IAS 1 Prezentace účetní závěrky. Cíl standardu Stanovit základnu pro prezentaci obecné účetní závěrky pro zajištění srovnatelnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
Advertisements

ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Účetní závěrka (Sbírka listin)
Mezinárodní standardy účetního výkaznictví. Charakteristika předmětu Harmonizace účetnictví. Direktiva EU, Mezinárodní standardy účetního výkaznictví.
Cash Flow v účetnictví Znamená přírůstek nebo úbytek peněz za jedno účetní období.
1) Z VEŘEJNĚNÍ INFO O SPŘÍZNĚNÝCH STRANÁCH 2) Z MĚNY V ÚČETNÍCH ODHADECH, ZÁSADNÍ CHYBY A ZMĚNY V ÚČETNÍ POLITICE 3) U DÁLOSTI PO DATU ROZVAHY 12. přednáška.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Základy účetnictví 2.přednáška Bilance a bilanční princip.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2012 Ing. Michaela Stříbrná.
KONSOLIDACE – v pojetí dle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Ing. Petr Bačík, Ph.D..  Pohledávky za upsaný vlastní kapitál  Stálá aktiva  dlouhodobý nehmotný majetek  dlouhodobý hmotný majetek  dlouhodobý.
KPM / PEPL1 Vyhodnocení efektivnosti investice Jan Cedl.
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika 1.TC Podnik; majetek podniku a hospodaření podniku Podnik Struktura majetku a zdrojů financování Dlouhodobý majetek.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Hospodaření pojišťoven, účetní výkazy pojišťovny.
Finanční management MPH_FMAN Finanční management jaro 2016.
FINANCE PODNIKU Časová hodnota peněz.
Výnosy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Výkaz zisku a ztráty - příklady
Financování činnosti korporací
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
IAS 17 Leasingy.
Účetní systémy 1 3. přednáška.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Příjmy z kapitálového majetku
Výrobní faktory v organizaci
Solvence a likvidita. Solvence a likvidita Solvence Podnik je solventní pokud má dostatek prostředků k úhradě svých závazků. K zajištění solvence.
EVROPSKÉ ÚČETNICTVÍ.
Jednoduché účetnictví
Cvičení 4 Právní formy podniku.
Abeceda Mikroekonomie
Úvod do podnikových financí
Účetnictví – význam informací
Bankovní účetnictví Účetní závěrka a zveřejňování informací
IAS 36 Snížení hodnoty aktiv.
Téma 11: Finanční plánování
IAS 36 Snížení hodnoty aktiv.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financování činnosti korporací
Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
Ekonomika malých a středních podniků
Bilanční právo Finanční právo I.
Výkazy ve finančním řízení II.
Účetní pravidla, změny v účetních odhadech a chyby
Majetek podniku - Aktiva
IAS 1 Prezentace účetní závěrky
Finanční právo I Přednáška
Zdroje financování majetku - PASIVA
Eva Tomášková Základní ekonomické pojmy Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 2. přednáška.
10. Účetní závěrka Účetní závěrku sestavují podnikatelské subjekty (účetní jednotky) na konci účetního období (zpravidla kalendářního roku) Účetní závěrka.
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Pozemky, budovy, zařízení
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 12. prosince 2018 Ing. Michaela.
Rezervy x rezervní fond
ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Transkript prezentace:

IAS 1 Prezentace účetní závěrky

Cíl standardu Stanovit základnu pro prezentaci obecné účetní závěrky pro zajištění srovnatelnosti.

Rozsah působnosti Aplikuje se při předkládání veškerých účetních závěrek předkládaných v souladu s IFRS, na všechny typy podniků včetně bank a pojišťoven a na konsolidované účetní závěrky.

Účel účetní závěrky ÚZ je uspořádané finanční vyjádření finanční pozice a transakcí uskutečněných podnikem. Poskytuje informace o finanční pozici, výkonnosti a peněžních tocích podniku, užitečné pro ekonomická rozhodování. Zobrazuje výsledky dozoru vedení nad svěřenými zdroji.

Součásti účetní závěrky Výkaz o finanční pozici ke konci období (rozvaha). Výkaz o úplném výsledku za období (výsledovka). Výkaz o peněžních tocích za období. Výkaz změn vlastního kapitálu za období. Příloha obsahující přehled významných účetních politik a další vysvětlující poznámky. Výkaz o finanční situaci k počátku nejstaršího srovnávacího období, pokud společnost aplikuje účetní politiky retrospektivně nebo provádí retrospektivní úpravy položek účetní závěrky nebo pokud mění strukturu položek účetní závěrky.

Obecná ustanovení ÚZ má věrně zobrazovat finanční pozici a výkonnost podniku. Věrného zobrazení docílíme správnou aplikací IRFS. Pokud má podnik účetní závěrku v souladu s IFRS, tuto skutečnost zveřejní. Soulad se všemi IFRS.

Účetní pravidla Trvání podniku. Akruální princip. Konzistence vykazování. Významnost a agregace. Kompenzace. Srovnávací informace.

