Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

Látkové složení lidského těla- prvky
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VITAMINY VE STRAVĚ, MINERÁLNÍ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
HOBITI.
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
MINERÁLNÍ LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY
Anémie Hejmalová Michaela.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Řízení činnosti lidského těla
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Získávání energie pro život
Suroviny pro cukráře I. ročník
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Minerální látky II. Mikroelementy a stopové prvky

Je součástí hemoglobinu a myoglobinu. Nejvíce je obsaženo v játrech, slezině, kostní dřeni, srdečním svalu a v kosterních svalech. Nedostatek: Pro organismus je škodlivý, snižuje se fyzická výkonnost, pokles červených krvinek, tím i zásobování tkání kyslíkem. Anémie (chudokrevnost) – pokles počtu červených krvinek. Železo

Zdroje: Maso, vnitřnosti, luštěniny, špenát, vaječný žloutek, celozrnné pečivo, některé druhy ovoce. Vstřebávání železa zlepšuje dostatečný příjem vitamínu C. Nadbytek železa je pro organismus toxický.

Je součástí hormonů štítné žlázy. V dětství podporuje tělesný růst, pohlavní a mentální vývoj. Nedostatek: Poruchy štítné žlázy, únava, tloustnutí. Zdroje: Mořské ryby, mléko a mléčné výrobky, sýry, třešně, višně. Z důvodu nedostatku jódu v potravinách se potravinářská sůl doplňuje jódem. Jód

Ovlivňuje funkci enzymů v lidském těle. Je součástí oční duhovky. Účastní se fotochemických procesů vidění. Zvyšuje stabilitu inzulinu. Ovlivňuje metabolismus bílkovin, sacharidů, hormonů a vitamínů. Zinek

Nedostatek: Zpomaluje syntézu DNA, RNA a bílkovin. Nedostatek zinku v těhotenství může ohrozit plod. U mládeže může způsobit zpomalení růstu a pohlavního dospívání. Může se projevovat jako akné, záněty kůže, špatným hojením ran. U dospělých snížení plodnosti.

Zdroje: Játra, droždí, houby, luštěniny, česnek, dýňová semena, obiloviny, maso.

Podílí se na krvetvorbě. Na stavbě kostí. Na činnosti centrální nervové soustavy. Je součástí některých enzymů. Ovlivňuje růst, rozmnožování buněk, některé hormony, funkci některých žláz s vnitřní sekrecí. Zvyšuje odolnost organismu proti některým chorobám. Měď

Nedostatek způsobuje: Snižuje schopnost organismu využít železo. Způsobuje generativní změny míchy, ztrátu barvy vlasů. Měď tvoří i nežádoucí, toxické sloučeniny.

Zdroje: Játra, ledviny, ořechy, kakao, houby, černý chléb.

Je součástí mnoha enzymů. Nezbytné pro normální strukturu těla a činnost nervové soustavy a pro rozmnožování. Účastní se tvorby krevního barviva. Nedostatek: Poruchy růstu, nenormální vývoj kostí, zvyšování ukládání tuku pod kůží, v ledvinách a játrech, degenerují vaječníky a varlata. Mangan

Zdroje: Čaj, ovesné vločky, ořechy, celozrnná mouka.

Selen Je důležitý pro činnost srdce, chrání před rakovinou. Zdroje: Mořské ryby, mléko, vejce, sůl, ořechy, obiloviny – hlavně kukuřice.

Křemík Důležitý pro vývoj kostí. Ovlivňuje stav vlasů a nehtů, má vliv na srdce a cévy. Má vliv na snížení cholesterolu. Zdroje: Minerální voda, tmavé pečivo, ovesné vločky.

ŠEBELOVÁ, MARIE. Potraviny a výživa učebnice pro odborná učiliště; OBOR KUCHAŘSKÉ PRÁCE. 2. vyd. Praha: nakl. PARTA, s.r.o s. ISBN str.11–12. KUNDEROVÁ, LIBUŠE. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, s. ISBN str. 91–96. Obrazový materiál: California Department of Fish and Game. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: elang=cs Brzeszczot. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Zdroje

H. Zell. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: JPG Aktron. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: _II.jpg Rillke. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: caois_seminis_pulvis_ jpg Slick. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: jpg

Haneburger. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: _grade_of_fermentation.jpg Jonathunder. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: TheCob.JPG Glane23. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Threecharlie. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: o,_mais_di_produzione_locale_%282%29.JPG

Paul Goyette. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: ng=cs Quadell. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: e-1.jpg