Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prevence rizikového chování
Advertisements

EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Kateřina Mašková, 2.A Tresty u mladistvých.
Etopedie Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_13.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Digitální učební materiál
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní právo Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
 VY_32_INOVACE_16_14  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
Digitální učební materiál
Sociálně patologické jevy
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní odpovědnost Ročník:1. a 2. Datum.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
TVORBA A OCHRANA MAJETKU Mgr. Michal Oblouk. TVORBA MAJETKU  základním zdrojem pro získání majetku je cílevědomá lidská činnost = PRÁCE (výdělečná činnost.
Kriminalita mládeže.
2. Správní trestání a správní delikty
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
VY_32_INOVACE_SA4A_1 DUM 1. „ OBLASTI AKTIVIT PRO PRÁCI S CÍLOVOU SKUPINOU “
Mladiství (ČR, SR) Jan Geršl JohnBMWseznam.cz. Obsah o Trestní právo o Porovnání o Shrnutí.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Trest smrti Mgr. Marie Mikulcová.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Náročné životní situace DUM_11. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název.
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_14/10_Protiprávní jednání Téma: Protiprávní jednání.
Z ÁKON O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH 108/2006 S B.. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Sociálně-patologické jevy u dětí a mládeže Pojem patologie Sociální deviace Sociální kontrola (vnější, vnitřní – formální/neformální)
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
Závislí jako cílová skupina sociálních služeb. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí.
VY_32_INOVACE_47_Přestupky, trestné činy Využití ICT Identifikátor školy:
Paměť DUM_18. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE.
Sociální patologie SCPT SCPA 3. přednáška Dělení poruch chování Příčiny poruch chování Doc. PaedDr. Marie Kocurová, Ph.D. FPE ZČU v Plzni.
Název projektu: Moderní škola
Myšlení a myšlenkové operace
Inteligence DUM_19.
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány.
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Vandalismus
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Název projektu: Moderní škola
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
VY_32_INOVACE_SA4A_7 DUM 7. realizace aktivity pro 1
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_SA4A_5 DUM 5. „dívka uživatelka služby-dramatizace “
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Psychické procesy - vnímání
TRESTNÝ ČIN A JEHO DŮSLEDKY.
číslo: VY_32_INOVACE_14_11 Název: Kriminalita mládeže
PORUŠOVÁNÍ LIDSKÝCH PRÁV
Riziková mládež PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Kriminalita nezletilých dětí a mladistvých
Transkript prezentace:

Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky ICT Název a číslo materiálu: ODS_32_INOVACE_JTD3.A_9 Vytvořeno: Autor: Mgr. Petra Převrátilová Vyučovací předmět: Sociální pedagogika - Občan v demokratické společnosti Ročník: III. SOŠ Výsledky vzdělávání dle RVP Žák dokáže rozlišit pojmy kriminalita a delikvence, diskutuje o příčinách kriminality Typ interakce: Kombinované Druh výukového zdroje: Prezentace s využitím interaktivní tabule Klíčová slova: Kriminalita mládeže Dětská kriminalita Delikvence Anotace: Didaktický učební materiál je určen pro žáky maturitních oborů SOŠ. Je zaměřen na prezentaci kriminality a delikvence mládeže. Je možné ho využít jako samostatný studijní materiál nebo jako podklad k diskuzi. Součástí materiálu jsou úkoly vztahující se k dané problematice.

Kriminalita dětí a mládeže

Kriminalita Kriminalita je úhrn činů uvedených v trestním zákoně Je to veškeré páchání přestupků nebo trestných činů Obr.č.1

Kriminalita mládeže je součástí celkové kriminality zahrnuje jednání osob do 18 let, jehož důsledkem je překročení právních a společenských norem ( charakteristika trestného činu)

Věková hranice let – tzv. mladiství, jsou trestně odpovědní s jistým omezením mladší 15-ti let - nejsou trestně odpovědní spáchá-li však dítě mezi 12. až 15. rokem věku čin, za který lze dle trestního zákona uložit výjimečný trest, může se takovému jedinci uložit v občansko-právním řízení ochranná výchova, kterou uloží soud

