VÝSLEDKY MATURITNÍ GENERÁLKY A KROKY K ÚSPĚŠNÉMU ZVLÁDNUTÍ MATURITNÍ ZKOUŠKY V ROCE 2011 Tisková konference MŠMT 25.11.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Přechod na nový systém akreditací JIŘÍ SMRČKA TAJEMNÍK AKREDITAČNÍ KOMISE.
LOGISTIKA NOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠKY TELČ CERMAT - Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Školení pro uživatele portálu.
VÝSLEDKY MATURITNÍ GENERÁLKY
Informace z ČŠI Jiří Machačný školní inspektor Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK ( )
Informace k přijímacímu řízení obor Matematická studia.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
MATURITNÍ GENERÁLKA 2010 Jedinečná příležitost pro studenty i učitele středních škol připravit se na změnu maturitní zkoušky v roce 2011 tisková konference.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
1 Profilová část maturitní zkoušky a poznatky z 5leté praxe Mgr. Petra Pátková, odbor vzdělávací soustavy jednání Asociace SPŠ Špindlerův Mlýn, 7. říjen.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017.
Výchovná poradkyně D. Pospíšilová. Přijímací řízení 2016 Maximálně 2 přihlášky originál a kopie v 1. kole Zrušení výstupního hodnocení Pozvánka na přijímací.
Přijímací řízení ve školním roce 2015/ ÚVOD Kde je/bylo možné získávat informace:  Návštěvy SŠ a SOU, dna otevřených dveří  Výstava EDUK ART.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Ministerstvo vnitra ČR, leden 2012 Centrální nákup v resortu MV.
Maturita 2017 YMNÁZIUM BLANSKO Základní informace o maturitní zkoušce v roce 2017.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Maturita 2017.
Přijímací řízení 2016/17.
Důležité informace pro rodiče vycházejících žáků
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ 2017 / 2018.
Legislativní změny novela školského zákona zákonem č. 178/2016 Sb., která mj. zavádí jednotnou přijímací zkoušku do oborů vzdělání s maturitní zkouškou.
Maturitní zkoušky 2014 ke dni
Pojem přeměna obchodní společnosti
Úřad práce České republiky
Státní maturita Jindřich Kitzberger.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Pracovní porada Pracovní list.
Aplikace Monitorovací systém
Občanské soudní řízení I.
Pracovní porada Pracovní list.
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Jednotné principy klasifikace na GJKT
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2013
Financování přímých NIV
GVID – MATURITA 2018 aktuální stav – říjen 2017.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s vedoucími ÚÚP Územně analytické podklady ÚAP kraje s využitím ÚAP obcí ÚAP a změny v právních předpisech Ing. arch. Jana.
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Aplikace Monitorovací systém
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Přijímací řízení na střední školy pro školní rok 2018/2019
Maturity 2017/2018 listopad 2017 L. Jíša.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Maturita 2018.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Přijímací řízení na střední školy pro školní rok 2018/2019
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Hodnocení korupčních rizik (CIA) Oddělení boje s korupcí Praha, 2018
Projektové řízení výstavby podle PMBOK 2. Řízení rozsahu
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Přijímací řízení
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Informace pro vycházející žáky a jejich rodiče
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
GVID – MATURITA 2019 aktuální stav – říjen 2018.
Transkript prezentace:

VÝSLEDKY MATURITNÍ GENERÁLKY A KROKY K ÚSPĚŠNÉMU ZVLÁDNUTÍ MATURITNÍ ZKOUŠKY V ROCE 2011 Tisková konference MŠMT

SOUČINNOST ŠKOL A CENTRA KLÍČOVÝM FAKTOREM ÚSPĚCHU MATURITNÍ GENERÁLKY BYLA AKTIVNÍ A EFEKTIVNÍ SOUČINNOST STŘEDNÍMI ŠKOLAMI Maturitní generálku na středních školách zajišťovalo cca 18, 5 tisíce vedoucích a pedagogických pracovníků středních škol Vážnější problémy se součinností se projevily pouze v případě 22 z celkem škol Součástí spolupráce byly i připomínky, podněty a náměty, které Centrum obdrželo celkem od pracovníků z celkem 860 škol (tj. cca 70% ) V TOMTO SMYSLU PATŘÍ PRACOVNÍKŮM STŘEDNÍCH ŠKOL UZNÁNÍ A PODĚKOVÁNÍ ZA KVALITNĚ ODVEDENOU PRÁCI!!!

