AUTOR: Mgr. Marie Benabdelmalek NÁZEV: VY_32_INOVACE_2B_13
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Daniela Vlčková Název materiálu: VY_I2_INOVACE_ Čj.6.Vc.19_lidova_slovesnost Datum: Ročník: šestý Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Název: Lidová slovesnost – skupinová práce Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ LIDOVÁ SLOVESNOST Anotace: Žáci zpracovávají literární projekt Lidová slovesnost, pracují ve skupinách. Samotné práci předchází příprava materiálů potřebných ke zpracování práce. Součástí práce je závěrečná prezentace.

LIDOVÁ SLOVESNOST PROJEKT Skupinová práce

ZNAKY LIDOVÉ SLOVESNOSTI LIDOVÁ SLOVESNOST - od nejstarších dob - ústní - předává se v ústním podání - vyjadřuje myšlení a cítění kolektivu - díla lidové slovesnosti mají kořeny v umělecké literatuře - tvorba LS neskončila se vznikem písma - i v současné době moderní LS – vyprávění, anekdoty.... RYSY LIDOVÉ SLOVESNOSTI - kolektivní - vztahuje se k určité činnosti a k ročnímu období - improvizace - variabilita - komunikativnost

Klíčová slova Anekdota Anonymita Folklor Hádanky Jazykolamy Kolektivnost Kramářská píseň Lidová píseň Lidová slovesnost Pořekadla Pranostiky Próza Přirovnání Přísloví Říkadla

Pravidla při skupinové práci Lidová slovesnost Základní pravidla: 1. Pracuji bez přestávky (přestávku děláme podle svých potřeb) 2. Pracuji tiše 3. Ve skupině všichni spolupracují 4. Na práci se podílí stejně, každý je pro svou skupinu něčím přínosný Formální údaje pro zpracování posteru: 1. Nadepíši práci 2. Vysvětlím zadaný lit.pojem 3. Uvedu ukázky zpracovaného tématu 4. Mohu nakreslit obrázek k obsahu 5. Píši čitelně, úhledně, bez pravopisných chyb (nesrovnalosti ověřuji v PČP 6. Pečlivě stříhám a lepím

PREZENTACE Základní údaje 1. Každý ve skupině si k tématu připraví ústní projev. 2. Mluví nahlas a zřetelně. 3. V ústním projevu používá spisovnou češtinu. 4. Čas pro prezentaci je 2 – 3 minuty. 5. Každý ke svému tématu ví vše, co se zpracovávalo. Hodnocení práce Hodnocení činnosti jednotlivců při zpracování tématu (sleduje učitel 10 b Dodržení tématu a instrukcí 10 b Pravopisná správnost 5 b Vizuální kvalita zpracovaného posteru 5 b Kvalita prezentace (jednotlivců a skupiny) 10 b Kvalita práce v průběhu plnění úkolů 10 b

Hádanky 1. skupina Úkoly: 1. Ve skupině si rozdělte role (kdo hledá, kdo zapisuje, kdo kontroluje, kdo řídí….) 2. Najděte a vysvětlete pojem – pojmy ……… (slovníky ….), zapište na poster 3. Najděte texty nebo knížky, ve kterých se hádanky vyskytují. 4. Na poster vyberte a zapište vše k vašemu tématu a připište názorné příklady hádanek. Můžete je psát bez vyluštění. Budeme je hádat. 5. Prezentujte svou práci spolužákům.

Říkadla, rozpočitadla, jazykolamy 2. skupina Úkoly: 1. Ve skupině si rozdělte role (kdo hledá, kdo zapisuje, kdo kontroluje, kdo řídí….) 2. Najděte a vysvětlete pojem – pojmy ……… (slovníky ….), zapište na poster 3. Najděte v textech nebo knížkách - říkadla, rozpočitadla, jazykolamy 4. Na poster zapište základní údaje k tématu a připište názorné příklady zpracovávaného tématu. 5. Prezentujte svou práci spolužákům.

Přísloví, přirovnání, pořekadla 3. skupina Úkoly: 1. Ve skupině si rozdělte role (kdo hledá, kdo zapisuje, kdo kontroluje, kdo řídí….) 2. Najděte a vysvětlete pojem – pojmy ……… (slovníky ….) zapište na poster 3. Najděte texty nebo knížky, ve kterých se přísloví, přirovnání a pořekadla vyskytují. 4. Na poster zapište základní údaje k tématu a připište názorné příklady zpracovávaného tématu. 5. Prezentujte svou práci spolužákům.

Pranostiky 4. skupina Úkoly: 1. Ve skupině si rozdělte role (kdo hledá, kdo zapisuje, kdo kontroluje, kdo řídí….) 2. Najděte a vysvětlete pojem – pojmy ……… (slovníky ….) a zapište na poster 3. Najděte v materiálech a knížkách, ve kterých se pranostiky vyskytují. 4. Na poster zapište základní údaje k tématu a připište názorné příklady zpracovávaného tématu. 5. Prezentujte svou práci spolužákům.

Lidové písně a kramářské písně 5. skupina Úkoly: 1. Ve skupině si rozdělte role (kdo hledá, kdo zapisuje, kdo kontroluje, kdo řídí….) 2. Najděte a vysvětlete pojem – pojmy ……… (slovníky ….) a zapište na poster 3. Najděte texty s kramářskými písněmi. 4. Na poster zapište základní údaje k tématu a připište názorné příklady zpracovávaného tématu. 5. Prezentujte svou práci spolužákům.

Hádanky - příklady Jeden chlíveček bez dvířek, dvanáct ovcí v něm. Kousá, kousá nemá zuby, lítá, lítá, nemá křídla. Visí to, neví kdy, bije to, neví koho, ukazuje, neví kam, počítá a neví kolik. Plná škola dětí a nemá kudy ven.

Říkadla – příklady Panna sedí v kvítí, Celá se jen svítí, Dáš-li panně polena, Vyžene jen jelena. Když jsem šel do nebe, stavil jsem se v pekle, nejstarší Luciper pek si tam erteple. Hou, hou, krávy jdou, Nesou mléko pod vodou. Sedí Káča na lavici, drží v ruce jitrnici, v druhé ruce jelito, běž, Pepíku,vem jí to!

Rozpočitadla - příklady Ene, bene, Emane, Kdo tu babu dostane? Ten to není, ten to je, Ten už s námi nehraje. Okolo stolečku, Okolo stolu, Kočka a kocourek Honí se pospolu. Ukaž, ukaž, Pepíku, Co to neseš v košíku! Já jdu domů z nákupu, Dám ten nákup na kupu Ona mu volala, Že na něj počká, Potom mu utekla, Falešná kočka.

Jazykolamy - příklady Opakujte 3x: Dolar, libra, rubl. Strč prst skrz krk. Šel pštros s pštrosicí a třemi malými pštrosáčaty pštrosí ulicí. Klára Králová hrála na klavír. Drbu vrbu.

Přísloví - příklady Kdo se směje naposled, ten se směje nejlépe Vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá. Není zlato, co se třpytí. Neříkej hop, dokud jsi nepřeskočil. Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá.

Pořekadla - příklady Jako by hrách na stěnu házel. Spal jako by ho do vody hodil. Žije z ruky do úst. Tancuje jako kráva na ledě.

Přirovnání - příklady Byli na sebe jako oheň a voda. Chlapec rostl jako z vody. Pilný jako včelka. Pyšný jako páv. Třese se jako osika. Má vlasy jako havran.

Pranostiky - příklady Na Svatého Jiří vylézají hadi a štíři. V březnu za kamna vlezem,v dubnu ještě tam budem. Bartoloměj svatý léto nenavrátí. Od svaté Kateřiny do svatého Ondřeje sotva že se pod peřinou ohřeje.

Lidové písně - příklady Co to máš, děvečko? Co to máš za krásu? Když na tě pohlédnu, Celé se zatřasu. Co to máš, děvečko, Co to máš za lící? Dyž na tě pohlédnu, Zabolí mě srdce. Hej, hore háj, dolu háj hore hájom chodník, Moj otec bol dobrý Já musím být zbojník.

Kramářské písně - příklady Čtrnáct starejch lotrasů jako vlčích zubů, Vraždí kupce u cesty, U strarýho dubu. ……… Slyšte blondýni i brunetové Zrzavé i černé brunety Slova písně čistě zbrusu nové O příběhu z naší planety Píseň tato Golema se týče Smutná je a taky poučí ……………

Řešení úkolů: 1.Hádanky: rok, sníh, hodiny, makovice

Hodnotící dotazník pro skupinu Dohodněte se ve skupině, jak jste pracovali a porovnejte s názorem vyučujícího. bodySkUč Hodnocení činnosti jednotlivců při zpracování tématu Já Člen skupiny Dodržení tématu a instrukcí Pravopisná správnost

Seznam použité literatury MARTINKOVÁ, V.: Teorie literatury netradičně. 1. vyd. Praha: Trizonia, ISBN s. 256 – 257.