Nezaměstnanost. Míra nezaměstnanosti patří mezi základní makroekonomické ukazatele a vypovídá o celkovém dění v dané ekonomice. Míra nezaměstnanosti patří.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Daň z příjmu FO řešení příkladu Řešitelky:Jana Bilíková Lucie Procházková Narcisa Vitnerová.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Ing. Veronika Dostálková MBA TRH PRÁCE Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Workshop dne prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Spadá se tedy i rovnost mužů.
Aktivní politika zaměstnanosti prezentuje Jana Krupičková, DiS. specialista trhu práce Úřad práce v Liberci Liberec
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
1 Koordinace dávek v nezaměstnanosti. Nezaměstnanost jako sociální událost Podle MOP je nezaměstnaná osoba, která se nachází v situaci, kdy práci hledá.
Legislativní rámec zaměstnávání osob se zdravotním postižením Ing. Maria Seifertová Liberec
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ÚŘAD PRÁCE ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Povolání, zaměstnání, práce
NEZAMĚSTNANOST Mgr. Michal Oblouk.
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Projekt CESTA KE ZMĚNĚ Registrační číslo: CZ /0.0/0.0/16_053/
Návrhy opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života
Podpora v nezaměstnanosti
NEZAMĚSTNANOST Úřad práce.
Josef Středula, předseda ČMKOS
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Správa sociálního zabezpečení
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Ekonomická rovnováha Pokud může a dovede národní ekonomika vyrobit tolik, kolik sama spotřebuje, je v ekonomické rovnováze. Je zákonité, že ekonomika se.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Odměňování zaměstnanců
RIZIKO.
Právo sociálního zabezpečení
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Správa sociálního zabezpečení
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
RIZIKO.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
BESEDA SE STUDENTY STŘEDNÍCH ŠKOL
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Aktivní politika zaměstnanosti Společensky účelné pracovní místo
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Statistické údaje Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Ústí nad Labem, Kontaktní pracoviště Most.
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Život bez střeva , Praha.
Projekt CESTA KE ZMĚNĚ II
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Transkript prezentace:

Nezaměstnanost

Míra nezaměstnanosti patří mezi základní makroekonomické ukazatele a vypovídá o celkovém dění v dané ekonomice. Míra nezaměstnanosti patří mezi základní makroekonomické ukazatele a vypovídá o celkovém dění v dané ekonomice. Míra nezaměstnanosti je vyjádřena jako podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivnímu obyvatelstvu. Míra nezaměstnanosti je vyjádřena jako podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivnímu obyvatelstvu.

Kdo je nezaměstnaným? Nezaměstnaným se rozumí ten, kdo nemá placené zaměstnání ani sebezaměstnání, přitom práci hledá a je ochoten v určitém časovém horizontu do práce nastoupit. Nezaměstnaným se rozumí ten, kdo nemá placené zaměstnání ani sebezaměstnání, přitom práci hledá a je ochoten v určitém časovém horizontu do práce nastoupit.

“Ideál” nezaměstnanosti Alternativa definice (používaná některými ekonomy práce) která by viděla “plnou zaměstnanost” jako dosažení ideální míry nezaměstnanosti, kde nezaměstnanost neexistuje. Alternativa definice (používaná některými ekonomy práce) která by viděla “plnou zaměstnanost” jako dosažení ideální míry nezaměstnanosti, kde nezaměstnanost neexistuje.

Typy nezaměstnanosti Frikční nezaměstnanost Tento typ nezaměstnanosti je ovlivněn zejména průběhem životního cyklu. Patří sem například lidé, kteří hledají zaměstnání těsně po ukončení vzdělání nebo ti co odešli z původního místa dobrovolně a hledají jiné pro ně zajímavější uplatnění. Tento typ nezaměstnanosti je ovlivněn zejména průběhem životního cyklu. Patří sem například lidé, kteří hledají zaměstnání těsně po ukončení vzdělání nebo ti co odešli z původního místa dobrovolně a hledají jiné pro ně zajímavější uplatnění. Strukturální nezaměstnanost Tento typ je způsoben díky nesouladu mezi nabídkou a poptávkou po konkrétních profesích. Tento typ nezaměstnanosti se týká například regionů orientovaných na těžbu, kde byli převážně pracovníci školení na důlní činnost, která je velice specifická, tedy pro jiné obory málo využitelná. V situaci, kdy dojde k v tomto regionu k útlumu těžby, tito pracovníci přijdou o práci a jejich kvalifikace jim neumožňuje získat práci v jiném oboru. Tento typ je způsoben díky nesouladu mezi nabídkou a poptávkou po konkrétních profesích. Tento typ nezaměstnanosti se týká například regionů orientovaných na těžbu, kde byli převážně pracovníci školení na důlní činnost, která je velice specifická, tedy pro jiné obory málo využitelná. V situaci, kdy dojde k v tomto regionu k útlumu těžby, tito pracovníci přijdou o práci a jejich kvalifikace jim neumožňuje získat práci v jiném oboru.

Typy nezaměstnanosti Cyklická nezaměstnanost Souvisí s vývojem hospodářského cyklu. V případě kdy se ekonomika nachází v recesi, míra nezaměstnanosti roste a analogicky pokud ekonomika roste, míra nezaměstnanosti se snižuje. Souvisí s vývojem hospodářského cyklu. V případě kdy se ekonomika nachází v recesi, míra nezaměstnanosti roste a analogicky pokud ekonomika roste, míra nezaměstnanosti se snižuje. Jako další typ by se dala zařadit ještě například sezonní nezaměstnanost, která souvisí především s kolísavou poptávkou po sezonních pracovnících, například ve stavebnictví nebo zemědělství. Jako další typ by se dala zařadit ještě například sezonní nezaměstnanost, která souvisí především s kolísavou poptávkou po sezonních pracovnících, například ve stavebnictví nebo zemědělství. Další dělení: Další dělení: –Dobrovolná –Nedobrovolná

Boj s nezaměstnaností Každá vláda disponuje několika základními nástroji hospodářské politiky, kterými se snaží bojovat s nezaměstnaností. Tyto nástroje je možné rozdělit na aktivní a pasivní. Každá vláda disponuje několika základními nástroji hospodářské politiky, kterými se snaží bojovat s nezaměstnaností. Tyto nástroje je možné rozdělit na aktivní a pasivní. Aktivní nástroje Ke snižování nezaměstnanosti dochází v rámci uskutečňování proti cyklické politiky, tedy snaha ovlivnit cyklickou nezaměstnanost. Jedná se o expanzivní kroky, které vedou k vytváření pracovních míst a stimulaci poptávky. Ke snižování nezaměstnanosti dochází v rámci uskutečňování proti cyklické politiky, tedy snaha ovlivnit cyklickou nezaměstnanost. Jedná se o expanzivní kroky, které vedou k vytváření pracovních míst a stimulaci poptávky.Pasivní Tyto nástroje zmírňují dopady nezaměstnanosti, do této kategorie patří například vyplácení dávek v a podobně. Tyto nástroje zmírňují dopady nezaměstnanosti, do této kategorie patří například vyplácení dávek v a podobně. - pro stát není nejvhodnější, pomoc lidem, ale ne ekonomice. - pro stát není nejvhodnější, pomoc lidem, ale ne ekonomice.

Jakou pomoc můžete očekávat od úřadu práce zprostředkování zaměstnání zprostředkování zaměstnání psychologické poradenství a bilanční diagnostika psychologické poradenství a bilanční diagnostika rekvalifikace rekvalifikace konzultace o zahájení soukromého podnikání konzultace o zahájení soukromého podnikání ochrana zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele ochrana zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele

Rekvalifikace = příležitost k novému začátku - rozumí se tím získání nové kvalifikace a zvýšení, rozšíření nebo prohloubení dosavadních znalostí uchazeče či zájemce o zaměstnání - rozumí se tím získání nové kvalifikace a zvýšení, rozšíření nebo prohloubení dosavadních znalostí uchazeče či zájemce o zaměstnání při určování vhodnosti RK se vychází z dosavadní kvalifikace, zdravotního stavu, schopností a zkušeností osoby, která má být rekvalifikována při určování vhodnosti RK se vychází z dosavadní kvalifikace, zdravotního stavu, schopností a zkušeností osoby, která má být rekvalifikována za jakých podmínek se mohu rekvalifikovat? za jakých podmínek se mohu rekvalifikovat? –uchazeč musí být v evidenci ÚP –musí aktivně spolupracovat s ÚP –plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání –hrozí li vám propuštění ze zaměstnání pro rekvalifikaci je nutná písemná dohoda mezi ÚP a uchazečem pro rekvalifikaci je nutná písemná dohoda mezi ÚP a uchazečem náklady na rekvalifikaci hradí ÚP, může poskytnout příspěvek na jízdné či ubytování náklady na rekvalifikaci hradí ÚP, může poskytnout příspěvek na jízdné či ubytování příklady rekvalifikací: obsluha PC, sanitář, pracovník v sociálních službách, účetnictví, holičské a kadeřnické služby, nehtová modeláž, masérský kurz, kuchař, barman, číšník, svářečské kurzy, obsluha stavebních strojů, AutoCAD, rozšíření řidičských průkazů… příklady rekvalifikací: obsluha PC, sanitář, pracovník v sociálních službách, účetnictví, holičské a kadeřnické služby, nehtová modeláž, masérský kurz, kuchař, barman, číšník, svářečské kurzy, obsluha stavebních strojů, AutoCAD, rozšíření řidičských průkazů…

Projít RK a zůstat dále v evidenci ÚP není jejím účelem. Projít RK a zůstat dále v evidenci ÚP není jejím účelem. Je dobré „zmapování terénu“ aby po ukončení RK našel uchazeč vhodné zaměstnání. Je dobré „zmapování terénu“ aby po ukončení RK našel uchazeč vhodné zaměstnání. I přes veškerou snahu RK zařízení i ÚP zůstává mnoho lidí i dále bez zaměstnání. I přes veškerou snahu RK zařízení i ÚP zůstává mnoho lidí i dále bez zaměstnání.

Pobírání podpory v nezaměstnanosti do 50 ti let věku – 5 měsíců 50 – 55 let věku – 8 měsíců nad 55 let věku – 1 1 měsíců Výše podpory v nezaměstnanosti činí první 2 měsíce podpůrčí doby 65 % (max. 0,58 násobek prům.mzdy,tj Kč, další 2 měsíce 50 % a po zbývající podpůrčí dobu 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu. Výše podpory v nezaměstnanosti činí první 2 měsíce podpůrčí doby 65 % (max. 0,58 násobek prům.mzdy,tj Kč, další 2 měsíce 50 % a po zbývající podpůrčí dobu 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu. Po dobu trvání rekvalifikačního kurzu má uchazeč nárok na 60% z vyměřovacího základu (max Kč). Po dobu trvání rekvalifikačního kurzu má uchazeč nárok na 60% z vyměřovacího základu (max Kč).

Po skončení podpůrčí doby (pět, osm nebo jedenáct měsíců) už nezaměstnaný získá jen sociální dávku ve výši životního minima, tedy necelých 3200 korun. Nevykazuje-li požadovanou aktivitu, dostane jen existenční minimum, tedy 2200 korun.

Nárok má občan s bydlištěm na území ČR, který v posledních dvou letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání získal alespoň 12 měsíců důchodového pojištění. Potřebnou dobu pojištění je možné získat i prostřednictvím takzvaných náhradních dob, což je třeba doba pobírání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, péče o dítě do čtyř let, doba výkonu veřejné služby či dlouhodobé dobrovolnické služby.

A jak vypadá průběh hledání zaměstnání? –Ne, ne, možná, ne, ne, ne, ne….. ANO!! Najít zaměstnání je práce sama o sobě. Najít zaměstnání je práce sama o sobě. Rozhodující pro vytvoření prvního dojmu pro přijetí jsou první desítky sekund, vhodné oblečení, včasný příchod, ale není vhodná přílišná skromnost ani přehnaná sebechvála, nejasné a nepravdivé odpovědi… Rozhodující pro vytvoření prvního dojmu pro přijetí jsou první desítky sekund, vhodné oblečení, včasný příchod, ale není vhodná přílišná skromnost ani přehnaná sebechvála, nejasné a nepravdivé odpovědi…