ZÁVĚRY MAG’10 A ZDROJE INFORMACÍ ZÁVĚRY MAG‘10 - ZDROJE INFORMACÍ A PODNĚTŮ Vlastní poznatky CERMAT včetně výstupů řídícího a dohledového centra Poznatky a zjištění dodavatelů technologií a služeb Závěry monitoringu průběhu MAG‘10 Českou školní inspekcí Podněty ze systému uživatelské podpory Centra (HELP-DESK) Připomínky škol Stanoviska asociací škol Stanovisko konzultační skupiny ředitelů středních škol (K-10) ANALÝZE BYLO PODROBENO CELKEM 98 DÍLČÍCH PRVKŮ

KONKRÉTNÍ ZÁVĚRY MAG‘10 (1) TECHNOLOGICKÉ ZAJIŠTĚNÍ MATURITNÍ ZKOUŠKY A ZPRACOVÁNÍ VÝSLEDKŮ ZKOUŠEK a)tisk a kompletace a distribuce zkušební dokumentace nevykázaly žádné systémové a významné dílčí nedostatky bezpečnostní systémy bez nedostatků b)pořízení a zpracování výsledků nevykázaly systémové chyby, projevilo se 5 dílčích nedostatků: chybná funkce digitalizačního terminálu ve škole (0,04%) chyběly 4 automatizované kontroly chyb ovlivnily zpracování výsledků 325 žáků (bylo odstraněno) NÁPRAVNÁ OPATŘENÍ BUDOU PROVEDENA DO KONCE ÚNORA

KONKRÉTNÍ ZÁVĚRY MAG‘10 (2) HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ PÍSEMNÝCH PRACÍ VE ŠKOLÁCH a)FORMÁLNÍ STRÁNKA Zjištěná významná chyba – formální zápis výsledného bodového hodnocení (chyba u cca žáků – např. že žák složil zkoušku na 120 % - a následné manuální opravy cca 12 tisíc záznamových archů v Centru) PĚT OPATŘENÍ K VYLOUČENÍ CHYB Úprava formulářů záznamových archů Doplnění automatizovaných SW kontrol při digitalizaci ZA (škola) i při centrálním zpracování výsledků v Centru Doplnění manuálních kontrol na straně komisaře (škola) i při centrálním zpracování výsledků (validace) Zvýšení názornosti instrukcí pro hodnotitele a komisaře (včetně instruktážního videa) Cvičná pilotáž celého dokumentačního systému MZ (včetně procesů týkajících se ústních zkoušek a profilových zkoušek) – březen/duben 2011

KONKRÉTNÍ ZÁVĚRY MAG‘10 (3) HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ PÍSEMNÝCH PRACÍ VE ŠKOLÁCH b)METODIKA HODNOCENÍ Nejvýznamnější změna: doplní se bodová škála hodnocení písemných prací z českého jazyka na stupnici 0,1,2,3,4,5 (nyní 0, 1, 3, 5) c)PRŮBĚH HODNOCENÍ d)Nejvýznamnější změny:  možnost opravovat práce mimo pracoviště školy (na rozhodnutí ředitele školy)  opravovat se budou originály písemných prací  požadavek na 1 hodnotitele písemných prací neznamená, že hodnocení musí provádět sám (na rozhodnutí ředitele školy) Neakceptován požadavek na použití červené tužky k opravám

KONKRÉTNÍ ZÁVĚRY MAG‘10 (4) ORGANIZACE A PRŮBĚH ZKOUŠEK VE ŠKOLÁCH a)Generálka prověřila všechny postupy při písemných zkouškách b)14 připomínek je nebo bude řešeno (nejpozději do konce února) sníží se administrativní zátěž a pracnost – např. se bude hodnotit přímo do originálu záznamového archu žáka, sníží se počet podpisů při předávání dokumentace ze 4 na 2 Sníží se rizika chybného postupu při zadávání zkoušek – zjednoduší se instrukce a postupy zadavatele v učebně zvýší se pracovní komfort komisařů a zadavatelů – např. zadavatel bude moci opustit v průběhu zkoušky učebnu (nahradí ho náhradní zadavatel) možnost pro velké školy mít místo 1 komisaře 2, prodlouží se přestávky mezi zkouškami minimalizují se případy, kdy žák bude skládat více než 2 zkoušky v 1 den ŘEŠENÍ VYŽADUJE ZMĚNU METODIK, ÚPRAVU VYHLÁŠKY A ÚPRAVU TECHNOLOGICKÉHO ZAJIŠTĚNÍ – konec února 2011

KONKRÉTNÍ ZÁVĚRY MAG‘10 (5) „ZLIDŠTĚNÍ“ PRAVIDEL U ZKOUŠKY způsob kontroly používání povolených pomůcek u zkoušek je v kompetenci jednotlivých škol opouštění učebny v průběhu zkoušky zůstává omezeno – zadavatel však může v oprávněných případech rozhodnout jinak možnost občerstvit se v průběhu zkoušky – žák bude moci pít, na lavici však mohou být pouze povolené pomůcky, zadání a záznamový arch možnost opustit učebnu, pokud je žák s prací hotov dříve totožnost žáka před zahájením zkoušky – musí prokázat, pokud k tomu bude vyzván zadavatelem JEDNOZNAČNÉ VYMEZENÍ PRAVIDEL žák musí být v učebně 15 minut před zahájením zkoušky, přijde-li později, zadavatel jej může ze zkoušky vyloučit žák musí používat pouze povolených psacích potřeb pro záznam svého výsledku do záznamového archu (zadavatel ověří) vyloučeno, aby žák měl u sebe zapnutý elektronický komunikační prostředek (způsob kontroly je zcela na zadavateli) ŘEŠENÍ VYŽADUJE POUZE ZMĚNU METODIK - do prosince 2010

KONKRÉTNÍ ZÁVĚRY MAG‘10 (6) OBSAH A FORMA ZADÁNÍ ZKOUŠEK Celkem 14 připomínek nejednoznačnost určitého typu testových položek v testu z českého jazyka technická a formální stránka zadání poslechového subtestu z cizího jazyka věcné vymezení témat písemných prací z českého jazyka Délka písemných prací Řešení a úpravy se týkají 6 připomínek: omezí se výskyt připomínkovaného typu testových položek v didaktickém testu z českého jazyka (1) odstraní se kritizované nedostatky v audiozáznamu poslechového testu z cizího jazyka (2) prodlouží se doba na řešení úloh poslechového testu (1) rozšíří se a graficky se upraví záznamové archy písemných prací (2)

VÝSLEDKY ZKOUŠEK A ZÁVĚRY (1) OVĚŘENÍ DOVEDNOSTÍ A ZNALOSTÍ ŽÁKŮ NEBYLO CÍLEM GENERÁLKY, ALE NÁSTROJEM PRO INFORMACI ŽÁKŮ A UČITELŮ ZÁVĚRY ANALÝZY VÝSLEDKŮ úroveň obtížnosti a parametry zadání zkoušek odpovídají katalogům požadavků; obtížnost zkoušek nebude snižována odhad neúspěšnosti v řádném termínu maturitní zkoušky je % lze však očekávat dva základní rozdíly: a)neúspěšnost po opravných zkouškách bude vyšší, než je tomu nyní (dnes cca 2%) b)rozložení neúspěšnosti mezi školami bude jiné (dnes víceméně rovnoměrné); nadměrnou koncentrovanou neúspěšnost lze očekávat na cca 10-15% škol

VÝSLEDKY ZKOUŠEK A ZÁVĚRY (2) OPATŘENÍ NA PODPORU ŠKOL, UČITELŮ A ŽÁKŮ S CÍLEM PŘISPĚT K MINIMALIZACI RIZIKA NEÚSPĚŠNOSTI 1.Uvolnění sady cvičných didaktických testů z nepovinných zkoušek pro školy (leden 2011) 2.Uvolnění cvičných zadání poslechových subtestů pro školy (leden a duben 2011) 3.Uvolnění cvičných zadání písemných prací z českého jazyka a cizího jazyka (leden, březen a duben 2011) 4.Uvolnění sady cvičných testů z povinných zkoušek (březen 2011) 5.Cvičná pilotáž generování zadání pro ústní zkoušky (březen/duben) PLATÍ VŠAK, ŽE KATALOGY POŽADAVKŮ ZKOUŠEK SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY BYLY ZVEŘEJNĚNY A ŠKOLÁM JSOU ZNÁMY OD DUBNA 2008, TEDY O 12 MĚSÍCŮ DÉLE, NEŽ STANOVÍ ZÁKON