HOVĚZÍ BIFTEKY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: Bifteky, Svíčková, teploty, úpravy Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 505 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 505
BIFTEKY Připravujeme ze Svíčkové Svíčkovou dělíme na: Jak se dělí? Palec Palec Střed Střed Špičku Špičku 1.
BIFTEKY vykrajujeme ze střední části svíčkové o hmotnosti 150g zlehka naklepat, okořenit, zformovat do okrouhlého tvaru, solíme těsně před úpravou pečeme na anglický způsob 4 – 5 minut na každé straně, potíráme olejem doba pečení je závislá na úpravě bifteku např. medium 2.
ÚPRAVY BIFTEKŮ 3.
BIFTEK S VEJCI silnější plátek opečeme a současně si připravíme sázené vejce do výpeku přidáme moučné máslo, zalijeme vývarem, dochutíme solí VB, různě upravená zelenina, saláty 4.
BIFTEK SE ŽAMPIONY pečený biftek obložíme dušenými žampiony a vařeným chřestem a vařeným chřestem nebo karotkou 5.h ttp://ona.idnes.cz/foto.aspx?c=A081104_112131_recepty_ves&r=ona&strana=&foto=VES26dc83_4 4ONA22a.jpg&inframe=1
CHATEAUBRINAD – DVOJTÝ BIFTEK silnější plátek masa o hmotnosti 300 – 400g, upravený stejným způsobem jako biftek, potřený olejem a necháme odležet pečeme na anglický způsob 6 – 8 minut na každé straně výpek zjemňujeme máslem nebo pochoutkovým máslem ochucujeme pochoutkovým máslem, vínem, destilátem nebo můžeme flambovat před podáváním nakrájíme na tenké plátky a složíme do původního stavu
CHATEAUBRINAD g_ct479bd190pd1710.htm
ZDROJ: Sedláčková, H.: Technologie přípravy pokrmů 3, Fortuna 2004, ISBN: Tvrdíková, J.: Vlastní zkušenosti