Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
Autor: Lenka Kraváčková
Trávicí soustava.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí Téma: Trávicí soustava
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
Trávicí soustava obratlovců
Přírodopis-8. ročník Trávicí soustava 2
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_583_Trávící soustava_3 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trávicí soustava.
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
Sacharóza – výroba cukru
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
zpracovaný v rámci projektu
DUTINA ÚSTNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). ŽALUDEK

Latinsky gaster Uložen v břišní dutině pod levou klenbou bránice Zásobárna potravy (vakovitá) Potrava se zde mění na tráveninu Rozšířená část trávicí trubice Objem jeden až dva litry Má tyto části: česlo, dno, tělo, velké zakřivení, malé zakřivení, vrátník

Stěna je tvořena tlustou svalovou vrstvou, vystlaná spec. membránou = slizniční epitel Sliznice produkuje speciální šťávu (obsahuje kyselinu a enzymy), ta štěpí potravu (proti této kyselině je žaludek chráněn vrstvou hlenu) Mezi žaludkem a dvanáctníkem (první část tenkého střeva) je vrátnicový svěrač (tudy pak prochází trávenina); následuje vrátník, který nikdy není zcela uzavřen, pouští tráveniny po částech dál do tr. soustavy

1) Žaludeční dno 2) Velké zakřivení žaludku 3) Tělo žaludku 4) Vrátníková část 5) Vrátník 6) Horní část dvanáctníku 7) Vrátníková část 8) Malé zakřivení žaludku 9) Žaludeční řasy E) Konec jícnu D) Dvanáctník

Chemické trávení v žaludku Potrava + žaludeční šťáva (hlen + HCl + enzym pepsin + žaludeční lipáza + mucin + některé soli) = je jí cca 1–2 litry/den, je bezbarvá, čirá, silně kyselá tekutina (pH 1–2) Potrava do žaludku hormon GASTRIN stimuluje žaludeční buňky začne se uvolňovat HCl a PEPSIN rozklad potravy na PEPTIDY potrava je nyní hustou, kyselou tekutinou (tzv. CHYMUS) pokračuje do dvanáctníku (řízeno nervově)

Složky žaludeční šťávy HCl: váže se na MUCIN a požité bílkoviny; je koncentrovaná cca 0,5%; umožňuje působení pepsinu (trávení bílkovin); způsobuje bobtnání vazivových složek masa (to se rozpadá na vlákna, lépe se tráví, bílkoviny masa jsou sráženy tj. denaturovány); mění nerozpustné soli na rozpustné chloridy; usmrcuje některé choroboplodné bakterie, kvasinky, plísně

Pepsin: tvoří se jako neúčinný pepsinogen, vlivem HCl se mění na účinný pepsin; rozkládá bílkoviny na albumózy a peptony (rozpustné ve vodě); sráží mléko (mění rozpustný kasein na nerozpustný tzv. tvaroh) Žaludeční hlen: neboli mucin pokrývá žaludeční stěny (ochraňuje je před působením pepsinu a HCl) Žaludeční lipáza: rozkládá pouze emulgované tuky (např. mléka, smetany, syrového žloutku…)

Zvracení Dochází k němu uvolněním česla žaludku Jedná se o obranný, nepodmíněný reflex Stává se tak při výskytu jedovatých či škodlivých látek, při podráždění polohového ústrojí (např. jízda lodí) a také při zrakových a čichových podnětech Předchází mu pocit nevolnosti, blednutí, pocení, slinění = zvýšená činnost vegetativních nervů Bulimie: porucha příjmu potravy, psychické onemocnění, úmyslné vyvrhování potravy

1) Latinský název pro žaludek?  Gaster  Patella  Carpus 2) Kyselina obsažená v žaludeční šťávě?  HCl  NaCl  FCl 3) Objem žaludku dospělého člověka?  3–4 l  2–3 l  1–2 l 4) Pepsin?  Enzym, štěpí lipidy  Enzym, štěpí bílkoviny  Enzym, štěpí sacharidy 5) Zvracení je:  Podmíněný reflex  Nepodmíněný reflex 6) Žaludeční šťáva:  Má pH 1–2, za den se jí utvoří 1–2 l  Má pH 2–3, za den se jí utvoří 2–3 l  Má pH 3–4, za den se jí utvoří 3–4 l

Zdroje Olek Remesz. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: entriculus.svg KUNDEROVÁ, LIBUŠE. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, 2005, 184 s. ISBN str. 51–65.