Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastZpracování surovin a materiálů Vzdělávací oborCukrářské technologie Vzdělávací okruhPevná těsta a linecké třené těsto Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, let AnotacePrezentace seznamuje žáky s druhy třených těst a výrobky z nich. Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaDruhy, charakteristika, výrobky. Datum Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
19. DRUHY TŘENÝCH LINECKÝCH TĚST, VÝROBKY
OSNOVA 1.Druhy třených těst 2.Charakteristika výrobků z třených lineckých těst 3.Výrobky z třených lineckých těst 4.Kontrolní otázky 5.Seznam použité literatury a zdrojů
1. DRUHY TŘENÝCH TĚST Pro přípravu třených lineckých těst známe mnoho předpisů, které se od sebe liší jen použitými emulgačními a chuťovými přísadami. Třené linecké těsto Třené linecké těsto máslové – kakaové Třené oříškové těsto Třené žloutkové těsto - máslové
2. CHARAKTERISTIKA VÝROBKŮ Z TŘENÝCH LINECKÝCH TĚST Třené pečivo má pravidelné tvary s ostrým rýhováním. Musí být řádně propečené a rovnoměrně plněné. Korpusy jsou křehké, ne však drobivé. Výrobky mají charakteristickou chuť lineckého pečiva doplněnou chutí použité náplně a cukrářské kakaové polevy. Pro vysoký obsah tuku plníme výrobky zpravidla ovocnými náplněmi. Můžeme však použít i jiné náplně, např. jádrové.
3.VÝROBKY Z TŘENÝCH TĚST
LINECKÉ TŘENÉ VÝROBKY S OVOCNOU NÁPLNÍ Z třeného lineckého těsta se upečou žádané tvary, např. rohlíčky, banánky, věnečky… Po dokonalém vychladnutí se polovina korpusů obrátí a sáčkem se na ně nanese příslušné množství ovocné náplně.
LINECKÉ TŘENÉ VÝROBKY S OVOCNOU NÁPLNÍ - DOKONČENÍ Na spodní korpus se přiloží druhý korpus tak, aby obě části byly spojeny ovocnou náplní. Po jejím zatuhnutí se výrobky částečně potahují cukrářskou kakaovou polevou.
MARGARETKY Výrobek se zhotovuje z lineckého těsta pevného a lineckého těsta třeného. Z pevného lineckého těsta se vyválí plát, ze kterého se vypichují koláčky o průměru 7 cm. Osazují se na čistý plech a zčásti se upečou.
MARGARETKY - DOKONČENÍ Na předpečené a prochladlé koláčky se ve stejné velikosti nastříkají věnečky z třeného lineckého těsta. Polotovary se potom pečou při teplotě 200 až 220°C. Předpečení koláčků z pevného lineckého těsta je důležité proto, aby byly výrobky řádně propečené. Po upečení a vychladnutí se koláčky posypou směsí moučkového cukru ochuceného vanilinovým cukrem. Střed věnečků se vyplní horkou rozvařenou ovocnou náplň a její povrch se posype hoblovanými praženými arašídy.
LINECKÉ DORTY Na předpečený kulatý plát z pevného lineckého těsta se nanese asi 5 mm vysoká vrstva ovocné náplně. Na ni se sáčkem s řezanou trubičkou nastříkají mřížky z třeného lineckého těsta. Celek se dopéká při teplotě 210°C. Po vychladnutí se dorty krájejí.
4. KONTROLNÍ OTÁZKY 1.Jaké znáš druhy třených těst? 2. Jak se vyrábí a dohotovují margaretky? 3.Jak se vyrábí linecké dorty? 4.Jakými náplněmi plníme výrobky z lineckého třeného těsta?
5. SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY A ZDROJŮ: BLÁHA, L., CONKOVÁ, V., KADLEC, F. Cukrářská výroba I. Praha: Informatorium, ISBN PŮLPÁNOVÁ,A. Cukrářská technologie. Hradec Králové: R plus, ISBN BLÁHA l. a kol. Suroviny. 4. vydání. Praha: Informatorium, ISBN Obrázky - vlastní