Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úvod do Pythonu 21.11.2016 – IO operace se soubory.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úvod do Pythonu 21.11.2016 – IO operace se soubory."— Transkript prezentace:

1 Úvod do Pythonu – IO operace se soubory

2 Práce se soubory (I/O)

3 Základní práce se soubory
Vytvoření souboru Otevřeni souboru Čtení ze souboru Zápis do souboru (přepis) Přípis na konec souboru

4 Postup při práci se souborem
1. Vytvoření objektu pro práci se souborem Otevření souboru p-cí f-ce open() , která vrací objekt typu souborový_objekt (file) 2. S otevřeným souborem manipulujeme prostřednictvím objektu souborový_objekt a p-cí jeho metod provádíme nad aktuálním souborem operace: čtení přípis přepis … 3. Po ukončení práce se souborem je nutné soubor opět uzavřít! Uzavření souboru p-cí metody souborového_objektu: souborový_objekt.close()

5 OTEVření souboru Syntaxe:
proměnná = open(“jmenoSouboru”, modOtevreni) #Vraci do proměnne objekt typu souborový_objekt Např.: file=open(“mujSoubor.txt”, r) Otevira soubor mujSoubor pouze pro cteni Dále manipulujeme se souborem přes proměnnou file Např.: file.read() Další možnosti modu otevření: r r+ w w+ a a+ ČTENÍ + ZÁPIS VYTVOŘENÍ (pokud není) PŘEPSÁNÍ (původní obsah smazán) Pozice na počátku Pozice na konci

6 Čtení z textového souboru
file=open(“mujSoubor.txt”, r) #Dále používáme metody objektu souborový_objekt (proměnná file): file.read([počet_znaku]) Přečte celý soubor a vrátí ho jako řetězec. Při zadání počet_znaku čte a vrací jen zadaný počet znaku. file.readline() Čte a vrací jednu řádku ze souboru file.  Pro opakované čtení (a tisk) všech řádků souboru: for radka in file:      print radka file.readlines() Čte až do konce souboru a vrací seznam řádek.

7 Uzavření souboru file.close()
POZOR!! Uplatní se pouze, když v průběhu čtení nedojde k žádné chybě, dojde-li po otevření p-cí open() k nějaké výjimce, metoda close() se nezavolá => Pro uzavření souboru i v případě chyb v průběhu čtení lépe: with open(„jmenoSouboru.txt“) as file: data = file.read()

8 Zápis a Další možnosti a metody
Pro zajištění správného čtení znakové sady: proměnná = open(“jmenoSouboru”, encoding=„utf-8“) V případě neuvedení se použije výsledek z locale.getpreferredencoding() Python nepovažuje čtení za koncem souboru za chybu => NEVYVOLÁ výjimku! Vrátí prostě jen prázdný řetězec. Další metody objektu souborový_objekt: file = open(„dokumenty/mujSoubor.txt“,encoding=„utf-8“) file.write(retezec) #Zapíše řetězec do souboru  file.writelines(seznam) #Zapíše seznam řetězců do souboru file.name #vrací: „dokumenty/mujSoubor.txt“ file.encoding #vrací: „utf-8“ file.mode #vrací: „r“, to je defaultní nastavení, není-li uveden mód file.seek(počet bytů) #o kolik bytů se máme v souboru posunout file.tell() #vrací pozici v souboru v bytech od počátku file.read(počet znaků) #kolik znaků má být přečteno


Stáhnout ppt "Úvod do Pythonu 21.11.2016 – IO operace se soubory."

Podobné prezentace


Reklamy Google