Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DOVAZENE_SKORAPKOVE_OVOCE_PR EZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník1. Vzdělávací oblastOdborné vzdělávání Vzdělávací oborPotraviny a výživa Tematický okruhOvoce TémaDovážené skořápkové ovoce Jméno autoraBc. Jarmila Vohradníková Vytvořeno dne Metodický popis (anotace)Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky s dováženým skořápkovým ovocem a jeho použitím v gastronomii. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.
Dovážené skořápkové ovoce Z botanického hlediska – jednosemenné suché nepukavé plody s tvrdou skořápkou Jako ořechy se také označují i jiná semena s jedlým jádrem uzavřeným v tvrdé nebo křehké skořápce /burské oříšky/ Ořechy zdroj výživných látek a oleje
Dovážené skořápkové ovoce Obecně mají vysokou energetickou hodnotu Vysoký obsah vitamínu skupiny B Vitamín C neobsahují Vysoký obsah tuků – snadno žluknou Použití ořechů - univerzální
Dovážené skořápkové ovoce Skladování ořechů – nevyloupané – vydrží dlouho – chladná místnost a přístup vzduchu Vyloupané – mražení V dobře uzavřené nádobě v chladu
Dovážené skořápkové ovoce Použití v kuchyni Cukrařina – těsta, moučníky, ozdoby, zmrzliny Studená kuchyně – předkrmy v kombinaci se sýry Teplá kuchyně – doplněk pokrmů Doplněk vínu – pražené a solené
Dovážené skořápkové ovoce Nejznámější druhy dováženého skořápkového ovoce Kokos Arašídy Mandle Kaštan Pistácie Makadam Para ořechy Piniové oříšky Kešu oříšky Pekan Obr.1
Dovážené skořápkové ovoce Mandle Hořké a sladké Pistácie Zvané také jako zelené mandle Obr.2 Kokos Využívá se dužina, mléko Piniové oříšky Použití podobné jako arašídy
Dovážené skořápkové ovoce Arašídy Obr.3 Semena podzemnice olejné nazývané také jako burské oříšky Kešú Obvykle solené, vyrábí se z nich kešú máslo Kaštan Celé se jedí pečené, vařené nebo dušené
ZDROJE PODHAJSKÁ, Zdenka. Kuchařské suroviny a přísady. Praha: Slovart, 1996, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora
Použité obrázky Obr.1 MARIOM. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.2 MUHAMMAD MAHDI KARIM. en.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NS.jpg NS.jpg Obr.3 HOHUM. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: