KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Advertisements

Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
VÝROBKY Z OBILOVIN Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: výrobky, obiloviny, mlýnské, mouka, kroupy, vločky.
Káva o Káva se vyrábí úpravou semen kávovníku o Nejčastěji se pěstují tři druhy kávovníku: a. Kávovník arabika – pěstuje se ve vyšších nadmořských.
MINUTKY Z VEPŘOVÉHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: vepřové maso, před příprava,
KLOKANÍ MASO Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: klokaní, maso, charakteristika, příprava,
SKLADOVÁNÍ A KONZERVOVÁNÍ ZELENINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skladování, konzervování, krecht, chladící.
ZMRZLINY A POHÁRY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: zmrzlina, poháry, mléčná, ovocná, smetanová.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů Ročník /
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
MINUTKY ZE SKOPOVÉHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: minutky, skopová kýta,
TĚSTO PIŠKOTOVÉ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, piškotové, příprava, omelety, noky Autor:
KÁVA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: káva, pražení, složení, rozdělení, kávoviny Bc. Jana Tvrdíková Autor:
PŠTROSÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pštrosí, maso, charakteristika, vejce, peří, složení Autor:
Zmrzliny jsou speciální cukrářské výrobky připravené z:  Vody  Mléka  Smetany  Cukru  Vajec  Zahušťovadel  Emulgátorů  Stabilizátorů  Barviv.
SVÍČKOVÉ ŘEZY TOURNEDOS Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: svíčkové řezy, tournedos,
Energeticky bohatá poživatina,
Energetická hodnota potravin (EH)
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
TRŽNÍ ČÁSTI TELECÍ MASO TELECÍ DROBY
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
LAHŮDKOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: lahůdková, zelenina, mangold, kopr, artyčok, bambusové.
Technika obsluhy – Pěstování kávy
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Sójové a kokosové cukrovinky 1
: Suroviny pro cukráře III. ročník
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
TĚSTOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: těstoviny, charakteristika, význam, výroba, druhy Autor:
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tržní části vepřového masa Vepřové sádlo
Výroba instantních prášků 1
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PUDINKY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: pudink Autor: Bc. Jana Tvrdíková.
Cukry – přírodní sladidla
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
KRÁLIČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: králičí, maso, tržní, části, charakteristika Autor:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Třené, jádrové a smetanové výrobky
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
SKLADOVÁNÍ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skladování, ovoce, sklady Autor: Bc.
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Výroba dezertních hmot 2
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Suroviny pro výrobu piva
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Organická chemie v průmyslu
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům:126 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům:126

KAKAO Kakao se vyrábí ze semen stále zeleného stromu kakaovníku pravého. Kakao se vyrábí ze semen stále zeleného stromu kakaovníku pravého. Kakaovník pravý je nízký strom. Kakaovník pravý je nízký strom. Oblast : Amerika, západní Afrika, Malajsie, Filipíny. Oblast : Amerika, západní Afrika, Malajsie, Filipíny. K největším producentům K největším producentům kakaových bobů patří Brazílie, Nigérie. 1.

SLOŽENÍ KAKAOVÉHO BOBU Tuk 50 – 60% Tuk 50 – 60% Voda 5% Voda 5% Bílkoviny 10% Bílkoviny 10% Škrob 6% Škrob 6% Celulóza 2,5% Celulóza 2,5% Třísloviny 6% Třísloviny 6% Kyseliny 2,5 % Kyseliny 2,5 % Teobromin 0,5% Teobromin 0,5% Kofein 0,2% Kofein 0,2% 2.

VÝROBA KAKAOVÉ HMOTY 1. Sklizeň – sklízí se bílé dužnaté plody 2. Fermentace bobů při teplotě 38°C – 1 až 6 dní 3. Sušení 4. Pražení při teplotě 80 °C až 120 °C, snižuje vlhkost, odstraňují se těkavé organické látky, které dodávají nepříjemnou chuť 5. Loupání a drcení 6. Mletí – drť se ve speciálních kakaových mlýnech mele 3.

DĚLĚNÍ KAKAA Kakaový prášek - obsahuje více než 20% kakaového másla (tuku). Kakaový prášek - obsahuje více než 20% kakaového másla (tuku). Holandské kakao, Prima. Holandské kakao, Prima. Kakaový prach - získáváme z usušených vylisovaných slupek kakaových bobů. Kakaový prach - získáváme z usušených vylisovaných slupek kakaových bobů. Obsahuje méně než 20% kakaového másla. Obsahuje méně než 20% kakaového másla. Používá se pro výrobu kakaových Používá se pro výrobu kakaových cukrovinek a směsi kakaa s cukrem. Liší se obsahem kakaového prášku Liší se obsahem kakaového prášku a obsahem sacharózy. a obsahem sacharózy. 5.

SKLADOVÁNÍ KAKAA Kakao a kakaové směsi se skladují dobře uzavřené v obalu. Kakao a kakaové směsi se skladují dobře uzavřené v obalu. Chráněné před sluncem. Chráněné před sluncem. Cizími pachy. Cizími pachy. Únikem aroma. Únikem aroma. Živočišnými škůdci. Živočišnými škůdci. V suchém a chladném prostředí. V suchém a chladném prostředí. 6.

ČOKOLÁDA Čokoláda je výrobek připravený z kakaových součástí a z přírodních či náhradních sladidel, eventuelně z mléčných výrobků. Čokoláda je výrobek připravený z kakaových součástí a z přírodních či náhradních sladidel, eventuelně z mléčných výrobků. Sušeného mléka, sušené smetany. Sušeného mléka, sušené smetany. Přídatných látek - emulgátorů. Přídatných látek - emulgátorů. Látek určených k aromatizaci, Látek určených k aromatizaci, jádrovin, kandovaného ovoce. 7.

VÝROBA ČOKOLÁDY Základní suroviny se promísí a hnětou v melanžéru (mísící zařízení). Základní suroviny se promísí a hnětou v melanžéru (mísící zařízení). Vzniklá čokoládová hmota se válcováním zjemňuje. Vzniklá čokoládová hmota se válcováním zjemňuje. Ve speciálních dížích 2 až 4 dny tře při teplotě 50 až 80 C °. Ve speciálních dížích 2 až 4 dny tře při teplotě 50 až 80 C °. Konšování dodává čokoládě její jemnost, rozplývavost a zvýrazňuje aroma surovin. Konšování dodává čokoládě její jemnost, rozplývavost a zvýrazňuje aroma surovin. Temperance - čokoládová hmota se po určitou dobu udržuje při teplotě 50 až 60 °C a následně se zchladí na 28 až 30 C °. Temperance - čokoládová hmota se po určitou dobu udržuje při teplotě 50 až 60 °C a následně se zchladí na 28 až 30 C °. Při t teplotě 28 až 30 C ° se plní do forem. Při t teplotě 28 až 30 C ° se plní do forem. Balení do hliníkové fólie a přebal z křídového papíru. Balení do hliníkové fólie a přebal z křídového papíru. 8.

DRUHY ČOKOLÁDY Neslazená - bez cukru až 98 % kakaa Neslazená - bez cukru až 98 % kakaa Hořká na vaření Hořká na vaření Hořkomléčná až 75 % kakaa Hořkomléčná až 75 % kakaa Mléčná % kakaa Mléčná % kakaa Mléčná s vysokým obsahem mléka Mléčná s vysokým obsahem mléka Mléčná s odstředěným mlékem Mléčná s odstředěným mlékem Smetanová bílá bez příměsi kakaa Smetanová bílá bez příměsi kakaa Hořká se sníženým obsahem sacharózy Hořká se sníženým obsahem sacharózy Mléčná se sníženým obsahem sacharózy Mléčná se sníženým obsahem sacharózy 9.

ČOKOLÁDOVÉ POCHOUTKY Pochoutky Pochoutky Vločky Vločky Další tvary figurky speciality Další tvary figurky speciality 10.

ČOKOLÁDOVÉ POLEVY Hořká Hořká Hořkomléčná Hořkomléčná Mléčná Mléčná Mléčná s odstředěným mlékem Mléčná s odstředěným mlékem Mléčná s vysokým obsahem mléka Mléčná s vysokým obsahem mléka 11.

Zdroj Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: