EEA Grants Norway Grants Společnost pro ochranu motýlů / SOM Butterflies conservation society 7.3. 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
Advertisements

Digitalizace krizového plánu kraje Středočeského kraje
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Chráněná území v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
ReStEP – Základní informace Plný název: ReStEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (Regionální udržitelná energetická.
Stav zpracování ÚPD obcí pro projekt ELLA k Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou.
základní právní normy, kterými se ochrana přírody a krajiny řídí
Eva Měráková, Lenka Jandová
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
ČHS a údržba skalních oblastí Vladimír Wolf, ČHS.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 Posouzení vlivů Strategie na životní prostředí (SEA) Úvodní veřejný seminář Radim Misiaček Ústí nad.
Integrovaná strategie území Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. Kateřina Valdová.
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
, Brno Připravila: Hana Habrová
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Strategie rozvoje městské části Praha - Libuš Posouzení vlivů Strategie na životní prostředí (SEA) Ing. Bohumil Sulek, CSc. Praha-Libuš,
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Politika územního rozvoje ČR 2008 Hodnocení vlivů na evropsky významné lokality a ptačí oblasti Ondřej Volf, 2008.
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
INSPIRE Stav a výhled.
Ministerstvo životního prostředí České republiky Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky Krajina v mapovém vyjádření Mgr. Peter Mackovčin
Příprava dlouhodobého koncepčního rozvoje příměstského území
Autor: Lukáš Kalousek Vedoucí projektu: Dr. Ing. Bronislava Horáková
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje Pracovní skupina pro sociální oblast Brno,
Mapování veverky obecné ve spolupráci se školami
Prezentace Projektové soustředění žáků Gymnázia, Pardubice, Mozartova 449 Žáci semináře z biologie a vybraní úspěšní řešitelé soutěží zúčastnilo se 30.
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE (RAP)
Národní park České Švýcarsko (2000) Krkonošský národní park (1963) Národní park Podyjí (1991) Národní park Šumava (1991)
Úmluva o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat Mgr. Jana Brožová Ministerstvo životního prostředí.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Purkyňovo gymnázium Strážnice
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí FAREMNÍ PLÁNOVÁNÍ plán péče o farmu Ing. Milan Kouřil DAPHNE ČR –
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČESKÉ REPUBLIKY.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_EKOLOGIE_17.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Revitalizace rašelinišť mezi Horou Sv. Šebestiána a Satzung – I. etapa.
Seminář Managementového centra. Program 17:30Otevření místnosti, přivítání 18:00Představení řečníků, program a úvod Mgr. Záboj Hrázský 18:15 Promítání.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
„Cesta k udržitelnému rozvoji Vsetínska“ Projekt CZ0109 Modul č. 5 EKOMAPA VALAŠSKA PŘÍRODA VALAŠSKA.
Prioritní osa 4 – Ochrana a péče o přírodu a krajinu
410 RP SCHKO Slavkovský les
Řešitelský tým Jméno BATELKOVÁ Kateřina KIRCHNER Karel KOLEJKA Jaromír
Možnosti studia změn rostlinstva
EEA Grants Norway Grants Společnost pro ochranu motýlů / SOM
Lenka Jeřábková Sekce dokumentace ochrany přírody a krajiny
OPŽP PO 4 Specifický cíl 4.1 a 4.2
Ochrana přírody a krajiny
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Datová opora pro nastavení cyklu kvality
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Řídicí výbor DDM Monet v Praze 12
Kalkulátor emisí skleníkových plynů
Transkript prezentace:

EEA Grants Norway Grants Společnost pro ochranu motýlů / SOM Butterflies conservation society

Studie na ochranu přástevníků Studie a příprava odborných podkladů pro ochranu přástevníků mařinkového (Watsonarctia casta) a svízelového (Chelis maculosa) 2015–2016 OBLAST PODPORY II „Aktualizace a příprava nových záchranných programů a programů péče pro zvláště chráněné druhy rostlin a živočichů“.

STUDIE Studie a odborný podklad - cíle: Aktualizace znalostí o výskytu druhů a jejich nárocích na stanoviště Příprava nových záchranných programů a programů péče na místech jejich výskytu. Podklad: Koncepce záchranných programů a programů péče zvláště chráněných druhů živočichů a rostlin v České republice, Příloha IV – Druhy vyžadující zvláštní zřetel, bod (i) Nedostatečně známé druhy (MŽP ČR, AOPK ČR 2014: 71, 90, 91). Projekt poskytuje a řeší přípravu odborných podkladů a klíčové otázky pro rozhodování o ZCHD, kterými zde jsou přástevník mařinkový (Watsonarctia casta) a přástevník svízelový (Chelis maculosa) u nichž doposud neproběhlo systematické mapování v oblastech možného výskytu a aktuální rozšíření je nedostatečně známé. Sběr dat v terénu. Vlastní projekt je koncipován jako odborný podklad a studie zahrnující rešerši literatury (včetně regionální), rešerši sbírkového materiálu a datových sad, kartoték minimálně 50 osob (včetně institucí), identifikaci historických lokalit, floristické a ekologické zpracování stanovišť. Studie na ochranu přástevníků

CASTA

MACULOSA

Metodika Rešeršní podklad Co nejpřesněji se „trefit“ do ekologie druhu prostřednictvím využívaných biotopů Obsáhnout minimálně 42 polí + navazující (odhadem dalších 30) Ideální stav - „trefit“ celou ekologicko niku druhů (velké plochy v CZ mimo nálezy) Vytvořit podkladovou vrstvu

Click to add text. Mapovací pole Chelis maculosa Watsonarctia castaJméno Monitoring / výskyty historickéPoznámka Bezděk /Thomas Řehlovice Řehlovice, Teplice Pavlíčko Ústí n. Labem Mariánská skála Mapové pole

Metodika 1. Rešerše literatury a identifikace historických lokalit 2. Rešerše sbírkového materiálu a dat 3. Floristické a ekologické zpracování stanovišť, dat pro GIS a NDOP AOPK ČR Lokality s výskytem druhu jsou zpracovávány standartním způsobem pro mapování motýlů (např. metodika AOPK, ČSOP pro mapování motýlů v rámci operačních programů jako biodiverzita apod.). K dispozici pro mapování jsou webové stránky Jde o stanovení základních ekologických charakteristik místa a vazeb, včetně negativního ovlivnění stanoviště, rizika a návrhů na optimalizaci činnosti v místě. Zjištěné lokality jsou zadávány pomocí ND OP AOPK ČR ve standardizovaném formuláři (karta stanoviště s druhy). Místa jednotlivých výskytů a zjištěný rozsah (lokalita) je potom zaznamenána pomocí GIS (bodová, polygonová vrstva).

Metodika Mapování se sestává z návštěv 42 mapovacích polí (alespoň s 1 historickou lokalitou) a to ve frekvenci minimálně 2 návštěvy na lokalitu (z toho jedna na detekci pomocí světla v rozmezí V. - VI., podle počasí a oblasti a vyhledávání housenek od VI. - až do V.. Pokud nebude detekce pomocí světla a housenek při jedné návštěvě úspěšná (klimatické podmínky apod.), doplní se minimálně o jednu další. Mapování a monitoring bude probíhat v Doupovských Horách (vojenský újezd a okolí) v 1 mapovacím poli, na Mostecku a okolí Ústí nad Labem v 5 mapovacích polích, dále na vybraných celcích s bývalými výskyty na jižní Moravě (návaznost na NP Podyjí, Moravský Krumlov, Chřiby a Pálavu) ve 13 mapovacích polích a v oblasti Českého Krasu ve spojení s Křivoklátskem na 14 mapovacích polích. Celkem bude mapování a monitoring prováděn ve 32 mapovacích polích což obnáší minimálně 64 návštěv.

Metodika Průzkum v potencionálních oblastech výskytu Pro nalezení nových lokalit technicko-datová a mapová příprava. Jednou z osvědčených metod je zúžení prostoru pro vyhledávání lokalit s výskytem pomocí filtrace z biotopového a naturového mapování přírody ČR. Zde je úzká spolupráce s AOPK ČR (vrstvy mapování biotopů, stanovišť Natura 2000, ND OP – např. výskyt živných rostlin apod.). Průzkum v potencionálních oblastech se sestává z návštěv 51 mapovacích polí (alespoň s 1 lokalita na mapovací pole) a to ve frekvenci 2 návštěvy (možnost kombinace detekce na světlo s vyhledáváním housenek). Průzkum bude navazovat na mapování a monitoring a to v následujících oblastech: - Doupovské Hory (převážně vojenský újezd a okolí), 3 mapovací pole - Mostecko a okolí Ústí nad Labem, 5 mapovacích polí - vybrané celky na jižní Moravě (návaznost na NP Podyjí, Moravský Krumlov, Chřiby a Pálavu), 22 mapovacích polí - oblast Českého Krasu a Křivoklátska, 14 mapovacích polí - Boletice (převážně vojenský újezd a okolí), 4 mapovací pole - Brdy a Střední Povltaví (vojenský újezd a okolí přehrad Orlík, Slapy), 3 mapovací pole

Další informace Informační semináře V rámci projektu je uspořádán úvodní a závěrečný informační seminář pro členy společnosti, mapovatele a odbornou věřejnost. Termín pro vstupní seminář je stanoven na březen 2015 a pro závěrečný rovněž na březen roku 2016 (Praha) Terénní semináře Jsou uspořádány v květnu až červnu Místa byla vybrána podle hlavních oblastí mapování a to Středočeský kraj a jižní Morava Prezentace na konferencích Webové stránky V rámci projektu dojde k úpravě webových stránek, včetně jejich anglické verze v období 2015–2016 (