Struktura a obsah účetní závěrky Identifikace ÚZ Název podniku. Individuální podnik či skupinu podniků. Rozvahový den či účetní období. Měna. Míra přesnosti vykazovaných údajů.

Rozdělení aktiv a závazků Krátkodobá x dlouhodobá  Podle doby (12 měsíců)  Podle provozního cyklu Podle likvidity

Výkaz o finanční situaci  Pozemky, budovy a zařízení  Investice do nemovitostí  Nehmotná aktiva  Finanční aktiva  Investice účtované podle ekvivalenční metody  Biologická aktiva  Zásoby  Obchodní a jiné pohledávky  Peněžní prostředky a peněžní ekvivalenty  Obchodní a jiné závazky  Rezervy  Finanční závazky  Splatné daňové závazky a pohledávky  Odložené daňové závazky a pohledávky  Menšinové podíly  Vlastní kapitál a fondy včetně nerozděleného zisku  CZ_1Q12_consol_n06EZW4u.pdf CZ_1Q12_consol_n06EZW4u.pdf

Příklad Administrativní budova800 Oprávky 200 Budova k pronájmu300 Oprávky 100 Stroje300 Oprávky100 Auto100 Oprávky50 Zboží20 Výrobky10 Peníze100 Krátkodobé závazky k dodavatelům150 Dlouhodobé závazky k dodavatelům300 Dlouhodobý úvěr120 Základní kapitál400 Výsledek hospodaření běžného období100 Výsledek hospodaření minulých let110

Výkaz o úplném výsledku Buď v jednom výkazu o úplném výsledku (Statement of Comprehensive Income) Nebo ve dvou výkazech Výkaz obsahující komponenty hospodářského výsledku (výsledovka, Separate Income Statement) Výkaz, který začíná hospodářským výsledkem a který obsahuje ostatní komponenty úplného výsledku celkem. Úplný výsledek celkem je změna ve vlastním kapitálu za období, která vyplývá z jiných transakcí a událostí, než jsou změny vyplývající z transakcí s vlastníky jednajícími v rámci své pravomoci jako vlastníci.

Výkaz o úplném výsledku Musí obsahovat minimálně tyto položky  výnosy  finanční náklady  podíl na zisku nebo ztrátě z přidružených společností a společných podniků účtovaných ekvivalenční metodou  daňové náklady  hospodářský výsledek z ukončených činností po zdanění  hospodářský výsledek  každou komponentu ostatního úplného výsledku klasifikovanou podle podstaty  podíl na ostatním úplném výsledku přidružených a společných podniků při použití ekvivalenční metodou  úplný výsledek celkem CZ_1Q12_consol_n06EZW4u.pdf

Příklad Tržby z prodeje výrobků 200 Úbytek prodaných výrobků 100 Tržby z prodeje přebytečného materiálu 20 Úbytek prodaného materiálu 40 Mzdové náklady 40 Odpisy 10 Přijatá náhrada od pojišťovny 15 Náklady spojené s pojistnou události 16 Přecenění dlouhodobého majetku na reálnou hodnotu 6 Fond z kurzových rozdílů -2

Změny ve vlastním kapitálu  Celkový úplný výsledek za období, odděleně se uvádějí celkové částky připadající vlastníkům mateřské společnosti a menšinovému podílu.  Pro každou komponentu vlastního kapitálu dopady retrospektivní aplikace nebo retrospektivního přepočtu vykázaných podle IAS 8.  Částky transakcí s vlastníky jednajícími v rámci své pravomoci jako vlastníci, odděleně se uvádějí vklady vlastníků a výplaty vlastníkům.  Pro každou komponentu vlastního kapitálu sesouhlasení účetní hodnoty na počátku a na konci období se samostatným zveřejněním každé změny.

Příklad PS základního kapitálu 100 PS rezervního fondu 15 PS nerozděleného zisku 20 Úplný výsledek hospodaření 40 Výsledek hospodaření 25 Fond z přecenění P,B,Z 15 Příděl z výsledku hospodaření:  Do rezervního fondu 5  Do nerozděleného zisku 20

Příloha k účetní závěrce  prezentovat informace o základně zpracování účetní závěrky a konkrétních účetních pravidlech,  zveřejnit informace vyžadované IFRS, které nejsou obsaženy jinde v účetní závěrce,  poskytnout informace, které nejsou obsaženy jinde ve výkazech účetní závěrky, ale které jsou relevantní k pochopení kteréhokoliv z nich.

Příloha k účetní závěrce Struktura:  prohlášení o souladu s IFRS,  přehled použitých podstatných účetních pravidel,  podpůrné informace o položkách prezentovaných ve výkazech, a to v pořadí, ve kterém jsou v těchto výkazech uvedeny jednotlivé řádky,  jiná zveřejnění, včetně: podmíněných závazků (viz IAS 37) a nevykázaných smluvních závazků, nefinanční zveřejnění, například cíle a zásady systému řízení rizik účetní jednotky (viz IFRS 7).