Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa PŘÍVLASTEK Zapamatuješ si, jaké barvy má obdélník? Napiš je. Co nejvýstižněji.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková SOUVĚTÍ SLOŽITÉ Jednou se nějaké lávce potkalo Štěstí s Rozumem.
Advertisements

PODSTATNÁ JMÉNA PRO DRUHÁKY S KAMARÁDEM HONZÍKEM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Český jazyk 5 Autor: Mgr. Lenka Radošová Přídavná jména tvrdá smutný, pomalý, usměvavý, rychlý, zlobivý náladová,
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 4 – přídavná jména Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Z obrázků vytvoř věty jednoduché Některé věty napište na tabuli.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Divadlo Járy Cimrmana Divadlo Járy Cimrmana mystifikace inteligentní humor.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co je větší? 15 cm30 cm 100 m6000 mm 15 cm3 m.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. V čem se liší? Eva o hmotnosti 54 kg vyšplhala do výšky 4 metrů za 6.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k opakování probraného učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAROSLAV SEIFERT – Píseň o … (tajenku převeď do mn. č.) OPAK K DOMA 2. ST.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková ČÍSLOVKY DEVÍTINÁSOBNĚ KOLIKERÝ JEDNI TROJÍ TOLIK KOLIK NIC SEDMKRÁT.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník Zazpíváme si. ZÁJMENA Co už známe Chválím tě, Země má, tvůj žár i mráz, tvá tráva zelená.
Jméno autoraMgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvořeníleden 2012 Ročník3. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník SHODA PODMĚTU S PŘÍSUDKEM Co už známe Na houby Po dešti v lese, v doubí sbíráme zrána.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Základní větné členy Název sady: Český jazyk 6. ročník.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
VY_32_Inovace_ Some and any Project 2
Přívlastek PK P! vše, co rozvíjí podstatné jméno je přívlastek
SOCIÁLNÍ SÍTĚ A ŠKOLA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Přídavná jména vyjadřují: vlastnosti osob, zvířat, věcí a dějů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
S H O D A ? Topoly šuměli. Topoly šuměly. Psi štěkali. Psi štěkaly.
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_02
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost POZNÁVÁME RODINU
Téma: Předmět a příslovečné určení
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_12
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 7
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_238_ČJ2
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Znáš dobře mluvnici? Hodnocení testu
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
LIFE IN THE COUNTRY X LIFE IN THE CITY.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola
Vánoce VY_32_INOVACE_2B_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola Základní škola Tehov, okres Praha-východ, Tehov 78, Autor
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Větné členy.
PŘÍVLASTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název: VY_32_INOVACE_2C50Čj6_Přívlastek
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ8_05
VEDLEJŠÍ VĚTA PŘEDMĚTNÁ
ROZBOR VĚTY JEDNODUCHÉ
Předmět VY_32_INOVACE_03-24 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
RVČ - předmět, přívlastek, doplněk
Rok - Listopad VY_32_INOVACE_4A_11
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_217_ČJ2
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa PŘÍVLASTEK Zapamatuješ si, jaké barvy má obdélník? Napiš je. Co nejvýstižněji popiš obrázek, zapiš si přídavná jména, která jsi použil/a.obrázek

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co už o tématu znám? Pojmenuj přívlastky. Shoduje se s řídícím větným členem v pádě, čísle a rodě. Obvykle stojí před podstatným jménem. Přívlastek několikanásobný Přívlastek shodný Přívlastek postupně rozvíjející Přívlastek rozvitý Přívlatek holý Přívlastek neshodný Neshoduje se se svým řídícím členem v pádě, čísle a rodě. Obvykle stojí za podstatným jménem. vysoký mladý strom, první jarní den, náš první syn lavice z dubového dřeva, cesta jehličnatým lesem modrý, zelený, bílý, šedivý, žlutý nebo červený papír

Elektronické učební materiály – II. stupeň Český jazyk Jaké si řekneme nové termíny? Jaké si řekneme nové termíny? 1. Volný přívlastek - Můžeme jej vynechat, aniž by se změnil smysl věty. S čárkami. O tomto tématu, nyní často probíraném, vám mohu říci vše. Karlův most, založený Karlem IV. roku 1357, je turisticky atraktivní. Prašná brána, upravená architektem Mockerem, stojí poblíž Obecního domu. K výstavě, otevřené denně od 10 do 19 hodin, byl vydán zajímavý katalog. 2. Těsný přívlastek - Pokud bychom jej vynechali, změnil by se smysl věty. Bez čárky. Předpisy používané v silničním provozu lidé často překračují. Ovoce dovezené v nemrazicích kamionech se rychle kazí. Výrobky určené na export bývají kvalitnější než zboží pro domácí trh. Doba určená k vysvětlení látky se neplánovaně protáhla. 3. Přístavek - Přístavek blíže určuje větný člen, ke kterému je přistaven, a to pomocí podstatného jména. S čárkami. Antonín Dvořák, rodák z Nelahozevsi, se ocitl v Americe.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Vyber a doplň vhodné přívlastky těsné? HHokejisté si přijdou na pěkné peníze. PPro děti bude snazší dobře se starat o své vlastní děti. MMostečané to nemají daleko domů. LLidé mívají blíže do přírody. ČČokoláda mi chutná. MMuži budou dlouho živi. hrající v NHL vychované milujícími rodiči pracující v Praze žijící na venkově obsahující lískové oříšky pravidelně sportující

Jsou obrázky přesně popsané? Upřesni jejich popis. Použij přívlastky postupně rozvíjející. červený kvádr Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk malá hvězda větší hvězda největší hvězda šipka

Doplň vhodné přívlastky: Shodné: Neshodné: auto pes báseň pravda řeka most lavička srdce

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk I would like to speak English. 1.a wide street 2.a wide street with trees on both sides 3.a place where you can park a car 4.a large shop where you can buy anything 5.a building with many rooms for guests where you can stay over night 6.a building where religious people (Christians) go to pray etc. 7.the building where children and young people go in order to study What is this? Translate into your language. Write out the adjectives.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zpětná vazba Zpětná vazba Najdi ve větě přívlastek, urči jeho druh. Koupili jsme tatínkovi zahradnické nůžky. Honzův pes se nerad koupe. Cesta údolím nám trvala hodinu. V zoo mají také lední medvědy. Zúčastnili se také sportovci z Francie. Na tabuli visí mapa Evropy. Pojedeme na rockový koncert. Kolem úlu poletoval roj včel. O víkendu hraji nové počítačové hry.. PKS PKN PKS PKN PKS PKN PKS, postupně rozvíjející

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Použité zdroje Použité zdroje internet: