Algoritmizace a programování Cykly - For. FOR Předem známe počet opakování Předem známe počet opakování Syntaxe: Syntaxe: for proměnná in range(rozpětí):

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pro začátek něco lehčího
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ŘÍDÍCÍ STRUKTURY - PODMÍNKY
VISUAL BASIC Práce se soubory.
Algoritmy I. Cvičení č. 10.
Programování v C++ Cvičení.
Příklady z Matlabu 4 Příklady na řídící příkazy , IF , SWITCH , FOR , WHILE , příkazy vstupu a výstupu INPUT a DISP.
( vstupy a výstupy v Matlabu na konzolu [ do Command Windows]
MATLAB® ( část 3 - scripty).
Větvení cykly J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá.
Lekce 2 Ustanovení firmy. Obsah hodiny  Rozcvička – brainstorming (8)  Ustanovení imaginární firmy (20)  Název  Cíl  SWOT analýza firemního prostředí.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
OSNOVA: a) Řetězce v C b) Funkce stdio.h pro řetězce c) Funkce string.h pro řetězce d) Příklad Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače.
ALGO – Algoritmizace 2. cvičení
JavaScript Podmínky, cykly a pole.
Cvičení.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Mihačová. Obchodní akademie a Střední odborná.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Standardní knihovní funkce pro vstup a výstup 12 Verze
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_06 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Pascal - cykly.
Hlášky Hlášky v JavaScriptu jsou trojího typu: Hlášky v JavaScriptu jsou trojího typu: Alert Alert Prompt Prompt Confirm Confirm Alert – zobrazí upozorňovací.
C – cyklus while Mgr. Lenka Švancarová.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
OSNOVA: a) Příkazy pro cykly II. b) Příkazy pro řízení přenosu c) Příkazy – příklad d) Řetězce v C e) Funkce “stdio.h“ pro řetězce f) Funkce “string.h“
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Řízení běhu programu 5 Verze
ALGO – Algoritmizace 4. cvičení 1.ročník, ZS Ing. Zdena DOBEŠOVÁ, Ph.D.
Typy cyklů Do...Loop For...Next For Each...Next.
Grafický zápis algoritmů (vývojové diagramy) Test na trojúhelník (trojúhelníková nerovnost) Maximum ze tří čísel s použitím pomocné proměnné Pravoúhlý.
Cykly Cykly umožňují provádět určitou část kódu opakovaně až do nastaveného počtu cyklování nebo splnění podmínky. Cykly umožňují provádět určitou část.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_07 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
PŘÍKAZ CYKLU S PODMÍNKOU NA ZAČÁTKU
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B5 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření listopad.
Příkazy cyklů. Co je to cyklus Jako cyklus označujeme opakované vykonávání určitého bloku příkazů Jako cyklus označujeme opakované vykonávání určitého.
ZÁKLADNÍ POJMY. ZDROJOVÝ TEXT PROGRAMU Tvoří: klíčová slova komentáře identifikátory.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
C – cyklus do-while Mgr. Lenka Švancarová.
Pascal – cyklus while Mgr. Lenka Švancarová.
Řetězce String. Co je to řetězec Jako řetězec označujeme pojmenovanou skupinu libovolných znaků Deklarujeme jej pomocí příkazu Délka řetězce není v tomto.
Algoritmizace a programování Algoritmy 4 – Vývojové diagramy (cykly)
Algoritmizace a programování Soubory. Oč jde? Vytvoření externího souboru Vytvoření externího souboru Tento soubor může být: Tento soubor může být: Textový.
Algoritmizace a programování Algoritmy 1 - Úvod. Základní pojmy Počítačový program Počítačový program zápis zdrojového kódu, kterému rozumí počítač zápis.
Algoritmizace a programování Aritmetické, Relační a Logické operátory, Knihovny.
Algoritmizace a programování Algoritmy 2 – Vývojové diagramy (sekvence)
Algoritmizace a programování Procvičování. Příklady Sestavte program pro výpočet obvodu a obsahu obdélníka Sestavte program pro výpočet obvodu a obsahu.
PHP – CYKLY, POLE. CYKLY V PHP Cykly se používají, chceme-li opakovat určitou činnost, několikráte za sebou, opakovaně provádět stejnou proceduru. Postupně.
Algoritmizace a programování Cykly – While 1. Test Příští hodina test na větvení Konstrukce IF..ELSE případně IF..ELIF..ELSE.
VY_32_INOVACE_PR2_14. Cyklus umožňuje opakování určité posloupnosti příkazů bez nutnosti psát je stále znovu. Používáme tři základní druhy cyklů: cyklus.
Algoritmizace a programování Příkaz IF 2 – Příklady.
Algoritmizace a programování Cykly – While – příklady 2.
Inf Cykly ve vývojových diagramech
Algoritmizace a programování
Úvod do Pythonu – IO operace se soubory.
KIV/ZD cvičení 9 Tomáš Potužák.
Linux - skripty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Algoritmizace a programování
Typový příklad 3 – zadání 1
Vytváření dokumentace algoritmů
Kurz algoritmizace a programování v jazyce C
Algoritmizace a programování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Opakování základních příkazů a syntaxí v programovacím jazyce Pascal
Algoritmizace a programování
CYKLUS S PODMÍNKOU NA ZAČÁTKU (se vstupní podmínkou)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Opakování ze 4. cvičení int a; printf("Zadej číslo: ");
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

Algoritmizace a programování Cykly - For

FOR Předem známe počet opakování Předem známe počet opakování Syntaxe: Syntaxe: for proměnná in range(rozpětí): příkazy Rozpětí: Rozpětí: range(3) => hodnota počítadla je 0,1,2 range(3) => hodnota počítadla je 0,1,2 range(1,4) => hodnota počítadla je 1,2,3 range(1,4) => hodnota počítadla je 1,2,3

FOR - příklad for i in range(1,11): print("Cislo",i) Vypíše desetkrát text Cislo a za ním aktuální hodnotu počítadla i (1 až 10). Vypíše desetkrát text Cislo a za ním aktuální hodnotu počítadla i (1 až 10). Počáteční hodnota počítadla nastavena na 1, cyklus se opakuje dokud je splněna podmínka i<11 a po každém proběhnutí cyklu se hodnota počítadla zvýší o 1. Počáteční hodnota počítadla nastavena na 1, cyklus se opakuje dokud je splněna podmínka i<11 a po každém proběhnutí cyklu se hodnota počítadla zvýší o 1.

Čísla v příkazu input Hodnota zadaná pomocí příkazu input je automaticky brána jako řetězec Hodnota zadaná pomocí příkazu input je automaticky brána jako řetězec Hodnota počítadla cyklu je definována jako číslo Hodnota počítadla cyklu je definována jako číslo Chceme-li do inputu vložit počítadlo cyklu, je potřeba tuto hodnotu přetypovat na řetězec: Chceme-li do inputu vložit počítadlo cyklu, je potřeba tuto hodnotu přetypovat na řetězec: str(i) -> str=datový typ string (řetězec) str(i) -> str=datový typ string (řetězec) text + str(i) + text -> spojování řetězců text + str(i) + text -> spojování řetězců

Čísla v příkazu input for i in range(1,11): input(“Zadejte “ + str(i) + “. číslo:“) Proměnná i nabude číselných hodnot 1-10 Proměnná i nabude číselných hodnot 1-10 Proměnnou i přetypujeme na řetězec Proměnnou i přetypujeme na řetězec V příkazu input spojíme řetězce pomocí + V příkazu input spojíme řetězce pomocí +

Příklady Napište vzorový příklad na slajdu 3 Napište vzorový příklad na slajdu 3 Načtěte 10 čísel a zobrazte jejich součet. Načtěte 10 čísel a zobrazte jejich součet. Ve škole je 10 tříd. Známe počty žáků v jednotlivých třídách (čísla čtená ze vstupu). Určete počet žáků ve škole a průměrný počet žáků ve třídě. Ve škole je 10 tříd. Známe počty žáků v jednotlivých třídách (čísla čtená ze vstupu). Určete počet žáků ve škole a průměrný počet žáků ve třídě.

Pěkný zbytek dne Pěkný zbytek dne