Delikvence širší pojem než kriminalita činnost porušující nejen právní, ale i společenské ( širší normy) vztahuje se na děti i mladistvé, ti se tak stávají delikventy podle stupně závažnosti činu, kterým osoba porušuje normy, hodnotíme takové chování jako disociální, asociální a antisociální závažnost chování obvykle stoupá s věkem a má také tendenci se prohlubovat

Disociální chování mírné odchylky od normy, stav se dá zlepšit důslednou výchovou Zahrnuje : kázeňské přestupky ve škole neposlušnost vzdorovitost negativismus lži, podvádění

Asociální chování závažnější odchylky, které ale stále nejsou přestupky Zahrnuje : alkoholismus záškoláctví toxikomanii útěky toulky tabakismus demonstrativní sebepoškozování gamblerství popř. prostituce Jedinec poškozuje spíše sebe než okolí

Antisociální chování

Vandalismus neúčelné, nekulturní a primitivní ničení určitých hodnot Charakteristika : pachateli nepřináší žádné materiální obohacení zpravidla bez motivu, většinou tak koná jen pro vlastní potěšení či pro potřebou odreagovat se často k němu dochází pod vlivem drog

Krádeže odcizování předmětů, často těch, které mladiství potřebují, nebo které se jim vzhledem k věku líbí (např. automobily, motocykly, videa, televizory, oblečení, zbraně, nože, alkohol, cigarety, léky apod.) trestné je odcizení věci nad 5000 Kč u recidivy ( opakovaných krádeží) tato hranice výše škody není rozhodná drobné krádeže -dle trestního zákoníku jsou to krádeže pod tuto stanovenou hranici

Nejčastější delikty mladistvých násilí proti jednotlivci či skupině opilství a výtržnictví neoprávněné užívání motorového vozidla rozkrádání vandalismus toxikomanie prostituce gamblerství

Charakteristika delikvence mladistvých impuls - často alkohol, případně jiná návyková látka příprava - nedokonalá, obvykle bez plánování, nedostatečná příprava vhodných nástrojů ke spáchání trestného činu neúměrná tvrdost trestné činnosti - devastace, ničení předmětů a znehodnocení zařízení některé znaky způsobu spáchání – dány tělesnými znaky pachatele, (vyšší rychlost pohybu, mrštnost, obratnost) výběr předmětu útoku - určován jiným hodnotovým systémem než u dospělých věci získané z trestné činnosti - rozdělovány ve skupině, finance se zpravidla utrácejí společně, při dělení je patrná hierarchie a podíl na spáchané trestné činnosti

Dětská kriminalita (též dětská delikvence, predelikvence, prekriminalita) děti do 15 let znaky : ◦ skupinovost ◦ malá připravenost i promyšlenost ◦ převážně spontánní činy ◦ směřováno převážně proti majetku ◦ méně často se setkáváme s násilnými činy

Úkoly Zakroužkujte správnou odpověď: 1) Kriminalita je širší pojem než delikvence ANO x NE 2) Závažné protispolečenské jednání se nazývá asociální jednání ANO x NE 3) Vandalismus pachateli většinou nepřináší žádné materiální obohacení ANO x NE 4) Delikvence mladistvých je charakterizována často nedokonalou přípravou a neobvyklou tvrdostí ANO x NE 5) O prekriminalitě hovoříme u dětí mezi 15 – 18 rokem věku ANO x NE

Zdroje: NETOLICKÁ, Danuše. Kriminalita dětí a mládeže [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Kriminalita a delikvence [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Kriminalita, delikvence, vandalismus [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MATOUŠEK, Oldřich; KROFTOVÁ, Andrea. Mládež a delikvence. Praha: Portál, 2003, ISBN X. Obrázky : Obr.č.1: AUTOR NEUVEDEN. michalmaly.blog.idnes.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: vekova-hranice-v-CR.html Obr.č.2: AUTOR NEUVEDEN. diva.aktuality.sk [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: