Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Český jazyk 6 TEMA: Přívlastek - opakování ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE Cílem prezentace je zopakovat probrané učivo. V úvodu si žáci ověří znalosti z teorie a poté vyhledají v souvislém textu všechny přívlastky a určí jejich druh. V poslední části propojíme učivo o přívlastku s větným rozborem, tedy s určováním všech zatím probraných větných členů.

3 Přívlastek – opakování pro 6. ročník

4 Doplňte: Přívlastek závisí na ___________________________ a blíže určuje jeho význam. Přívlastek shodný se s podstatným jménem shoduje v ____________________________. Stojí zpravidla ______________ ním.

5 Doplňte: Přívlastek neshodný se s podstatným jménem ____________________ v rodě, čísle a pádě. Stojí ______________ ním a bývá často vyjádřen _________________________ jménem.

6 Vyhledejte všechny přívlastky a rozlište, které jsou shodné a které neshodné.
Před dávnými časy stálo na břehu moře slavné město, které se jmenovalo Trója. Město bylo obehnané pevnými hradbami , které vzdorovaly každé zbrani. Už dlouho obléhala Tróju vojska Řeků, ale pak lstivý Odysseus vymyslel, jak oklamat bdělost Trójanů. Dal postavit dřevěnou sochu koně a v ní se se svými druhy ukryl.

7 V následujících větách určete všechny větné členy.
Výlov kaprů se vydařil. Cesta ze Slovenska byla dlouhá. Návrat domů byl veselý. Dresy hráčů byly nové.

8 ŘEŠENÍ Přívlastek závisí na PODSTATNÉM JMÉNĚ a blíže určuje jeho význam. Přívlastek shodný se s podstatným jménem shoduje v RODĚ, ČÍSLE, PÁDĚ. Stojí zpravidla PŘED ním.

9 Přívlastek neshodný se s podstatným jménem NESHODUJE v rodě, čísle a pádě.
Stojí ZA ním a bývá často vyjádřen PODSTATNÝM jménem.

10 Pks x Pkn Před dávnými časy stálo na břehu moře slavné město, které se jmenovalo Trója. Město bylo obehnané pevnými hradbami , které vzdorovaly každé zbrani. Už dlouho obléhala Tróju vojska Řeků, ale pak lstivý Odysseus vymyslel, jak oklamat bdělost Trójanů. Dal postavit dřevěnou sochu koně a v ní se se svými druhy ukryl.

11 Výlov (Po) kaprů (Pkn) se vydařil (Př).
Cesta (Po) ze Slovenska (Pkn) byla dlouhá (Př). Návrat (Po) domů (Pkn) byl veselý (Př). Dresy (Po) hráčů (Pkn) byly nové (Př).

12 CITACE Prezentace je dílem autorky ze dne


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov"

Podobné prezentace


Reklamy Google