Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Číslo projektu CZ.1.07/ / Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Estetické vzdělávání Předmět Český jazyk a literatura Tematický okruh Literární teorie Název materiálu Literární pojmy Číslo materiálu VY_12_INOVACE_1A_CJ_03(32) Autor Mgr. Anežka Chládková Datum tvorby Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora. Anotace: Určená pro žáky 1. ročníku nástavbového studia (popř. 1. ročníku SOU). Prezentace určená k interaktivní práci žáků při hodině. Metodické pokyny: Prezentace je určena jako podpůrný materiál k výkladu učitele a interaktivní práci žáků, lze použít i k opakování učiva. Prvních pět úloh společně s žáky ( první úloha s animací podporující výklad). Dále čtyři příklady s nabídkou výběru výsledků. Některý z žáků dostane myš a z nabídky řešení příkladů vybírá správnou možnost. A na závěr čtyři příklady k samostatné práci žáků. Čas: cca min.

2 Test – literární pojmy

3 Svatá Anna – chladna z rána je:
Pověst Pranostika Pohádka Přísloví

4 Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá je:
Zaklínadlo Epos Říkadlo Přísloví

5 Nechoď, Vašku, s pány na led, mnohý příklad máme, že pán sklouzne a sedlák si za něj nohu zláme je:
epigram epos bylina epopej

6 Město vidím veliké, jehož sláva hvězd se bude dotýkat je:
zaříkávadlo píseň proroctví říkadlo

7 Zde leží Jiří Wolker. Básník, jenž miloval svět a pro spravedlnost jeho šel se bít. Dřív než moh´srdce k boji vytasit, zemřel. Mlád dvacet čtyři let je: epitaf óda legenda balada

8 Udělat kozla zahradníkem je:
mýtus rčení komedie legenda

9 Šutre lante keduro, ani se nehni povtoro, hušuse balvane kudrocha, ať je z tebe hned socha je:
romance zaklínadlo novela činohra

10 Je chytrý jako liška je:
fejeton kronika přísloví přirovnání

11 Soutěž: Vymysli co nejvíce přirovnání, v nichž bude figurovat zvíře!

12 Příklady řešení: spí jako dudek pomalý jako šnek (želva)
hladový jako vlk líný jako prase pyšný jako páv mlsný jako koza chudý jako kostelní myš ospalý jako kotě šťastný jako blecha…

13 Obtížnější úkol: Některá přísloví jsou navzájem protikladná. Např. : Líná huba holé neštěstí. X Mluviti stříbro, mlčeti zlato. Dokážeš najít další příklady?

14 Příklady řešení: Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí. X Nikdo učený z nebe nespadl. Kdo po tobě kamenem, ty do něj chlebem. X Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Dobré zboží se chválí samo. X Samochvála smrdí.

15 Zdroje: NEZNÁMÝ. Katalog strašidel [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUMANN, Stanislav Kostka. Wolker pracujícím. Praha: Práce, 1951, ISBN -. JIRÁSEK, Alois. Staré pověsti české. Praha: SPN, 1975, ISBN -. HAVLÍČEK BOROVSKÝ, Karel. Křest sv. Vladimíra. Praha: SPN, 1951, ISBN -. SEDLÁČEK, Bohumil a kol. Český jazyk a literatura pro 1. ročník zvláštních odborných učilišť. Praha: SPN, n.p., 1987, ISBN -.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON"

Podobné prezentace


Reklamy Google